Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Junkers Cerapur Smart przegrzewa

Szczypiorr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 29.12.2019 o 22:58, gbbsoft napisał:

U mnie też tak jest. Tak jak pisałem w innym watku: dodatkowo przerywa także PRZED graniem cwu, więc licznik restartow zwiększa się o 2 co każde grzanie cwu. Też tak masz?  

Skasowałem stan startów palnika żeby zaobserwować jak to jest przy podgrzewaniu CWU. Rzeczywiście mam tak samo jak u Ciebie

jednokrotne podgrzanie CWU = 2 starty palnika

Poniżej na foto idealny przykład, dwa razy na dobę załącza się grzanie CWU (4 starty), dwa następne to CO. Razem to 6 startów na dobę, razy dwie doby i mamy 12 startów/48h.

W dniu 30.12.2019 o 17:59, Szczypiorr napisał:

Ale jak miałem punkt końcowy 32' o czym pisałem, to rano wstałem a tam 21.5 i nie grzeje. Dopiero jak zmieniłem na 33 to ruszył. Wpływ mam na 3

Ja od 30.12 ustawiłem sposób regulacji na ten z punktem początkowym (tak jak u Ciebie). Ustawienia również ma takie same:

początek 20', koniec 33, max 39', pokrętło na kotle jest na 41', wpływ 3, tłumienie włączone i budynek średni

Dodatkowo obniżyłem moc pompy Wilo za sprzęgłem na 30W (moja jest identyczna jak Twoja tylko ma zakres 4-75W). Wybieg również mam na 20min. Z tego co zauważyłem, jeśli priorytet CWU przerwie grzanie CO, później kocioł czeka na tą różnice 6k pomiędzy i7 a i9. W tym czasie pompa kotła razem z Wilo nie chodzi bez przerwy tylko w jakiś dziwnych przedziałach czasowych się załącza na jakiś okres czasu, później wyłącza i tak w kółko aż do momentu ponownego załączenia palnika na CO.

Dodatkowo denerwuje mnie to, że jeśli palnik pracuje na CO to reguluje sobie moc pompy względem mocy, natomiast gdy nie pracuje palnik a kocioł załącza sobie co jakiś czas/na jakiś czas pompy to ta w kotle zawsze pracuje na 100% (tak jak to było w przypadku wybiegu).

Poniżej foto jak to jest teraz u mnie, od wczoraj od godz około 22 palnik pracuje na 12%, czyli totalne minimum, foto wykonane dzisiaj około godz 9. Temp w pomieszczeniu wiodącym 21,5 trzyma perfekcyjnie. Zobaczymy ile jeszcze pociągnie na minimum, ale wydaje mi się że pewnie już nie długo tak jak to w Twoim przypadku. Chyba, że faktycznie zacznę otwierać okna :D Jeśli w tym okresie grzewczym bez przerwy tak będzie to na następny postaram się coś pokombinować i sprawię sobie 14kW zamiast tej krowy.

Kociołpalnik 1.jpg

Kociołpalnik 2.jpg

Kociołpalnik 3.jpg

Kociołpalnik 4.jpg

Obieg grzewczy 1.jpg

Obieg grzewczy 2.jpg

Opublikowano
13 minut temu, szyman683 napisał:

Rzeczywiście mam tak samo jak u Ciebie

Dzięki za informacje.

Opublikowano

Czy u was tez tak jest, że pomimo tego, że temp. zadana w pomieszczeniu odniesienia jest na poziomie 20st. a rzeczywista jest 23 to kocioł się włącza i pali gaz?

Czy taka jest specyfika regulacji pogodowej?

Przy regulacji na podstawie temp. pomieszczenia to kocioł grzeje tylko wtedy jak temp. spadnie poniżej zadanej wartości.

Opublikowano

U mnie jest tak, że ma być 20 I jest 20 I piec chodzi non-stop. Tak dobiera moc, aby grzać wg krzywej, która jest tak ustawiona aby było 20. Grzanie wg temp. Zewnętrznej z punktem początkowym.

