edanny Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Witam, Stoję przed wyborem rur PPR. Obecnie instalacja NIBCO prawie 20 letnia (4 awarie). Jestem właściwie zdecydowany na system PP-R. Monter pracuje na rurach chyba FVPlast (Czechy). Ja zastanawiam się nad PipeLife/Wavin/Hakan. Odnośnie Hakana..Dziś byłem, w sklepie i gdy usłyszałem cenę za ten system to mocno się zdziwiłem (5,30zł za metr- Rura 25 z wkładka-włókno szklane). Słyszałem że to jedna z najlepszych..Jeśli nie najlepsza marka na świecie) Produkcja-Turcja. Ale ta cena?? Coś bardzo tanioo...Marka dokładnie to +GF+ George Fischer Hakan Plastic. Na rurce logo "Hakan"- Made in Turkey. Czy marka ma tak naprawdę znaczenie? Czy technika montażu (sposób, czas nagrzewania) ma znaczenie, w przypadku innej wkładki (monter pracował na wkładce, z włóknem szklanym. Natomiast Wavin to BorPlus- włókno bazaltowe; PipeLife- Carbon-Włókno węglowe)? Mam na myśli czy zgrzewanie rurki, z wkładką, z włókna szklanego/bazaltowego/węglowego czymś może się różnić? Jakie rury PP-R polecacie? Co kupić?
edanny Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor #3 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 U mnie w mieście ciężko dostać Wavina. U dwóch dystrybutorów brak ( u jednego usłyszałem, że nikt tego nie kupował i nie mają. Mają inne systemy, np. Kanalizacyjne). Natomiast słyszałem od dwóch instalatorów..Polecają rury PPR marki...FV Aspol (na rurkach jest chyba napis FV Plast). To polska firma, z Łodzi, która produkuje, w Czechach. Mało znana...Strona taka sobie..Ale polecają i ceny kosmiczne...Dla przykładu: Hakan czy Pipelife to ceny w granicach 5,50-7zł za metr..Te FV Aspol od 9-14zł za metr (dziwna firma i dziwna polityka handlowo-cenowa). Jeszcze są, w opcji rury marki "Kinde"(czy jakoś tak) za ok. 10zł/m jakieś niemieckie. Ktoś coś wie? Ma doświadczenie? Rozeznanie?
Gonzo19 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Ja kupowałem Sigme do zimnej i Supratherm do ciepłej wody. Te Supratherm są z wkładką aluminiową. Ta sigma była dosyć tania. Nie wiem jak teraz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.