balbi Opublikowano 20 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Panowie, pomożecie? Ten siłownik mi nie działa. Mam 2 w kotłowni. Jeden od górnego obiegu i jeden od dolnego (ogrzewanie podłogowe). Od górnego wszystko jest ok a dolny wygląda tak i ogrzewanie nie działa (pewnie nie ma prawa działać).
mrtur Opublikowano 20 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Wg zdjęcia jest zamknięty czyli nie podaje temperatury na wyjściu. Dostał sygnał ze sterownika,że ma zamknąć przepływ.
balbi Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 20 Grudnia 2019 No właśnie wiem, ale ja mam na oba obiegi te same ustawienia. Jest tylko inny program czasowy. Na górze w dzień mam stan obniżenia, a na dole ma grzać cały dzień, a jest zamknięty. Co może być źle ustawione na tym dolnym obiegu, że ten słownik blokuje?
mrtur Opublikowano 20 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Trochę za mało danych. Sam to instalowałeś i do początku tak jest czy było dobrze i się "skaszaniło"? Jaki sterownik? Jakiś schemat instalacji na tym zaworze?
balbi Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Było dobrze i się zepsuło. I jestem "sama", nie "sam" ;)
mrtur Opublikowano 20 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 20 Grudnia 2019 A co to za sterownik tym reguluje?
balbi Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor #7 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Instalowała firma, ale jest z daleka i ciężko, żeby przyjechali zobaczyć.
mrtur Opublikowano 20 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Poczekaj aż ktoś może bardziej obeznany się odezwie. Należy zacząć od instrukcji. Sprawdzić jaką temperaturę odczytał sterownik,że zdecydował zamknąć zawór i sprawdzić czy taka jest nastawa. Nie wiem czy siłownik dostaje informacje na podstawie temp. zew czy wew czy jednej i drugiej.Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie było dzisiaj bardzo ciepło(ponad 12 na zew) i być może jakiś czujnik dał sygnał do zamknięcia. Temperatura w pomieszczeniach spadła? Raz mi się taki siłownik przywiesił (na 10)ale wystarczyło: -odłączyć sterownik od prądu -wcisnąć przycisk ręcznej regulacji siłownika(ten przycisk z zębatką i łapką na pierwszym Twoim zdjęciu) -przekręcić na 0 -wcisnąć ponownie przycisk(czyli przejść na sterowanie elektryczne) -włączyć regulator. U ciebie "stoi" na 0. Ja bym grzebał z tym ale w razie co sobie poradzę. Nie wiem jak u Ciebie. Możesz czasami zrobić jeszcze gorzej więc sugeruję poczekanie na pomoc innych. Zawsze ostatecznie gdyby zimno można przejść na sterownie ręczne tego siłownika ale należy odłączyć również sterowanie w regulatorze,żeby regulator nie "zgłupiał" bo będzie próbował mieszać a będzie dostawał mylne informacje z czujników. Na pewno nic się nie stanie jak na chwilę wyłączysz wszystko z prądu a potem włączysz. Być może to chwilowe zawieszenie się siłownika.
balbi Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor #11 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Sterowanie pogodowe na podstawie temperatury zewnętrznej. Siłownik wyłączył się od tygodnia /dwóch. Sterowanie na tej samej podstawie na obu obiegach więc coś dziwne, że tylko jeden stoi na 0. Ja bym była szczęśliwa gdyby się okazało, że coś źle przedstawiłam w sterowniku bo to wtedy 3 sekundy i po sprawie. Ale jestem pewna, że mam dla obu obiegów to samo, a nie działa tylko jeden. Piec resetowałam i nic z tego. Teraz manualnie nastawilam na 5, ale chyba nie w tym rzecz, że tyle kasy poszło o tam ciągle grzebać ;) Jak dałam manualnie to widzę, że przepływy w rozdzielaczu się zmieniły.
mrtur Opublikowano 20 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 20 Grudnia 2019 10 minut temu, balbi napisał: Jak dałam manualnie to widzę, że przepływy w rozdzielaczu się zmieniły To normalne 11 minut temu, balbi napisał: Ja bym była szczęśliwa gdyby się okazało, że coś źle przedstawiłam w sterowniku bo to wtedy 3 sekundy i po sprawie a "metetałaś" coś? Ja bym wyłączył z prądu, przeszedł na ręczne, przestawił na wymagane jakie mniej więcej powinno być,przeszedł na elektroniczne i włączył do prądu i obserwował czy dalej uparcie dąży do zamknięcia. Jeden i drugi siłownik sterowany jest z tego samego czujnika temperatury zewnętrznej?
