Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam kocioł olejowy, gdzie temperaturę wody ustawiam termostatem na kotle i zadaniem kotła jest utrzymanie tej temperatury w wbudowanym w siebie zbiorniku. I teraz pomyślałem o jakiejś automatyce (obecnie mam sterownik pokojowy załączający pompę CO, gdy się w pokoju schłodzi, a wyłączający, gdy się ociepli).

Producent (ACV) proponuje zestaw Control Unit, ale cena kompletu to ok. 4 tys. zł, czyli powalająca (: Znalazłem gdzieś w necie regulator pogodowy za 400 zł, który może sterować siłownikiem trójdrogowego zaworu mieszającego (czyli tak samo jak oryginalna automatyka) - ale zacząłem się zastanawiać na sensem takiego rozwiązania.

Otóż:

- zadaniem tego zaworu jest m.in. uchronienie kotła przed zbyt dużym "wyziębieniem", więc otwieramy zawór, aby woda z powrotu wracając trafiła znów do obiegu, a nie do kotła. Czyli grzejniki są najpierw letnie i powoli robią się gorące.

- jak też rozumiem, pogodówka przy ciepłej zimie daje więcej powrotu na obieg, czyli letnie grzejniki - dom może się i ogrzeje, oszczędność czynnika grzewczego, ok...

- przy zimnej zimie - od razu daje gorącą wodę do grzejników, czyli zimna trafia do kotła. Grzejniki są od razu gorące - ok, ale kocioł się niszczy, bo za mocno się wychładza.

Jaki tu sens i gdzie popełniam błąd?

Michał

Opublikowano

Mozesz zastosować zawór czterodrogowy z siłownikiem jesli chcesz chronić powrót do kotła. Sterowników pogodowych wybór jest dość duzy. UMS-4PS, Unicontrol MIx i jescze pare innych droższych lub tańszych. Sterowanie pogodowe polega na ciagłym podawaniu czynnika grzewczego o temperaturze zależnej od warunków zewnętrznych. to tak pokrótce. Grzejesz stale a nie skokowo.

Opublikowano

No dobrze, ale jak to wygląda w praktyce - przecież jeśli kocioł grzeje zimą stałą temperaturę, np. 80 stopni, to kręcąc zaworem trójdrogowym czy czterodrogowym uzyskam tylko tyle, że najpierw będzie letnia woda, a z czasem gorąca albo od razu gorąca w zależności od ustawień. To jest ta oszczędność?

MIchał

Opublikowano

No nie kocioł grzeje do 80 st. A faktycznie do ogrzewania potrzebujesz 50 st. wiec zawór sie przymyka i pobieara tylko tyle ciepła ile potrzebujesz do ogrzania budynku. Tu troche bardziej chodzi o komfort niż o oszczedności.

Opublikowano

Pogodówka- zdecydowanie nie. Przeszkadza w ustawieniach sterownika i jest niepotrzebnym gadżetem. W domu to pokojówka ma sterować ogrzewaniem. Jeżeli chcesz by w pokoju było 22,5 stopnia to tyle zadajesz i nie obchodzi Cię to, czy na zewnątrz jest +5, czy -22. Ewentualnie będziesz musiał lekko podnieść temperaturę kotła ręcznie. Daj sobie spokój z maksymalną ilością automatyki. Kotłownię trzeba co jakiś czas odwiedzić by nie zapomnieć jak piec wygląda. Co do sterowania zaworem 3D w celu ochrony kotła, to moim skromnym zdaniem, skuteczniejsza i tańsza będzie opcja z termostatem przylgowym umieszczonym na powrocie przy piecu. On będzie sterował siłownikiem od 3D, czy dopuścić ciepła, czy nie. Sam koszt takiego zestawu to około 500-600PLN (siłownik+przylgówka).

Ale to tylko moje zdanie

Opublikowano
Pogodówka- zdecydowanie nie. Przeszkadza w ustawieniach sterownika i jest niepotrzebnym gadżetem. W domu to pokojówka ma sterować ogrzewaniem. Jeżeli chcesz by w pokoju było 22,5 stopnia to tyle zadajesz i nie obchodzi Cię to, czy na zewnątrz jest +5, czy -22.

W takim razie jaki termostat wewnętrzny do umieszczenia np na ścianie w salonie proponujesz ?

Podłogówkę zasilam poprzez grupę pompową Golden Corona z zaworem 3D i siłownikiem na 230 V.

Z salonu do kotłowni mam przygotowany kabel 7 x 1,5 mm2. Termostat, więc musi sterować zaworem 3D i pompą.

Opublikowano

Podłogówka : niech mi zwolennicy przedstawia ze 2 argumenty metoda zwięzłą na korzyść pogodynki w małych bydynkach.

Po mojemu to tempomat w Maluchu. Można ale po co??

Argumenty zabawowo-hobbystyczne odpadają.

Hej!

Opublikowano

moim zdaniem w domku jednorodzinnym pogogówka ma sens tylko w jednym przypadku -gdy steruje kotłem kondensacyjnym,

w kondensacie ważne jest utrzymywanie pracy na maksymalnie niskich parametrach ze względu na sprawność ,

w innych kotłach jest odwrotnie wysokie parametry to większa sprawność urządzenia ,dltego ustawia sie wyższą temperaturę ,niż wymagana a steruje wyłączeniem kotła (oczywiście upraszczam ten temat trochę)wg temp pokojowej