swampshark Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor #26 Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) 4 godziny temu, sambor napisał: To zła propozycja i kocioł będzie źle pracował! Jak zawsze konkretnie, aczkolwiek oszczędnie w słowach :) Mam nowy schemat. Piec byłby wpięty poprzez sprzęgło, a pompy do grzejników i podłogówki będą sterowane listwą L-5 od Techa, która będzie sterować siłownikami w rozdzielaczach (są przystosowane do montażu siłowników) oraz załączać i wyłączać piec gazowy w oparciu o sygnały z termostatów pokojowych. Teraz pytania: 1. Czy teraz będzie to działać? 2. Jaki piec gazowy najlepszy do takiej instalacji? 3. Jakie sprzęgło? 4. Jak do tego podpiąć kopciucha? Piec węglowy obecnie pracuje w układzie zamkniętym Edytowane 2 Czerwca 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 2 Czerwca 2020 #27 Opublikowano 2 Czerwca 2020 13 minut temu, swampshark napisał: 1. Czy teraz będzie to działać? 2. Jaki piec gazowy najlepszy do takiej instalacji? 3. Jakie sprzęgło? 4. Jak do tego podpiąć kopciucha? ad1 - tak, ale trzeba dać do ZZ odcinające zaw 4-D. ad2 - najtańszy np Termet ad3 - 40kW ad4 - tak jak był, lub dać pompę przewałową zamiast 4-D i kotłowej. 15 minut temu, swampshark napisał: Jak zawsze konkretnie, aczkolwiek oszczędnie w słowach :) Po prostu jest skromny. 1 Cytuj
swampshark Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor #28 Opublikowano 2 Czerwca 2020 33 minuty temu, sambor napisał: ad1 - tak, ale trzeba dać do ZZ odcinające zaw 4-D. Nie za bardzo rozumiem gdzie i jak je dać Cytuj
swampshark Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor #29 Opublikowano 2 Czerwca 2020 znalazłem tylko mieszające zawory 4-d Cytuj
sambor Opublikowano 2 Czerwca 2020 #30 Opublikowano 2 Czerwca 2020 3 godziny temu, swampshark napisał: Nie za bardzo rozumiem gdzie i jak je dać Na początek zrób bez ZZ, jak się będzie coś zakłócało to trzeba będzie dać, Cytuj
swampshark Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor #31 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Przedstawiam moją propozycję schematu. Dałem zawory odcinające kulowe, bo stwierdziłem, że jak będę palił w Krzaczku to wtedy będe w kotłowni i świadomie odetnę Gaziaka od CO, a zawory zwrotne mogą stwarzać dodatkowe opory w instalacji i "automatyzacja" w tym miejscu nie jest potrzebna. Piec jaki wybrałem to Vitrix EXA 24 X 1 ErP, bo cena trochę większa od Termeta, a posiada wewnętrzny zawór 3D i wyprowadzenie do wężownicy zasobnika wraz z zewnętrznym czujnikiem CWU , więc upraszcza mi instalację. Cytuj
tommyp2 Opublikowano 4 Czerwca 2020 #32 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zauważ, że TERMET GOLD posiada to samo wyposażenie ( wbudowany 3D itd.), ale masz moc modulowaną od chyba 3 kW ( to o wiele mniej od Victrix'a), i jest tańszy. Porównaj oba kotły... Cytuj
swampshark Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor #33 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Na schemacie oraz po składzie zestawów w sklepach internetowych wygląda na to, że jest to wyposażenie dodatkowe montowane na zewnątrz. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez swampshark Cytuj
swampshark Opublikowano 2 Października 2020 Autor #34 Opublikowano 2 Października 2020 (edytowane) Termet już wisi brakuje tylko gazu w rurach. Mam instalację wg poniższego schematu i teraz się zastanawiam, czy w ogóle mi sprzęgło potrzebne. Mam rozdzielacz taki jak w ostatnim załaczniku. Czy jeżeli bym rozkręcił zawór mieszający ma MAX, ominął pompę podłogówki, puścił wodę z Termeta prosto do obwodu i nieco zmodyfikował układ wg drugiego schematu to układ nie działałby na samej pompie w piecu? Słyszałem, że Termet ma mocne pompy. Zamiast 3 pomp obiegowych chodziłaby tylko ta piecu gazowym. Podłogówki jest ok 90 mkw ułożonych co 10 cm, 9 pętli oraz 5 grzejników panelowych plus 2 suszarki. Termeta ustawiłbym w trybie podłogówki i dołożył pogodówkę. Proszę kolegów o poradę. Edytowane 2 Października 2020 przez swampshark Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi