Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montowanie deflektora w piecu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.10.2019 o 19:59, Visitor1230 napisał:

I bardzo dobrze. Tak ma wlasnie byc. Po samym plomieniu widac ze sie gazy prawidlowo dopalaja. Pomysl o plycie szamotowej o ktorej pisalismy wczesniej. bedziesz mial komore nawrotna, lepiej wygrzany dol kotla( tu dochodzi do korodowania ) i generalnie sprawniejszy kociol. Jakbys ew. nie wiedzial pod zadnym pozorem nie wrzucaj wilgotnego wegla do zasobnika. 

Edit: Jak tak dalej pojdzie bedziesz mial najlepiej ustawiony palnik pierwszej generacji w calym powiecie :)

Hahaha Ale koledzy dzięki waszym poradom i mojej meczarni Ale udało się jak coś przed pracą strzele fotki i podesle

Jednak takie fora naprawdę pomagają dużo bo szczerze byłem ciemny w tych sprawach A tu cyk rady i prosze jakie efekty:-)

A płycie szamotowej mówisz to gdzie ja zamontować visitor mówisz 

Edytowane przez Ryszard
Połączenie postów - własne posty można edytować do 1 godziny
Opublikowano
1 minutę temu, Thomas12345 napisał:

A płycie szamotowej mówisz to gdzie ja zamontować visitor mówisz 

No nie. Troche wysilku. Cofnij sie pare postow do tylu. Nie bede walkowal jeszcze raz tematu. A co do forum. Jest tu nieoceniony kolega @TIMON120777. Ostatnio malo sie udziela. Dzieki jego postom wyciagalem wnioski dochodzac do idealnego ustawienia palnika. I dltego chyle czolo przed jego doswiadczeniem i to ze mial cierpliwosc klasc ludziom do pustych lbow  swoja wiedze. Dzieki jego w duzej mierze wskazowkom i tej stronie 

https://czysteogrzewanie.pl/  i zastosowaniu metody stalego grzania https://czysteogrzewanie.pl/podstawy/jak-ogrzewac-by-sie-ogrzac/  przerobilem instalacje wstawilem pogodowke. I z marnotrawstwa wegla w ilosci 3,5 tony na sezon zszedlem do 2,2 Tony.

Opublikowano

W tej materi jest co robic . Trzeba tylko czasu ,czasem przekopac się przez wiele postów by wyciągnąć wnioski . A jak już to zrobIsz I zaczniesz działać okazuje się że jest się w d... lesie . Co możesz zrobić to tak jak kolega radził . Jak nie to powiesic miske z nierdzewki zamiast tego zeliwnego "dyndadla ". Wstawić zawirowywacze I kombinować jeszcze z ustawieniami . Podstawa to czysty ale to czysty nie omieciony kocioł. Do tego szczelny palnik oraz dobry suchy węgiel . Jak już spelnisz te trzy punkty reszta będzie już szla gładko. A i przydal by się sterownik taki fajny do dostrajania . Nie to że namawiam ale ten wydatek potrafi się szybko zwrócić .

Opublikowano (edytowane)

No właśnie Rafał Ale patrzyłem na sterownik Ale szczerze niewiem jaki tu dac masz może jakieś rady polecisz coś koledze:-)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

W tym twoim sterowniku problemem jest minimalne podawanie 10 sek. Lepiej jest podawac 3 czy 4 sek. z odpowiednia przerwa niz 10. Gdy trafi sie silnie spiekajacy wegiel nie da sie tym sterownikiem bezproblemowo rozbic i dopalic tych spiekow.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Thomas12345 napisał:

Jak nie to powiesic miske z nierdzewki zamiast tego zeliwnego "dyndadla

Zeliwny dyndel ma te zalete nad miska, ze trzyma temperature. Szamot zrobi to jeszcze lepiej. A jezeli kolega zdecyduje sie to zrobic jak mu zaproponowalem bedzie mial komore nawrotna z prawdziwego zdarzenia. Z zawirowaczymi bym nieprzesadzal. Zbyt chlodne spaliny to oczywiscie ekonomia. Ale powolna degradacja komina. 

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

Mam visitor o tym mowa

Screenshot_20191027-205227_Opera Mini.jpg

I komorę zrobic na tej mojej konstrukcji co nie

Dziurę wywiercic na śrubę i bedzie

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Tak jest. W tej chwilo wysokosc deflektora jest ok.To na takiej podwies szamot. Najlepiel plyte o grubosci 2-3 cm.

Opublikowano
Teraz, Thomas12345 napisał:

Aha bo ja myślałem deflektor zostawić A na górze konstrukcji dac blache

Po co? to nic nie da. Chcesz pozbyc sie sadzy do mozliwie niskiego poziomu wstaw szamot. I zobaczysz jak ci sie to sprawdzi

Opublikowano (edytowane)

Ahas coś takiego jak wzór  co pokazałem tylko żeby była gruba blacha na 2-3 cm i ściągnąć deflektor A zawiesić szamot.ok i żeby był zrobiony tak jak mi wyrysowales strzałkami rys.tak

Screenshot_20191027-205227_Opera Mini.jpg

No oki oki

Powracają do tematu jeszcze zmniejszylem went.do 2 bo spieki były A tu foto jak pracuje na went.2 czas pod.14 a przerwa 76

tmp-cam-8650952070626105041.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
2 godziny temu, Visitor1230 napisał:

Kolega ma do doopy sterownik bo min podawania to 10 sek.

Na to jest sposób: podłączyć podajnik przez przekażnik czasowy zwłoczny np.1 - 10 sekund i sobie ustawi ile chce podawanie.

Tylko najpierw niech sprawdzi, jaki ma faktyczny przesyp podajnika.

Opublikowano (edytowane)

Mozna by. Jasne tylko to musialby juz podlaczyc kumaty elektryk

Edytowane przez Visitor1230
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
47 minut temu, Visitor1230 napisał:

Zeliwny dyndel ma te zalete nad miska, ze trzyma temperature. Szamot zrobi to jeszcze lepiej.

Ma tez taką "zaletę", że zbyt nisko powieszony doskonale promieniuje w opał i go spieka. Z tym trzeba uważać i robić to z głową. O kształcie deflektora decyduje budowa wymiennika kotła i przebieg spalin/gazów w jego wnętrzu.

Opublikowano

To sie zgadza. Wymiennik jest poziomy jak dobrze pamietam. Miale identyczna konstrukcje( fabryczna) w starym klimoszu . I deflektor szamotowy robil za komore nawrotna. I byl podwieszony duzo nizej niz to moze byc u kolegi.

A co do opuzniacza zalaczania podajnika to fajny koncept. Niewiem tylko czy ten ponizszy 8A dalby sobie rade z podajnikiem.

https://allegro.pl/oferta/przekaznik-czasowy-zwloczny-opoznione-zalaczenie-7490153017

Opublikowano
12 minut temu, gmaj22 napisał:

Ma tez taką "zaletę", że zbyt nisko powieszony doskonale promieniuje w opał i go spieka. Z tym trzeba uważać i robić to z głową. O kształcie deflektora decyduje budowa wymiennika kotła i przebieg spalin/gazów w jego wnętrzu.

To sie zgadza. Wymiennik jest poziomy jak dobrze pamietam. Miale identyczna konstrukcje( fabryczna) w starym klimoszu . I deflektor szamotowy robil za komore nawrotna. I byl podwieszony duzo nizej niz to moze byc u kolegi.

A co do opuzniacza zalaczania podajnika to fajny koncept. Niewiem tylko czy ten ponizszy 8A dalby sobie rade z podajnikiem.

https://allegro.pl/oferta/przekaznik-czasowy-zwloczny-opoznione-zalaczenie-7490153017

Opublikowano

Miałem na myśli raczej tego typu, ale o innym zakresie, np. 1s-10 s. 

I oczywiście 230 V.

https://allegro.pl/oferta/przekaznik-czasowy-rtx-20-10-150-sek-230v-50hz-7830046084

Opublikowano

Tez moze byc. Ten, ktory podalem ustawiasz na 10 sek. Mnoznik na 0,5 i z podawania 10 sek  robi sie 5.

Opublikowano (edytowane)

Po całej nocy pracy pieca

tmp-cam-8331111638128458948.jpg

I co koledzy myślą o popiole...? Generalnie temp.super się podbija i reszta też myślę że jest oki

tmp-cam-7569895306275924891.jpg

tmp-cam-2512348343255648074.jpg

Edytowane przez Ryszard