Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka - różne temperatury parter i piętro.

ewon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie.

Dwa poziomy ogrzewania podłogowego: parter, piętro. Na każdym rozdzielacz. Chciałbym mieć możliwość ustawiania niezależnie od siebie temperatury na parterze i piętrze.

Powierzchnia po 50 m2 na kondygnację. Układ będzie napędzał kocioł gazowy Ariston Genus One z czujnikiem pogodowym.

Doradźcie, proszę czy do takich potrzeb wystarczy dołączany do kotła w wersji NET termostat Cube S Net: https://www.ariston.com/pl/cube_s_net czy konieczny jest regulator pokojowy np.taki:  https://www.techsterowniki.pl/p/-st-2801-wifi

Czy na piętrze też musi być czujnik temperatury albo drugi regulator czy wystarczy jeden nas parterze?

Co generalnie będzie mi potrzebne do sterowania temperaturą na dwóch poziomach?

Odnośnie samej instalacji, to czy taki układ wymaga dodatkowej pompy i sprzęgła?

Pytam ponieważ nie chciałbym aby ekipa, która będzie mi to montowała wcisnęła mi niepotrzebnie jakieś elementy. Czytałem kilka wątków, które negowały sens montażu sprzęgła i dodatkowej pompy, a na moje pytanie do instalatorów czy u mnie te dwa elementy będą potrzebne, twierdzili, że jak najbardziej tak.

Opublikowano

Na 100 m2 jak masz dobrze policzone pętle to nie potrzeba sprzęgła i pomp. Na tak malej powierzchni i na pewno z otwartymi schodami na piętro nie licz ze bedziesz miał różne temp. w pokojach. Zamiast na bajery wydaj parę złotych na projekt podłogówki, z którego wyczytasz odpowiedzi na twoje pytania.

Opublikowano

Projekt to zrob u tych co beda robic instalacje!

Jak potrafia zrobic projekt to i wykonac zgodnie z nim beda potrafili (chcieli).

Jeszcze nie widzialem "wykonawcow" co zrobia tak jak narysowane... A do tego jeszcze sam inwestor dozuci cos "nowego" od siebie i projekt sobie a zycie swoje.

Z drugiej strony to jak wezmiesz dwoch projektantow to ci dwie rozne koncepcje zaprojektuja. Obie pewnie sluszne ale calkiem odnienne...

Opublikowano

Jak ma być dobrze, to szykuj się na wydatek koło 5 tys. zł minimum (2 grupy pompowe z mieszaczami). Według mnie bez sensu, ale kto bogatemu zabroni

Opublikowano

Witam , możesz to bardzo prosto zrobić stosując np. takie rozdzielacze z zaworem mieszającym  i siłownikiem podpinasz do sterownika np. I 2 tech , lub sprzęgło z grupami pompowymi i siłownikiem  też do takiego sterownika ,  do tego jakieś dwa regulatory pokojowe i gotowe . Pozdrawiam Tomekb

RYS.1.jpg

RYS 1.jpg

foto08.JPG

indeks.jpg

indeks.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.