Elber Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor #101 Opublikowano 25 Listopada 2019 Ok, w takim razie, jakby ktoś potrzebował nówkę moduł MM100 to mam na zbyciu :D
sambor Opublikowano 25 Listopada 2019 #102 Opublikowano 25 Listopada 2019 13 godzin temu, Elber napisał: jakby ktoś potrzebował nówkę moduł MM100 to mam na zbyciu Zanim zaczniesz sprzedawać, spytaj się swego "doradcy" jak będziesz mierzył temp w sprzęgle , to wbrew pozorom ważna rzecz, a tak jak ci radzą nie zmierzysz.
KubaSko Opublikowano 26 Listopada 2019 #104 Opublikowano 26 Listopada 2019 Sambor a gdzie w junkersie wpinasz czujnik temp. Sprzęgła ? Elber zaraz odpowiem ci na pytanie ale chciałbym najpierw je usłyszeć od Sambora.
KubaSko Opublikowano 26 Listopada 2019 #105 Opublikowano 26 Listopada 2019 12 godzin temu, sambor napisał: Zanim zaczniesz sprzedawać, spytaj się swego "doradcy" jak będziesz mierzył temp w sprzęgle , to wbrew pozorom ważna rzecz, a tak jak ci radzą nie zmierzysz. Sambor a gdzie w junkersie wpinasz czujnik. temp. Sprzegla ?
sambor Opublikowano 26 Listopada 2019 #106 Opublikowano 26 Listopada 2019 No własnie gdzie? Popatrz na okablowanie tego schematu.
KubaSko Opublikowano 26 Listopada 2019 #107 Opublikowano 26 Listopada 2019 W kotle. Poza tym mozesz tez na którymkolwiek z modułów. To gdzie wpinasz czujnik zaznaczasz w cw400 w asystencie konfiguracji. Nie musze patrzec na okablowanie schematy bo sporo juz tego założyłem i pamiętam jak sie wpina czujnik. Dla elektroniki junkersa wszystko jedno gdzie go wepniesz. Nie teoretyzuje na podstawie schematu tylko "doradzam" praktycznie z autopsji.
sambor Opublikowano 26 Listopada 2019 #108 Opublikowano 26 Listopada 2019 18 minut temu, KubaSko napisał: sporo juz tego założyłem i pamiętam jak sie wpina czujnik Tak samo jak pamiętasz aby dodać sterowanie za 30zł do cyrkulacji , jest w kotle miejsce, jest taka możliwość konfiguracji, to oczywiście trzeba. Chyba nie tak cię na kursach uczyli, ale co mnie tam. Ale jak dajesz tak światłe rady to dlaczego od razu nie zrobisz koledze tej instalacji w naturze, Będzie miał się do kogo zgłosić w kwestiach uruchomienia i ew gwarancji na działanie.
KubaSko Opublikowano 26 Listopada 2019 #109 Opublikowano 26 Listopada 2019 Masz jasno napisane w instrukcji gdzie mozesz wpiac pompę obiegu za sprzeglem. Nie jest to nic niezgodnego z producentem i nie pozbawia użytkownika gwarancji. O co ci chodzi? Bo ktos radzi inaczej niz ty? Pieniądze bierzesz od producentow zeby ludziom na forum wciskać jak najwiecej? Mozna bez mm100 to informuje. Kolega zrobi jak bedzie chciał. Rozwin mysl jak bedzie wedlug ciebie junkers mierzyl temp. W sprzegle bo chyba ty na kursie nie uważałeś.
Elber Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor #110 Opublikowano 26 Listopada 2019 Y to teraz już nic nie wiem ;/
Elber Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor #111 Opublikowano 27 Listopada 2019 :( a możecie mi napisać co z tym uruchomieniem, gwarancją i gdzie w końcu ten czujnik temp sprzęgła wpiąć żeby było dobrze ?
KubaSko Opublikowano 27 Listopada 2019 #112 Opublikowano 27 Listopada 2019 Uruchamia serwisant Junkersa, gwarancja jest jak robisz przeglądy co roku i za nie płacisz. Czujnik temp. sprzęgła tak jak pisałem wcześniej wpinasz gdzie chcesz, możesz w kocioł, możesz w mm100, później zaznaczasz w cw400 gdzie go wpiąłeś
Elber Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor #113 Opublikowano 28 Listopada 2019 Ok, ale mogę to tego jednego MM100 który miałby być ?
