Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe nie działa dobrze

ZywiecZdroj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można to było zrobić bardziej estetycznie przy pomocy złącza elastycznego.

Opublikowano
59 minut temu, Ksieciunio napisał:

Koncepcja podłączenia rur przez hydraulika jest świetna, jak wygląda to podłączenie gazu - szkoda gadać

Kiedyś z jednym instalatorem właśnie rozmawiałem na temat   jak to jest robione , były to bloki  po 4 mieszkania , 2 klatki. Tych bloków było kilka , każdy identyczny ,a w każdym w pomieszczeniu gdzie by kocioł gazowy spaghetti  z rur inne.

Pytałem skoro wszędzie idzie ten sam kocioł to dlaczego wyjścia  rur ze ścian , nie są robione tak aby idealnie w pionie pasowały pod kocioł , kub chodziaż tak aby zminimalizować ilośc kolan i zeby to wygadało estetycznie , odpowiedz była taka  ze ktos inny robił rozdzielacz , wodę , itp , ze oni tylko kocioł instalują , i to wszystko była  jedna firma :(

Opublikowano
Godzinę temu, gmaj22 napisał:

Można to było zrobić bardziej estetycznie przy pomocy złącza elastycznego.

Można było zrobić ładniej , ale tak jest szybko i bez problemu z kolizjami.

Na dodatek zostaje rurka do wieszania mokrej chusteczki do nosa lub skarpetek.

Opublikowano

Więc sprawa wygląda tak , po interwencji wykonawcy wydaje sie, że powinno być ok.

Poprzestawiał wszytsko , ustawił mocniejsze grzanie na piętro a zmniejszył na parter i teraz grzeje ok. Różnica jest ok 1 do 1,5 stopnia a nie jak wcześniej różnica 4 stopni. Góra jest cieplejsza ale dół też jest grzany i ciepły , więc tak jak powinno być :)

Opublikowano
3 godziny temu, ZywiecZdroj napisał:

Góra jest cieplejsza ale dół też jest grzany i ciepły

Jak na parterze jest podłogówka to piętro zawsze coś z parteru dodatkowego dostanie - ciepło z parteru zawsze zasuwa do góry na piętro.

Opublikowano
17 godzin temu, sambor napisał:

Jak na parterze jest podłogówka to piętro zawsze coś z parteru dodatkowego dostanie - ciepło z parteru zawsze zasuwa do góry na piętro.

tutaj bym się jednak nie zgodził tak do końca .  

Opublikowano

Przy ogrzewaniu niskotemperaturowym , nie mamy do czynienia z konwekcją ,także ruchy powietrza są znikome, to nie  ogrzewanie grzejnikowe gdzie grzejnik podgrzewa powietrze do dość wysokiej temperatury  i powoduje jego ruch ku górze , w związku z tym że  robi się lżejsze , oczywiście unosząc ze sobą , wszelakie roztocza , kurz , itp , co często moża zaobserwować w postaci  brudnych sufitów i scian nad grzejnikami .

Podłogówka w głównej mierze oddaje swoją energię poprzez promieniowanie cieplne . 

Opublikowano

Tak podłogówka głownie to promieniowanie cieplne, ale konwekcja też zachodzi, jest mniejsza niż przy grzejnikach ale jest.

Ważne jest aby podłoga była jak mniej ciepła - wtedy nie problemu z kurzem unoszącym się w powietrzu.

Normy projektowe zalecają max temp powierzchni podłogi 29C dla pomieszczeń mieszkalnych i 32C dla łazienki głównie ze względu na podnoszenie się kurzu. 

Opublikowano

Tak, z niewielka konwekcją mamy do czynienia. Jest ona tym większa, im większa jest różnica temperatur pomiędzy powierzchnią podłogi a jej otoczeniem (ponad).

Opublikowano

Zgadzam się , jakaś konwekcja zachodzi , zwłaszcza jak ktoś musi grzac podłoge włąsnie do skrajnych lub nawet wyzszych temperatur , jednakże nie mamy tutaj typowego  unoszenia ciepłych warstw powietrza ku górze , jak to jest przy ogrzewaniu konwekcyjnym.

W podłogówce im wyzej tym chłodniej 

Opublikowano
8 minut temu, ameno25 napisał:

W podłogówce im wyzej tym chłodniej

Tylko na ilustracjach reklamowych,

Tak naprawdę w podłogówce 70% to promieniowanie a 30% to konwekcja, czyli jednak coś się rusza!

A jak jest otwarta klatka schowa lub schody w salonie to grzejemy całość.

Opublikowano

Twoim zdaniem  na okładkach reklamowych , moim z praw  fizyki ,  badań , oraz własnych obserwacji 

Dla ciekowości umieszczę zaraz czujnik przy suficie , obecnie jest na wysokosci 1,5 m 

Opublikowano

Zaspokój jeszcze moją ciekawość i umieść ten czujnik mniej więcej na wysokości spocznika ( w połowie wysokości schodów)

Opublikowano

ok nie ma problemu ,

Grzesiek   zerknij sobie na mój pokój SALON , był  wzrost na chwile z 23* do 23.3* ale to  dlatego  ze czujnik miałem w ręce , obecnie spoadło do  z powrotem do 23 * , 

klatkę schodową mam otwartą ze schodami zabiegowymi ażurowymi ,  bez ścian , u góry   scianka na 1m wysokości  i cały otwarty jakby taki salon . zawsze jest tam chłodniej .

Opublikowano

U mnie d..a , jeszcze kocioł nie zaczął grzać - po prostu jest za wys temp na zewnątrz ok 8C, a start grzania od 6C.

Ale zmierzyłem  0,5m od podłogi 21,5C, na wys 1,5m 21,5C na 3m - sufit 22C, a wyżej klatką otwartą podobnie.

Musimy ew pomiary rozkładu temp przełożyć do zimniejszego okresu.

Już kiedyś to robiłem i nie mogę wyników znaleźć , nie pamiętam czy na forum nie podawałem, ale na pewno były podawane na priv dla jednego z kolegów.

Opublikowano

Ja już grzeje ale , u mnie start  jest od 12*  , widzę że jak czujnik leżał na półce to było 23 , dałem go na lampę przy suficie nadal 23 ,  zaraz położe na podłodze ale to pewne że bedzie cieplej bo leci 27* ,  z tym że od  15 i   siłowniki modulowane , tak ze podłoga bedzie miała pewnie jakies 24-25*

Opublikowano
5 minut temu, ameno25 napisał:

dałem go na lampę przy suficie nadal 23

Od lampy ciepło złapał :)

Opublikowano

:) wiem ze jestem głupi ale nie az tak :) , mam zimne swiatło :)

Opublikowano

czujnik na podłodze , po 15min 23.4 

Opublikowano

Prawdę Waść powiadasz :)

ameno25.png.7421c573c991390fcf032a0e94bec147.png

1/ przy suficie? Albo w dłoni :)

2/ przy podłodze?

Opublikowano

pierwzy peek to przeniesienie czujnika z półki pod lampe , więc ogrzał sie w dłoni ,  drugi peek i utrzymanie temp na lini prostej podłoga , kawałek lini prostej pomiędzy pikami , czujnik przy suficie 

Opublikowano

Posiedzisz z nami tutaj kilka dni i zagniesz z instalacji niejedną sąsiadkę...I sąsiada ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.