Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo Classic DS 10/13 KW - czy możliwy jest montaż dmuchawy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Planuję wymianę przedpotopowego pieca CO na nowszy model, a konkretniej Ogniwo Classic DS 10 lub 13 KW ( https://ezelazny.pl/piece-ogniwo-classic-ds-10-13-18-24-kw-5-klasa-ecodesign.html), ale nie jestem pewien, czy jest możliwy w nim montaż dmuchawy, a jeśli tak to jakiej? Dodam, iż dmuchawa ma służyć przede wszystkim jako pomoc przy rozpalaniu i praca pieca z wyłączoną powinna być niezakłócona, głównie z tego względu, że w moim miejscu zamieszkania ( głęboka wieś) często i gęsto mają miejsce dość długie awarie prądu, zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym.

PS Poza tym, jako nowy na forum chciałbym wszystkich pozdrowić ;)

Opublikowano (edytowane)

Myślę że piec który planujesz kupić powinien działać na naturalnym ciągu i miarkowniku , a jedyną dmuchawę jaką możesz dokupić to wyciągowa  - takie coś jak tutaj https://tiny.pl/tnzl7  (wejdz w zakładke wyposażenie dodatkowe )

Z tego co wiem na forum jest już chyba 1 użytkownik tego kotła - może coś ci powie nt. tego jaki ten piec jest.   Pozdro.

Edytowane przez mikkei
Opublikowano

Tak jak napisał @mikkei tylko dmuchawa wyciągowa która przy dobrym ciągu jest i tak zbędna i miarkownik ciągu mechaniczny. Bo jeżeli planujesz wstawić dmuchwę w drzwiczki to zrobisz sobie duże kuku.

Ten kocioł jest idealny do palenie bez dmuchawy i prądu i nie rozumiem dlaczego chcesz sobie to skomplikować, bo jak zamontujesz dmuchawę w drzwiczkach to będziesz spalał źle i dużo więcej opału zmarnujesz a i ze stabilnością spalania będzie też źle.

No ale kto bogatemu zabroni ;)

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, mikkei napisał:

Myślę że piec który planujesz kupić powinien działać na naturalnym ciągu i miarkowniku , a jedyną dmuchawę jaką możesz dokupić to wyciągowa  - takie coś jak tutaj https://tiny.pl/tnzl7  (wejdz w zakładke wyposażenie dodatkowe )

Z tego co wiem na forum jest już chyba 1 użytkownik tego kotła - może coś ci powie nt. tego jaki ten piec jest.   Pozdro.

Ok, podziękował za informację, skoro tak to jeszcze przemyślę.

Kolejne pytanie - na stronie sklepu, którą zalinkowałem jest napisane, iż " Wymagana współpraca ze zbiornikiem akumulacyjnym (buforem). ", tyle, że na stronie producenta już takiej informacji nie ma ( jedynie podano, że "W celu spełnienia wymagań normy PN-EN 303-5:2012, należy eksploatować kocioł ze zbiornikiem akumulacyjnym."), więc czy piec będzie działał prawidłowo na gruncie grzania i awaryjności bez takiego zbiornika, pomijając emisję zanieczyszczeń? Żeby nie było, jestem świadomy, że pewne braki w wydajności może to spowodować, ale ze względu na tymczasowość takiego rozwiązania jestem w stanie je zaakceptować, byleby było lepiej niż w starym, parę razy spawanym kopciuchu z czasów słusznie minionych :) Nie ukrywam, że zakup pieca plus wymiana zbiornika na buforowy jednorazowo przekraczałaby bieżące możliwości finansowe i to drugie odłożyłbym na za kilka miesięcy.

Edytowane przez MatGrzybek
Opublikowano

Z buforem kocioł będzie pracował z mocą nominalną i będzie wtedy spełniał 5 klasę, bez bufora też oczywiście będzie pracował tyle że wg przepisów to nielegalne ;).

Wydajność pieca jest taka sama czy pracuje z buforem czy bez.

Bez bufora możesz kiści opał przy np. 45 stopniach, a przy buforze już trzeba ostro palić z temp 80-85 stopni żeby ten bufor zagrzać.

Opublikowano (edytowane)

Noo, skoro to nielegalne to na pewno postąpię w stu procentach zgodnie z literą przepisów, przecież jestem praworządnym obywatelem ;) Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, tak poza tym.

Teraz już chyba ostatnie pytanie, jakie przychodzi mi do głowy na chwilę obecną - Czy jest sens łączyć instalację CO z solarami w celu wstępnego podgrzewania wody w celu zmniejszenia kosztów ogrzewania? Solarów używamy w lecie ( zakładane w kwietniu br.) jako alternatywy dla bojlera gazowego, ale w zimniejsze dni przełączamy się z powrotem na gaz, ponieważ woda jest zbyt zimna do kąpieli. Wiem od instalatorów i innych osób z mojej miejscowości, które wykonały podobną modyfikację , że takie coś jest możliwe do wykonania, aczkolwiek zastanawiam się czy jest to racjonalne użytkowo i pod kątem potencjalnego uszkodzenia obu instalacji w trakcie korzystania z nich w taki sposób. Dodam, że wewnętrzna część instalacji od solarów ( zbiornik, "komputer" i rury) oraz piec stoją praktycznie obok siebie.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Za bufor może robić pojemna instalacja co starego typu (400-600 L plus bojler cwu ) najlepiej na grawitacji i wtedy 13-15 kw smiga aż miło na 65*C, zwłaszcza takie konstrukcje Jak Ogniwo DS,KUS I czy Sas Varmo z kanałem pionowym dopalającym i poziomymi półkami płaszcza wodnego. Taka konstrukcja ma mniejsze wymagania kominowe (mniejsze opory dla spalin). Poza tym konstrukcja taka to mniejszy bół głowy dla mniej doświadczonych palaczy (tj osoby starsze) nie chcących się bawić w przeróbki. Dobór mocy oczywiście też jest ważny.

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pali się normalnie ale pojemność komory zasypowej jest mała. Więc w ciepłe dni ok, ale w zimowe to sobie ogarnąć trzeba krzesło przy piecu i ciągle dokładać. 

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam jestem w trakcie wymiany tzw kopciucha.Zastanawiem sie nad Ogniwew13kw zasypowy.Mam pytanie czy spełnia on normy ecodesing czy jest wymagana współpraca z buforem .Z racji tego ze mam troche drewna czy montujac piec na wegiel jest mozliwosc spalenia w nim drewna.Z góry dziekuje za pomoc.

Opublikowano

Drewno jak napisał kolega wyżej. Aby kocioł spelnial6 5 klasę, bufor jest wymagany. 

Opublikowano

@RUPIK dla ogniwo ds 13 kw minimalna pojemność bufora to 800l żeby spełnić normy 5 klasy a spalisz w nim wszystko, ale papiery robili na węgiel