balbi Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor #13 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Tak, zmieniałam ustawienia, ale na takie same, więc na moją logikę jak coś mam źle to oba obiegi powinny się zatrzymać. Tak, ten sam pogodowy czujnik dla obu.
mrtur Opublikowano 20 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 20 Grudnia 2019 :) Tak...ale co tak. Dwa pytania zadałem.
mrtur Opublikowano 20 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 20 Grudnia 2019 8 minut temu, balbi napisał: więc na moją logikę jak coś mam źle to oba obiegi powinny się zatrzymać Nie do końca. Jeden czujnik i dwa obiegi w tym jeden OK oznaczy tyko tyle,że ten czujnik nie jest uszkodzony. Być może podałaś zupełne inne zachowanie mieszacza nr1 czy też nr2 (zależy jak masz je zdefiniowane) na dane z tego czujnika a być może całkowicie odcięłaś działanie tego czujnika na jeden mieszacz. Zalecam na spokojne poczytanie instrukcji przy kawie i sprawdzenie w regulatorze czy w ogóle ten "zamkniety" mieszacz jest sterowany przez czujnik w danej chwili.
balbi Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor #17 Opublikowano 20 Grudnia 2019 OK, dzięki za pomoc. Jutro ogarnę. Miłego wieczoru.
PiotrNar Opublikowano 20 Grudnia 2019 #18 Opublikowano 20 Grudnia 2019 A może zmieniłaś kierunek otwierania zaworu i siłownik zamiast go otwierać to go zamyka?
mrtur Opublikowano 20 Grudnia 2019 #19 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Tylko,że wtedy otworzył by na 10 a to raczej za dużo na te temperatury.
balbi Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor #20 Opublikowano 20 Grudnia 2019 A jak to można zmienić? Bo nie mam nawet świadomości.
mrtur Opublikowano 20 Grudnia 2019 #21 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Nie chce mi się wierzyć, że to zmieniłaś. Tak jak pisałem. Zmiana na kierunki ON/OFF oznacza,że zamiast 0 by było teraz 10 co oznacza maksymalnie otwarty zawór. Druga sprawa,że taka zmiana to zapewne bardzo głębokie ustawienia w regulatorze(jakieś serwisowe np.). Instrukcja konieczna.
Kazio321 Opublikowano 20 Grudnia 2019 #22 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Może koleżanka włączyła ochronę powrotu na tym zaworze. Dlatego się zamyka. Jak dobrze widzę to kocioł gazowy. Czytałem na forum że najlepiej jest dla kotłów gazowych 2funkcyjnych jak najniższa temperatura powrotu. I być może dlatego się zamyka bo "widzi" słaba temperaturę powrotu. Tak w ogóle czym sterujesz te zawory?
sambor Opublikowano 21 Grudnia 2019 #23 Opublikowano 21 Grudnia 2019 1 godzinę temu, Kazio321 napisał: Może koleżanka włączyła ochronę powrotu na tym zaworze. Dlatego się zamyka. Jak dobrze widzę to kocioł gazowy. Aleś przywalił z grubej rury 1 godzinę temu, Kazio321 napisał: I być może dlatego się zamyka bo "widzi" słaba temperaturę powrotu Kaziu przestań pić!
gmaj22 Opublikowano 21 Grudnia 2019 #24 Opublikowano 21 Grudnia 2019 9 godzin temu, Kazio321 napisał: Może koleżanka włączyła ochronę powrotu na tym zaworze. Dlatego się zamyka. Jak dobrze widzę to kocioł gazowy. (...) Kocioł gazowy widzisz, a sprzęgła to już nie? A'propos sprzęgła... Nie znam jego typu, ale czy w tym przypadku nie jest ono zamontowane odwrotnie? Tzn. czy króćce o większym rozstawie nie powinny być od strony kotła a nie instalacji?
Kazio321 Opublikowano 21 Grudnia 2019 #25 Opublikowano 21 Grudnia 2019 13 godzin temu, balbi napisał: Tak, zmieniałam ustawienia, ale na takie same, więc na moją logikę jak coś mam źle to oba obiegi powinny się zatrzymać. Tak, ten sam pogodowy czujnik dla obu. Nie wiem czy potraficie czytać ze zrozumieniem. Autor tematu pozmieniał ustawienia zaworu. Więc pewnie działało wszystko przed zmianą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.