Piec zawsze ci się będzie włączał x minut po ostatnim wyłączeniu (u mnie 30 minut, domyślnie chyba 10 minut) , bo inaczej nie jest wstanie sprawdzić, czy ma grzać czy jest jednak za ciepło. Taka jest specyfika grzania wg temp. Zewnętrznej.

Jak powyżej pewnej temperatury zewn nie chcesz, aby piec się włączał, to ustaw przejście w tryb letni.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie aby chodził non stop musiał by być kocioł 14kW, pracuje ciągle na minimalnej mocy a i tak się wyłącza i przegrzewa. Gbbsoft masz kiepsko ocieplony dom skoro mamy takie same kotły, powierzchnia podłogi ogrzania tylko 30m2 różnicy. U mnie jest 30 wełny i po 15 cm na ścianie i podłodze.

Wiecie jakie jest zużycie gazu na minimalnej mocy? W sumie dobrze ze nie pracuje non stop jeżeli nie musi a wtedy gdy pracuje to na min mocy.

Zauważyłem, że jak włączy się CWU to potem jak już jest ta temp zadaną to kocioł już się nie włączy.

Opublikowano

Nie mamy ani takich samych pieców ani domów.

Opublikowano

Mam Buderusa GB192i 24kW, wyłącznie kaloryfery, więc wyższa temperatura grzania.

Mój piec schodzi do 11%, czyli 2.64kW.

Jest planowane w tym roku podłaczenie drugiego domu do niego.

A.. Nie mam rekuperacji, moze w tym jest różnica...

Opublikowano
9 godzin temu, gbbsoft napisał:

Piec zawsze ci się będzie włączał x minut po ostatnim wyłączeniu (u mnie 30 minut, domyślnie chyba 10 minut) , bo inaczej nie jest wstanie sprawdzić, czy ma grzać czy jest jednak za ciepło.

Jak to nie jest w stanie sprawdzić? Przecież wisi sterownik w korytarzu, który mierzy temp. w domu. To po co on jest w takim razie?

Opublikowano

Ale on mierzy temperaturę tylko w jednym pokoju, a co z resztą pokoi? Może trzeba je ogrzać bo ktoś otworzył okno?

Jeżeli chcesz grzać wg jednego pokoju, to włącz 'wg temperatury pomieszczenia'

Termometr w pokoju jest po to, aby system wiedział, czy ma trochę bardzie podgrzać (bo na zewnątrz wieje) albo trochę mniej (bo świeci słońce).

Opublikowano
4 minuty temu, gbbsoft napisał:

Jeżeli chcesz grzać wg jednego pokoju, to włącz 'wg temperatury pomieszczenia'

No mogę tak zrobić ale czy wtedy cała idea pogodówki ma sens? Czy wówczas ten czujnik temp. na zewnątrz będzie brany pod uwagę?

Opublikowano

Nie, nie będzie brany pod uwagę.

Będziesz miał typowy on/off. Piec będzie grzał, aż w pokoju będzie zadana temperatura i się wyłączy. Czy nie tego oczekiwałes?

Jeżeli masz jeden obwód, to możesz włączyć 'wg temp pomieszczenia z mocą' to piec, jak temperatura w pokoju będzie dochodzić to zadanej, będzie zwalniał.

Tu masz to wszystko opisane: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Tryby+sterowania+RC300+lub+RC310+bez+pogodowki

Opublikowano
W dniu 31.12.2019 o 13:29, Szczypiorr napisał:

Jak jeszcze można skorygować punkt początkowy który jest 20'?

nie sprawdzałem czy ma 20st czy wyżej. Jak ma dół 20 to faktycznie sie nie da :-( 

Opublikowano

Teres dziwna sprawa, niby temperatura zadana kotła 30', rzeczywsita ok 25' a kocioł nie grzeje. Tak się dzieje przy temp minusowych. Niby temperatura w domu 22 tyle co powinno być ale jak nie zwiększ punktu końcowego krzywej to nie ruszy i tego nie rozumiem że nie grzeje. f784706342d03d4526a9dbbed2fd0710.jpg0de817165946824c7706cef18bd1f082.jpg28268c9deaee39bbc547a9afadde5099.jpgd35c0734b552373baa598f597eb3f6c9.jpg4742d2d089ebfc785ce6540fabfa4dc3.jpg

Opublikowano
20 godzin temu, malgorzatateza napisał:

Piec się nie wyłącza, bo nie może z mocą zejść już niżej, a nie dlatego że się przegrzewa...

