Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe nie działa dobrze

ZywiecZdroj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o pomoc. 3 tyg temu odebraliśmy bliźniaka od dewelopera z ogrzewaniem podłogowym.( Ogrzewanie w całym domu plus 2 grzejniki w łazienkach )

Pierwsze uruchomienie, niby wszytsko ok ale piętro zimne, wykonawca stwierdził że zapowietrzone. Odpowietrzyl ale ciepło dochodziło tylko do klatki schodowej,.pokoje zimne.

Na następny dzień ustawił grzanie tylko góry , bez dolu na 35 stopni i góra była rewelacyjnie wygrzana, przestawił ustawienia na grzanie góra dół i znowu rozchodzi się tylko na klatkę schodową i odrobinę na pokoje. Czuć wyraźną różnicę pomiędzy salonem a piętrem a jeden pokój jest wyraźnie najchłodniejszy.

Wykonawca przychodzi, pokręci chwilę w skrzynce i na tym się temat kończy on twierdzi że jest ok :(

pierwszy raz mam doczynienia z ogrzewaniem podłogowym i przy temperaturze teraz w nocy gdzie jest na - wyraźnie czuję jak jest ogrzany dół a góra.

nie mamy niestety sterownika w każdym pokoju 

jesli potrzeba wstawię zdjęcia.

prosze o pomoc 

pozdrawiam

Roksana.

IMG_20191101_083447.jpg

IMG_20191101_083523.jpg

IMG_20191101_083601.jpg

IMG_20191101_083615.jpg

IMG_20191101_083632.jpg

IMG_20191101_083643.jpg

Opublikowano

Niech kolezanka wrzuci zdjecie

Sterownika

Rozdzielni

Jaki kociol

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jesli dopiero ogrzewanie zostalo uruchomione to zagrzanie parteru i pietra troche potrwa, dom musi sie zagrzac

W jaki sposob zostaly odciety parter ??? Czyzby zostaly zakrecone te biale kapturki ????, nie widze innego zawory ktory odcinalby pietro

Gdzie jest ten termostat pokojowy ???

Opublikowano

Wydaje mi sie ze w waszym przypadku konieczna jest regulacja przeplywu na rotometrach

Tzn.

Obiegi na parterze np. przeplyw 2/5
Obiegi na pietrze np. przepmyw 3/5 - dzieki temu wiecej ciepla pojdzie na pietro

Termostat pokojowy jest na parterze wiec , dzieki tej roznicy w ustawieniach nastapi wyrownanie temperatur

Koledzy na pewno jeszcze cos podpowiedza

Opublikowano

Koleżanko możesz sobie to ustawić sama , a nawet lepiej jak to zrobisz sama dlatego że do wyregulowania przepływów  potrzeba czasu , zapewne wykonawca nie zrobi Ci tego w godzinkę bo po prostu aby zauważyć jakiekolwiek zmiany , trzeba min 2-4 godziny .

Proponuję abyś ustawiła kocioł na temp. max 40* .

W pierwszej kolejności zakręć  wszystkie obiegi parteru zaworami na dole ( te białe kapturki ) , pozostawiając piętro otwarte.

W drugiej kolejności  patrząc na ratometry ( te menzurki ze skalą u góry )  , sprawdz jaki pokazują przepływ , odkręć je maksymalnie w lewo aż poczujesz delikatny opór , odkręcasz łapiąc za czerwone pokrętła ,  ustaw je na maksymalny przepływ .

Odczekaj około 1-2 godziny  podłoga powinna być wyraźnie cieplejsza 

Teraz w rozdzielaczu parteru , w pierwszej kolejności  przed tym zanim odkręcisz dolne zawory zakręć ,  wszystkie ratometry na górze.

Teraz odkręc zawory i obieg po obiegu odkręcaj ratometry tak aby ustawić na nich przepływ  , max 1,5l/min , patrząc jednocześnie  jak mocno spadają przepływy na rozdzielaczu piętra 

Musisz to tak wyregulować aby najdłuzsze pętle pietra miały najwekszy przepływ , zas najkrótsze pętle parteru jak najmniejszy 

Mozliwe jest jest jeszcze to , iż pompa w kotle nie jest w stanie podnieśc wody na pietro w momęcie kiedy dolny rozdzielacz jest odkręcony 

Opublikowano

A czy te niebieskie przewody powinny być ciepłe ? 