Elber Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor #115 Opublikowano 28 Listopada 2019 Instalatorzy zaczęli dziś montaż kotła, prośba o zerknięcie okiem czy wszystko jest OK, bo wydaje mi się że ta pompa 25/40 nie powinna być od razu za sprzęgłem tylko ewentualnie za grupą mieszającą ?
KubaSko Opublikowano 28 Listopada 2019 #116 Opublikowano 28 Listopada 2019 Masz rację pompa powinna byc za mieszaczem, (z prawej strony jak konczą cie rury stalowe i przechodzą w rury w otulinie czerwonej). Tak jak masz jest niedopuszczalne. Moze jeszcze jakies wprawne oko coś wyhaczy
Elber Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor #117 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zawór zwrotny na grupie - możesz mi wskazać, o który dokładnie chodzi ?
KubaSko Opublikowano 28 Listopada 2019 #118 Opublikowano 28 Listopada 2019 Źle zerknąłem. Zawór jest ok pod warunkiem ze ma strzałkę w dół. To taka mosiężna baryłka na dole z lewej strony grupy. Pokaż tym fachowcom schemat bo już głupoty robią
Elber Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor #119 Opublikowano 28 Listopada 2019 Właśnie pierwsze co to pokazałem schemat z rana, przychodzę po południu a tu takie coś, nie znam się (nie moja branża) ale na pierwszy rzut oka mi się to z tym schematem nie zgadzało ;/ Ta grupa pompowa już była gotowa, tylko inną pompę dałem tu tak samo jest ten zawór :)
Elber Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor #120 Opublikowano 28 Listopada 2019 A z tym zasobnikiem jest OK wszystko ? Tam te naczynie jest dobrze i reszta ? Nie brakuje tu jakiś termometrów albo zaworów czy coś ?
Elber Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor #121 Opublikowano 28 Listopada 2019 Chciałby aby się również @sambor wypowiedział bo bardzo zależy mi na jego opinii.
KubaSko Opublikowano 28 Listopada 2019 #122 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zasobnik na dolocie zimnej wody powinien mieć filtr siatkowy i zawór bezpieczeństwa (warunek gwarancji) a tego nie widzę. Druga sprawa ze ja bym od kotła do zasobnika nie zrobił rur Pex bo tam idzie wysoka temperatura i powygina ci te rury w dół z czasem.
TIMON120777 Opublikowano 28 Listopada 2019 #123 Opublikowano 28 Listopada 2019 ja generalnie dostałem oczopląsu. jedne rurki po kącie inne powyginane i puszczone bez ładu i składu. ten zasobnik nie mógł stanąć pod kotłem albo obok żeby nie ciągac rur kilomatrami? potwierdzam opinię KubaSko w temacie rur pex do zasobnika. mój hydraulik powiedział od razu że nie robi do CWU inadczej niż w metalu bo potem firanki ludziom wiszą z PEX-a. Odprowadzenie kondensatu wnioskuję że będzie do tej rury co po ścianie idzie obok grupy pompowej? Jeśli tak przypilnuj spadków i poprawnego połączenia z kotłem żeby sie nie zwiesił kociołek. U teścia podłączyli giętką rurką z zestawu - zrobił sie zwis i kondensat nie płynął gdzie miał- kocioł STOP i tyłek zimny
Elber Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor #124 Opublikowano 29 Listopada 2019 "instalator" powiedział że zaworów nad grupę pompową nie trzeba, filtr do wody jest przy wejściu do budynku, pompa musi być za sprzęgłem żeby cisnęła wodę na resztę, sprzęgło nie potrzebne, a ciepłą wodę robi sie na pex'ie bo tam nie idzie taka wysoka tem, na piecu się ją ustawla i bedzie miała 55 stopni i to jest ok.....ogólnie muszę wziąć teraz drugiego żeby te buble poprawił bo według tego jest wszystko w porządku...
Ksieciunio Opublikowano 29 Listopada 2019 #125 Opublikowano 29 Listopada 2019 Heh jak to instalator, u kuzyna był autoryzowany instalator z Tekli i nie zamontował pompy na powrocie z 4D bo nie potrzeba. Parodia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.