Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro 12kw dużo pali mieszkanie 67m

SpoznionySen

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano

Teraz widzisz jaki mocny masz kociol. Tu dla stalej pracy wystarczyloby na chwile obecna pewnie 2kW mocy. Teraz obserwuj. Daj systemowi popracowac. ustabilizowac sie. I zdaj relacje. Jaka temp. w domu i jakie zuzycie wegla.

Opublikowano

Kupił. Sobie 15 kw na 120m 

Mi pow żebyn kupił ten 9kw 

Na swój metraż 

Ale w zasadzie wydaje mi się że 9 jest 12stka 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Ale tu  na PIDzie mozesz zejsc z moca. Co polecam. Niech ci kociol pracuje z mala moca jak najdluzej. Wegiel bedzie wykorzystany. Bo podtrzymanie to strata. Co do tej straty to ratuje cie non stop pracujaca pompka. Ona odbiera nawet te niewielkie ilosci ciepla z podtrzymania i oddaje je na grzejniki.

Opublikowano

Tak tylko chodzi żeby palenisko się nie zapadło lub nie zgasla

A jak to się nie stanie żeby temperatura jeszcze większą nie wchodziła w piec 

Opublikowano

Przesuń w końcu tą płytę. Jaki masz popiół? Temp. na kotle 65oC. Jak wejdzie w nadzór to jeszcze obniż moc kotła.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Tu wzrost moze byc spowodowany podtrzymaniem. I bardzo malym odbiorem. Wrzuc screena jak tam na kotle wyglada.

Opublikowano

Tylko jak zastosuje mniejsza moc ok złącza się wtedy tryb praca jak suszu do tem zadanej na co i w końcu spada aż do 42 i pilnuje już pół godziny i nie ma 56 zadanych 

Gość Visitor1230
Opublikowano
7 minut temu, SpoznionySen napisał:

Tylko jak zastosuje mniejsza moc ok złącza się wtedy tryb praca jak suszu do tem zadanej na co i w końcu spada aż do 42 i pilnuje już pół godziny i nie ma 56 zadanych 

Piszesz malo zrozumiale. sprawdz histereze temperatury kotla. Powinna byc powiedzmy 2 stopnie. Jezeli w potrzymaniu palenisko sie zapada ( daj foty) to trzeba zwiekszyc podawanie w nadzorze o 2-3 sek. 

Opublikowano

Zmieniłem z 1 s na 2 s

I czas z 6 na 5min

Wiem że czasem szybciej pisze niż myśli dlatego tak wychodzi 

Chodzi o to że jak temp. Spadła do temp. Zadanej 

I wtedy kocioł zaczyna pracować ale jak pracuje w tym czasie to temp. Na piecu obniża się do 42 stopni 

A zadania jest 56

A przy paleniu jak wchodzi w stan nadzoru to podbija bo 72, 71 stopni gdzie w nadzorze nie widać żeby się tam kopcilo bo jest tylko żar i znikomy plomien 

Opublikowano

Z płytą jeszcze nie kombinowalem że względu że jest pięć nagrzany nie zagaszalem by zamienić jej ustawienie 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Prawdz czy w czasie gdy kociol stoi, pracuje pompka. No i wrzuc tego screena z fona. Chcialbym zobaczyc co sie dzieje na kotle.

Opublikowano

To chyba ci napisałem że jak zszedł z nadzoru wpadł w pracę przy 56stopniach ale przy pracy dodał też z temp do 42 i już pompuje ponad godzinę i nie może dojść do zadanej a jak zadania będzie to spompuje na nadzorze do 7 2 stopni patrz wyżej posty

Maz tu  z 2 godzin temu może z 3

IMG_20191127_095754.jpg

Opublikowano

Interesuje mnie gdzie kolega ma podpięty czujnik podajnika, bo cały czas jest na nim 17 stopni, u mnie gdy kocioł jest wyłączony temp. jest jak w piwnicy.

Opublikowano
8 minut temu, SpoznionySen napisał:

jak zszedł z nadzoru wpadł w pracę przy 56stopniach ale przy pracy dodał też z temp do 42

To mi wygląda jakby było za dużo wiatru. Jaki jest popiół?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.