Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie pompy kotlowej. Wstawiłem kocioł defro komfort eko lux 20 kW do starei instalacji, jest również zawór czterodrogowy z słownikiem. Hydraulik zrobił mi powrót z zaworu do kotla chyba zbyt cienki i jest 4 kolana więc grawitacja działa kiepsko. Zawór też nie za gruby. I niechcąc tego przerabiać chciałbym wstawić pompę kotłową tylko gdzie? Na powrocie z zaworu do kotła, czy zrobić oddzielny obieg z zasilania przed zaworem do powrotu i tam ja wstawić? Proszę o poradę. 

Opublikowano

Pomiędzy powrotem z zaworu a kotłem.

Opublikowano
Witam, mam pytanie odnośnie pompy kotlowej. Wstawiłem kocioł defro komfort eko lux 20 kW do starei instalacji, jest również zawór czterodrogowy z słownikiem. Hydraulik zrobił mi powrót z zaworu do kotla chyba zbyt cienki i jest 4 kolana więc grawitacja działa kiepsko. Zawór też nie za gruby. I niechcąc tego przerabiać chciałbym wstawić pompę kotłową tylko gdzie? Na powrocie z zaworu do kotła, czy zrobić oddzielny obieg z zasilania przed zaworem do powrotu i tam ja wstawić? Proszę o poradę. 

Popatrz na pierwszy z brzegu schemat polecany tu na forum z 4D.
Na powrocie miedzy zaworem a kotłem.
Opublikowano

Nie zabierze bo będziesz miał cały kocioł ciepłej wody :).

Opublikowano

Biegami pomp wyregulować przepływy, czy sterownik ma funkcję ochrony powrotu?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kocioł defro to zapewne i sterownik k1pv4 który ochronę powrotu posiada.

Opublikowano (edytowane)

Ja mogę polecić u mnie sprawdzą się Wilo yonos pico 25/1-4.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

Dodaje ręczny schemat tej instalacji, podpowiedzcie czy zawory zwrotne w dobrym miejscu, czy powrót będzie dogrzany, i czy będzie to wszystko sprawne działać? 

Edytowane przez Rafi1982
Opublikowano

Jest ok.

Opublikowano
42 minuty temu, Rafi1982 napisał:

Dodaje ręczny schemat tej instalacji, podpowiedzcie czy zawory zwrotne w dobrym miejscu, czy powrót będzie dogrzany, i czy będzie to wszystko sprawne działać? 

No popatrz, jednemu to się nawet udało prawidłowo narysować, co przy zalewie głupich i niebezpiecznych pomysłów jest prawdziwym rodzynkiem.

Powodzenie w wykonaniu.

Opublikowano (edytowane)

Skoro już tak narysowałeś ( i pewnie wykonasz) ten 4D, to ważne jest ustawienie przegrody wewnątrz zaworu w pozycji neutralnej (na połowę). Ma być POZIOMO.

PS: @sambor Widać, że niektórzy chcą się czegoś sami nauczyć, a nie mieć wszystko podane na tacy. To rzeczywiście "rodzynek" wśród najczęściej roszczeniowego towarzystwa.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Ok to teraz jeszcze jedno pytanie, mam k1pv4 i teraz podpinam ja pod pompę dodatkawa 1, i ustawić ja jako pompę... No właśnie? Jest kilka opcji, PRZEWALOWA, KRÓTKIEGO OBIEGU, a może jako CO żeby sobie razem pracowały? 

Opublikowano

Krótkiego obiegu.

Opublikowano (edytowane)

Ustaw jako przewałowa, z tego co pamiętam jak wybierałem u siebie jest tam lepsza możliwość konfiguracji ustawień.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

Fizycznie będzie to pompa krótkiego obiegu, a nie przewałowa. Ustawienie jej jako przewałowej nie jest błędem. To już zależy, jakie są dodatkowe opcje w menu dla poszczególnych pomp.

1007793355_sposobyzabezpieczeniapowrotu.png.db1a4cb463d8bbc1d5a79d3156b757f4.png

E - przewałowa

D1- krótkiego obiegu

Edytowane przez gmaj22
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
  • 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Czy montaż pompy jako kotłowej/przewałowej (E na schemacie) przy zaworze 4d w instalacji jest błędem lub mniej korzystne niż przy pompie krótkiego obiegu? 

Edytowane przez magil
Dodane zdanie
Opublikowano

Jest błędem.

Opublikowano

Sterowniki mają różne konfiguracje ustawień tych pomp. Przewałowa z reguły pracuje nonstop. Krótkiego obiegu moze być dodatkowo wspomagana termometrem na powrocie i właczać się jedynie po spadku temperatury powrotu do nastawionej wartości. 

A tak w ogóle to bardzo często nazwy pomp używane są zamiennie, również przez instalatorów, czy autorów instrukcji obsługi. Nie zawsze właściwie.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, 1mps napisał:

Jest błędem.

Rozwiń myśl lub się nie udzielaj. 

13 godzin temu, gmaj22 napisał:

Sterowniki mają różne konfiguracje ustawień tych pomp. Przewałowa z reguły pracuje nonstop. Krótkiego obiegu moze być dodatkowo wspomagana termometrem na powrocie i właczać się jedynie po spadku temperatury powrotu do nastawionej wartości. 

A tak w ogóle to bardzo często nazwy pomp używane są zamiennie, również przez instalatorów, czy autorów instrukcji obsługi. Nie zawsze właściwie.

Mam na myśli czy jeśli pompa nie będzie zamontowana na powrocie z zaworu 4d do kotła, a zaraz na wyjściu z kotła jak na schemacie E, to czy będzie to miało negatywny wpływ na pracę układu. W sensie czy taki układ pracuje gorzej niż z pompą na powrocie z 4d.

Sterownik kotła APC3, ma możliwość różnej konfiguracji pomp. 

Edytowane przez magil
Opublikowano

Schemat E nie dotyczy sytuacji z 4D. Dla 4D najlepszy jest D1.

Kombinacje typu E + D2 są niewłasciwe.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, magil napisał:

Mam na myśli czy jeśli pompa nie będzie zamontowana na powrocie z zaworu 4d do kotła, a zaraz na wyjściu z kotła jak na schemacie E, to czy będzie to miało negatywny wpływ na pracę układu. W sensie czy taki układ pracuje gorzej niż z pompą na powrocie z 4d.

U mnie pracuje na wyjsciu z kotla i „pcha” w 4d. Wystepuje inny rozklad cisnien.

image.thumb.jpg.77b8d9b721d1cd28a96badddd10d048d.jpg

Edytowane przez PioBin