Skocz do zawartości
IGNOROWANY

SAS Bio Solid 25kW sterownik Tech st555p

Karol11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od września tego roku mam zamontowany kocioł Sas bio solid 25kw na pellet ze sterownikiem Tech. Instalacja w dużym skrócie to kocioł, wymiennik płytowy, zawór 3D regulujący temperaturę na klasyczne grzejniki jest też RCK. Powierzchnia ogrzewana to około 250m słabo ocieplonego domu z lat 80tych. Moje spalanie dotychczas wynosiło około 40kg na dobę przy temperaturze zewnętrznej około 10st teraz temperatura spada i 1% zasobnika już nie wystarcza na godzinę a na 40-50 min a ciągle jeszcze nie było przymrozków. Wiem, że przy moim domu cudów nie będzie i porównując z innymi to jeszcze nie ma też tragedii. Interesuje mnie jak posiadacze tego kotła mają go poustawianego. Przebrnąłem przez cały temat o Sasie z Recalart em ale to jednak nie to samo.

MOJE EKSPERYMENTY:

PID- Spalanie jak wyżej, popiół idealny, temperatura CO potrafi spaść o 5st gdy ktoś odkręci nagle duży grzejnik lub ruszy pompa CWU, wykres w miarę równy tylko w nocy gdy wszyscy śpią (wrażenie jakby PID wolno myślał)

PID+wygaszanie- nie sprawdza się w tak dużym domu zanim spadnie temperatura w pomieszczeniu z pokojówką (najzimniejszy) to gdzie indziej ktoś akurat wietrzył i długo ma zimno

Bez PID ustawienia ręczne- pierwsze próby to było słabe spalanie (niedopalanie) teraz ściągnąłem trochę z tematu gdzie RobikF pisał doktoraty. Ustawienia ukradłem komuś z piecem 14kW tak na próbę i popiół jest idealny jak na PID no ale spalanie identyczne nic lepiej ani gorzej. dla porządku wstawiam to co mam dzisiaj po wielu zmianach:

Praca
• Czas podawania : 2 Sekund
• Czas przerwy : 12 Sekund
• Siła nadmuchu : 35 %
Podtrzymanie
• Praca podtrzymania : 5 Sekund
• Przerwa podtrzymania : 04 Min. 00 sek.
Wentylator w podtrzymaniu
• Praca : 10 Sekund
• Przerwa : 04 Min. 00 sek.
• Bieg wentylatora w podtrzymaniu : 35 Procent

Tutaj już nie mam takiego wahania temp CO działa sztywno jak każe histereza kotła.

Generalnie u mnie jakiekolwiek zmiany czy to trybu palenia , temperatur zadanych (CO 60-70st powrót zawsze 50+), histerezy nie dają nic i tu o dziwo nawet na gorsze nie chce się zmienić spalanie zawsze praktycznie to samo.

Będę wdzięczny jeśli ktoś kto najlepiej ma podobny kocioł wypowie się o swoich doświadczeniach i ich efektach 

Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.