Na parterze są ciepłe, a na piętrze tylko 2 , reszta zimna...

Ustawiłam piec na 35 C i dalej góra nie grzeje :( ameno 25 ja chyba nie potrafiła bym tego tak ustawić. 

IMG_20191101_095748.jpg

Opublikowano

Więc zakręć wszystko co jest ciepłe a zostaw te które są zimne i zobacz na ratometr czy pokazuje jakikolwiek przepływ wody , mozliwe ze sa zapowietrzone 

Opublikowano

Czy dwie niegrzejące pętle na górze to te najdłuższe? Po zakręceniu WSZYSTKICH pozostałych pętli oraz grzejników, zarówno na górze jak i na dole, jest szansa, że zostanie usunięte ewentualne powietrze. Czy i jaki jest przepływ pokażą rotametry. Pamiętać o odkręceniu odpowietrzników na belce powrotnej.

Jeśli jest pewność, że powietrza nie ma i po odkręceniu pozostałych pętli, ponownie dwie na górze nie będą grzały - to znak, że pompa w kotle jest za słaba.

Ciśnienie pompy spada wraz ze wzrostem jej wydajności/przepływu.

Można się jeszcze spróbować "poratować", przykręcając przepływy dla salonu (tam gdzie jest termostat pokojowy) oraz wszędzie tam, gdzie pomieszczenia są przegrzewane. To jednak wymaga czasu i obecności na miejscu. No i podstawowej wiedzy nt. działania instalacji  oraz umiejętności :) 

PS: odpowietrzniki  przynajmniej na belkach zasilania przydałyby się automatyczne.

Opublikowano

Właśnie przed chwilą zobaczyłam że z rozdzielnika na parterze kapie  woda więc instalacja jest nieszczelna  i powietrze też tam wchodzi...

W pon przyjedzie wykonawca,jeśli dalej nic nie naprawi będę zmuszona wezwać ekipę do ustawienia , sprawdzenia itd.

Opublikowano

Tam ggdzie pracowałem na developerce , zazwyczaj grzejniki  to drabinki w lazienkach zasilane z rozdzielacza podłogówki , a nawet ostatnio widziałem jak  grzejnik był wsadzony szeregowo w petle lazienki , więc oni tam robią takie cuda byle taniej i szybciej 

Opublikowano

Tak dokładnie mam grzejnik zasilany z rozdzielacza ale nie rozumiem co ma to wspolnego ? Martwi mnie , że instalacja jest nieszczelna..i te pokoje chłodne na piętrze :( 

Zalaczam zdjęcie skąd kapie.

IMG_20191101_102104.jpg

Opublikowano

Jedna skrzynka = mniej kosztów dla developera dlatego tam jest ta rura :)

Jesli masz wpiętą drabinkę w rozdzielacz podłogówki to odpowietrzaj na grzejniku 

Opublikowano

Tak to jest zimna woda zailająca  mieszkanie

Opublikowano

zakręć rozdzielacz parteru , tymi zaworami czerwonym i niebieskim , rozdzielacz pietra zostaw  otwarty grzejnik i jedna zimną pętle ,  na grzejniku odkręć odpowietrznik 

Opublikowano
1 godzinę temu, ameno25 napisał:

Tak to jest zimna woda zailająca  mieszkanie

Pytanie, gdzie jest wodomierz? Choć równie dobrze może być i w studzience na zewnątrz lub na klatce schodowej.

Swoją drogą, to w miejsce mufy na pionowym odcinku widziałbym zawór kulowy. Na poziomym zaś wg potrzeby zawór antyskażeniowy i reduktor ciśnienia.

Opublikowano

Jednym slowem czlowiek musi znac sie na wszystkim

Opublikowano

Koncepcja podłączenia rur przez hydraulika jest świetna, jak wygląda to podłączenie gazu - szkoda gadać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.