???

chyba miało być "piec się wyłącza" ?

Opublikowano
44 minuty temu, Szczypiorr napisał:

niby temperatura zadana kotła 30', rzeczywsita ok 25' a kocioł nie grzeje

Ale to dłuższy czas już nie grzeje? Bo przecież on ma tam w ustawieniach taki czas pomiędzy załączeniami palnika. Fabrycznie to jest chyba 10 minut. I faktycznie się tego trzyma - przynajmniej u mnie.

Opublikowano
5 godzin temu, Szczypiorr napisał:

Teres dziwna sprawa, niby temperatura zadana kotła 30', rzeczywsita ok 25' a kocioł nie grzeje. 

Jest jeszcze parametr "Int.czasu (blok.cyklu)" (standardowo: 10 minut, w niektórych piecach do ustawienia bezpośrednio na piecu), który określa ile minut piec ma odczekać po wyłączeniu, nim się ponownie włączy. Może właśnie piec czeka te 10 minut... Poczekaj 10 minut i zobacz, czy piec się sam nie włączy.

Opublikowano
5 godzin temu, Szczypiorr napisał:

Teres dziwna sprawa, niby temperatura zadana kotła 30', rzeczywsita ok 25' a kocioł nie grzeje. Tak się dzieje przy temp minusowych. Niby temperatura w domu 22 tyle co powinno być ale jak nie zwiększ punktu końcowego krzywej to nie ruszy i tego nie rozumiem że nie grzeje. d35c0734b552373baa598f597eb3f6c9.jpg4742d2d089ebfc785ce6540fabfa4dc3.jpg

W pomieszczeniu chcesz mieć 22 i cały czas masz 22, nawet chyba było ciut przekroczone, bo wpływ masz -0,3K. Ja bym mu dał chwilę odpocząć ;-) Ewentualnie parametr 2.3C zmniejsz na 2-3 stopnie, bo na razie kocioł ma zadaną 30 stopni, a jest 25.6, czyli różnica 4,4K.

Cytat

2.3C Interwał temperaturowy dla wyłączenia i  ponownego załączenia palnika
• 0 … 6 … 30 kelwinów

Różnica między rzeczywistą a zadaną temperaturą zasilania aż do momentu załączenia palnika. Regulator ogrzewania podłączony za pomocą magistrali BUS 2-przewodowej optymalizuje to ustawienie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 3.01.2020 o 13:16, teres napisał:

W pomieszczeniu chcesz mieć 22 i cały czas masz 22, nawet chyba było ciut przekroczone, bo wpływ masz -0,3K. Ja bym mu dał chwilę odpocząć ;-) Ewentualnie parametr 2.3C zmniejsz na 2-3 stopnie, bo na razie kocioł ma zadaną 30 stopni, a jest 25.6, czyli różnica 4,4K.

Opublikowano

Cześć. Jak zmusić kocioł aby w trybie obniżenia wyłączył się ? Niżej z mocą już nie może zejść. Jedynie co Piecu może przerwać grzanie co. i tym samym przegrzewanie to wymuszenie ręczne lub automatyczne załączenie CWU. 

BFE71468-10D8-4D0A-AC4F-FFDB8696783E.jpeg

094EE71E-0922-4B05-9AE5-ED78B373931B.jpeg

2503CDC4-437D-4D02-BD48-802BF8DA5856.jpeg

39065E66-AF94-4EBE-A4D2-9541F2C9C4FE.jpeg

0DDA9396-6BF6-49E4-BD77-5CD4AE986EDA.jpeg

Opublikowano

W ustawieniach obiegu grzewczego zmień "sposób obniżenia" z "Tryb ograniczony" na " Próg temperatury pomieszczenia" (pod warunkiem, że CW400 masz nie na kotle, tylko w części mieszkalnej).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.