behem Opublikowano 1 Lipca 2009 #1 Opublikowano 1 Lipca 2009 witam, będąc zupełnym laikiem uprzejmie proszę szanowne fachowe grono o 1. pomoc w rozstrzygnięciu kwestii zasadności/konieczności zastosowania zaworu różnicowego, którego to zaworu przedstawiona na schemacie instalacja nie posiada; 2. ogólną opinie o przedstawionej na schemacie koncepcji instalacji; ad. 1: spotykam się z opiniami mówiącymi, że w przedstawionej instalacji, z uwagi na jej cechy (głównie bezgrawitacyjność) zawór różnicowy wnosi na tyle niewiele do bezpieczeństwa układu, że nie ma sensu go instalować; słyszałem również, że przepływność takiego zaworu wtedy kiedy jest otwarty (przy bezgrawitafyjności) i spełnia swoją rolę wcale nie jest o wiele większa niż przepływność niedziałającej z braku prądu pompy; według tej teorii przez stojącą pompę woda nie poddana siłom grawitacji 'przeciska' sie tak samo słabo jak przez zawór różnicowy; ad. 2: wiem, że rozwiązanie odbiega od typowych prezentowanych w instrukcjach dołączanych do pieców; generalnie muszę podjąć decyzję o tym czy uruchamiać piec, czy wprowadzać czaso/pracochłonne i raczej kosztowne zmiany; instalacja to: - kocioł na ekogroszek, z podajnikiem, programatorem, etc - obieg zamknięty, - obieg bezgrawitacyjny, Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Lipca 2009 #2 Opublikowano 2 Lipca 2009 Generalnie brakuje układu zabezpieczenia kotła przed zagotowaniem się wody dla obiegów zamkniętych zgodnie z nowym P.B. Cytuj
behem Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor #3 Opublikowano 2 Lipca 2009 dzieki; czy mógłbyś wskazać pls jeszcze jakieś miejsce, w którym zapisane są te regulacje? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Lipca 2009 #4 Opublikowano 2 Lipca 2009 ROZPORZÑDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 12 marca 2009 r. zmieniajàce rozporzàdzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie2) :D ust. 7 otrzymuje brzmienie: „7. Zabrania się stosowania kotła na paliwo sta- łe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjàtkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła.”; Takie kotły produkuje się już w Polsce, wyposażone są w wężownicę schładzającą. Cytuj
Gabriel Opublikowano 2 Lipca 2009 #5 Opublikowano 2 Lipca 2009 Witam! Ja się nie znam, ale jakoś nie moge rozszyfrować tego rysunku. Po co drugie zasilanie dla CWU? Pomyśl o głównym zaworze tuż nad piecem, a bezpieczeństwo bezpośrednio przed tym zaworem. Zawory zwykłe wkręcane zamiast kulowych tak dla BHP zebyś przypadkeim niezamknoł któregoś. Kulowy sie zepsuje i problem z wymianą. Nawali kręcony to tylko wymiana głowicy. Co to za zawory pionowe? Wstaw zawór klakowy bo spręzynowy szumi. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Lipca 2009 #6 Opublikowano 3 Lipca 2009 To zasilanie to zimna woda, brak odpływu dla ciepłej, ale tu raczej chodzi o układ kocioł, zabezpieczenie, odbiorniki. Dobrze by było, aby zawór bezpieczeństwa był wkręcony bezpośrednio w kocioł (góra kotła) lub jak najbliżej, bez armatury odcinającej pomiędzy zaworem bezpieczeństwa a kotłem. zawory kulowe przy odpowiednie eksploatacji będą służyły naprawdę długo. Cytuj
behem Opublikowano 3 Lipca 2009 Autor #7 Opublikowano 3 Lipca 2009 To zasilanie to zimna woda, zgadza się; brak odpływu dla ciepłej, odpływ jak najbardziej jest - nie zawarłem go tylko na schemacie; Dobrze by było, aby zawór bezpieczeństwa był wkręcony bezpośrednio w kocioł (góra kotła) lub jak najbliżej, bez armatury odcinającej pomiędzy zaworem bezpieczeństwa a kotłem. super, bo zbliżamy się do ostatecznych konkluzji:) upewnię się tylko co do tego, że pisząc 'zawór bezpieczeństwa' masz na myśli to coś co na schemacie nazwałem 'naczyniem przeponowym z listwą bezpieczeństwa'; czy tak? czy jeśli dokonam takiej przeróbki to czy będzie już OK na tyle, że będę mógł odpalać ten piec? wielkie dzięki za pomoc; Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Lipca 2009 #8 Opublikowano 3 Lipca 2009 zgadza się; odpływ jak najbardziej jest - nie zawarłem go tylko na schemacie; super, bo zbliżamy się do ostatecznych konkluzji:) upewnię się tylko co do tego, że pisząc 'zawór bezpieczeństwa' masz na myśli to coś co na schemacie nazwałem 'naczyniem przeponowym z listwą bezpieczeństwa'; czy tak? czy jeśli dokonam takiej przeróbki to czy będzie już OK na tyle, że będę mógł odpalać ten piec? wielkie dzięki za pomoc; Załączam rysunek Cytuj
Gość mak Opublikowano 3 Lipca 2009 #9 Opublikowano 3 Lipca 2009 Uruchamiając taki dziwny układ pamiętaj że przy awarii kotła czy któregoś z elementów instalacji stracisz gwarancję (Uważnie przeczytaj warnki gwarancji)!!! Proponuję tego "wynalazku" nie uruchamiać i zbudować instalację wg schematu producenta kotła i zasad określonych w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury. Chyba że masz duuużo gotówki na budowę następnej instalacji gdy układ którego schemat narysowałeś zrobi BUUUUUMMMM! Cytuj
SanitSystem Opublikowano 3 Lipca 2009 #10 Opublikowano 3 Lipca 2009 W takim układzie gwarancji napewno nie dostaniesz. Albo układ schładzający do zamknietego albo otwarty. Takich numerów nie radze robić bo to naprawde bywa niebezpieczne. Elektroniczne zabezpieczenie w kotle bywa zawodne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi