Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy taki sposób podawania/regulacji PW będzie działać?

Gość Kociołek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie czy taki sposób podawania, regulacji PW będzie działać?

A mianowicie pod r usztem będą dwie blachy jedna mniejsza i druga większa, a w palniku duży kanał do PW, mała blacha będzie do regulacji PW (będzie przysłaniać kanał w palniku, a duża blacha będzie służyć do zmniejszania powietrza idącego pod ruszt.

Niestety nie mogę wyciąć dziury na dole popielnika bo w popielniku nie wiem po co jest płaszcz wodny.

Opublikowano

Witam.

Jak widać ostatnio tu u was cisza.

W sumie ta duża blacha to nie potrzebna bo tylko popiół będzie na niej zalegał i nie spadał z rusztu.

Czyli będzie tylko krótsza blacha pod rusztem pod palnikiem, którą będę regulował przesłonięcie dużego kanału PW w palniku, będzie to działać?

Opublikowano

I co , będziesz stał przy kotle i suwał tą blachę ?. Kilka cm2 wlotu pw na stałe wystarczy.

Opublikowano

Kiedyś pokazywałem na forum przekrój kotła z niezależnymi regulacjami PP i PP przy pomocy 2 miarkowników.

Kocioł prod niemieckiej - 2 klapki, 2 miarkowniki i wszystko razem hula.

Pomyślcie o czymś takim.

Opublikowano
2 godziny temu, drewniak napisał:

I co , będziesz stał przy kotle i suwał tą blachę ?. Kilka cm2 wlotu pw na stałe wystarczy.

Nie.

Blachę bym odsuwał na max np. wtedy gdy się opał zawiesi.

Opublikowano

Będziesz stał przy kotle i czekał na moment zawieszenia opału?Cały pomysł jest raniony,nikt tego nie stosuje bo jest bez sensu.

Opublikowano

Fabryczne kotły mają drugą klapkę do PW, tylko po co skoro to bez sensu?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Czyli skoro to bez sensu to jak zrobić samoregulurące się PW?

Opublikowano

Może takie rozwiązanie Ci pomoże

Opublikowano

To jest razem z tym tylnym PW czy bez?

I taka mała szczelina wystarczy???????????

Opublikowano

Przeczytaj - wszystko jest tam napisane w temacie.

Tylne PW nie jest dobre bo jak za przewężeniem to mniej uczestniczy w mieszaniu się z gazami z paleniska i ucieka do góry - szczególnie przy mniejszym ich przepływie.

Opublikowano

Przeczytałem.

Może zrobię tą szczelinę z szamotu.

Nie wiem w jakim stopniu to tylne PW uczestniczy w mieszaniu się z gazami palnymi ale wiem, że działa.

Opublikowano

Przecież napisałem że mniej uczestniczy bo tam jest trochę za późno. Szczególnie przy małym przepływie gazów to widać ( powietrze bokiem idzie). Przy dużym przepływie gazów bardziej uczestniczy, ale działa na płomień powierzchniowo.

Dlatego powietrze trzeba podać w środek płomienia - na etapie budowania się płomienia by się lepiej wymieszało z gazami - bo wtedy płomień jest lepszy ( gorętszy i lepiej wszystko dopali). Stąd moje rozwiązanie z PW przed palnikiem ( a nie za palnikiem).

Przykładowo:

Jak się pali opona na wolnym powietrzu to pomimo że w koło powietrza jest dużo to jest czarny dym i sadza ( powietrze na płomień działa powierzchniowo).

Jeśli przy tej samej  spalanej oponie dodamy powietrza czy tlenu w głąb płomienia to dymu czy sadzy będzie zdecydowanie mniej, a jeśli dostarczymy tego powietrza właściwą ilość to wogóle nie będzie dymu czy sadzy.

Myślę że jasno wytłumaczyłem jak ważne jest miejsce podania powietrza ( ilość też).

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłem sobie tak i mi to nie działa?

Ktoś wie dlaczego?

Nie widać dymu z komina ale śmierdzi dymem.

Płomień jest pomarańczowy.

Palnik 7x10.

PW szczelina Piecucha 0.5x14.

IMG_20190920_175958_compress51.jpg

IMG_20190920_175945_compress98.jpg

IMG_20190920_175951_compress21.jpg

IMG_20190920_175956_compress3.jpg

IMG_20190920_175948_compress13.jpg

Opublikowano

Do sterowania mocą jest powierzchnia rusztu a nie wielkość dyszy.

Jedno do drugiego musi być dopasowane ( jak pisałem wcześniej otwór dyszy palnika = 30% powierzchni rusztu) i wtedy będzie się dobrze paliło. Za mała wielkość dyszy = zadymianie kotłowni przy dokładaniu.

Jaką masz powierzchnię rusztu? ( Jest za duża )

Źle to zrobiłeś bo za mały jest przekrój wielkości wlotu do palnika ( 7x14cm powinno być lepiej) i do tego powierzchnia rusztu maksymalnie 300cm' ale może być mniejsza. Do tego trzeba dopasować szczelinę PW przed wlotem palnika.

Brak skosów w otworze wlotu do palnika też ma ujemny wpływ na spalanie. Palnik ma być szczelny ( powietrze z gazami ma być zasysane tylko przez otwór przegrody). Powietrze ma być podawane tylko przez popielnik z pod rusztu. Przy rozpalaniu kotła drzwiczki górne i środkowe mają być zamknięte bo za dużo opału na raz się rozpali.

Jakiś sukces już osiągnąłeś skoro nie ma dymu.

Jedynie jak się to zrobi prawidłowo można oczekiwać sukcesu ( jak ze wszystkim).

Jak zrobisz tak jak poniżej to na pewno będzie lepiej

IMG_20190307_144137.jpg

Skosy polepszają wymieszanie gazów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.