Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.
Posiadamy w naszym domu (180m2, stary przedwojenny niemiecki dom, nie ociepłony, góry), dwa pieca zasypowy zeliwny (viadrus u26 16kw, sterowany miarkownikiem + pompka) oraz dwufunkcyjny gazowy(ariston microgenus ~11-25kw, z sterownikiem pokojowym), ogrżewanie działa w jednym układzie otwartym rozdziełane przeż zawory odcinajęce(nie używamy tych pieców razem). Większosc grzejników zeliwne, 80% mają termostaty, instalacyja cała w medzi, grawitacyja przy braku prądu i bieganiem wokól zaworów działa.
Przyszedł czas na modernizacyje kotłowni, poniewasz zawory wokól pieca ciękną, bojler do wymiany i trzeba rozdzelić dwa układa, z wyjątkiem tego że piec na węgieł-drewno będzie dominujęcym, piec gazowy będzie używany jako dodatkowy w dni wyjazdy oraz w cepły dni jako podgrzewanie wody.
W załaczniku  mam schemat  do sprawdzenia na błędy\porady i mam pare pytan do fachowców
- W jakim miejscu lepej zamątować wymennik?
-W jakim mejscu podłaczyc bojler?(160l, pionowy z wężownicą, będzie stał obok pieca w kotłowni)

-Jak zastosować zawory żeby przy pracy pieca gazowego nie grzać pieca żeliwnego? i nie wychładzać układu

Odrazu Wszystkim bardzo dziękuje za pomoc i uwagi.

CO.jpg

Edytowane przez 1312
Opublikowano

Ja się nie znam za bardzo, więc się wypowiem;p

Ja bym wstawił w miejsce 1 (patrz załącznik) zamiast zwrotnego różnicowy, bo pisałeś że grawitacja Ci lata.

W 2 bym wstawił zwrotny, żeby nie grzać kotła stałopalnego gazowym.

Skreśloną pompę dał bym w miejsce 3 + filtr i zawory.

a bojler bym podpiął tak jak 4, oczywiście z zaworami i filtrem. Gazówka jest 2-funkcyjna wiec bojler dla stałopalnego.

Jestem amatorem, więc poczekaj na rady fachowców. 

CO.thumb.jpg.2d81821306c51f84de4ac70a259617cd.jpg

Opublikowano

Do iwan10 ----
- W mejscu 1 będzie zawór różnicowy ( tyłko sluszałem że na pompach elektronicznych kula halasuje) moża kłapowy bez spręzyny w pionie?
 -W 2 miescu jak będzie zwrotny to grawitacyja nie zadziała.
- 3 można i tak zrobić,  tylko zachować kierunek przepływu wody.
 -4 też trzeba zachować kierunek przepływu(nie w tą strone pompke wstawiłeś), a tak nie będzie róznicy, bo to jest ta sama rura.
    Dzięki za odpowiedż.

Załaczam V2 projektu i mam do tego pytanie
- czy można zostosować zawór róznicowy 1 do odcięcja pieca w czasie pracy wymiennika? czy zastosowac elektrozawór?
-w jakim miescu zawor 1 było by lepej, przed bojlerem? czy po?
-przy pracy wymiennika(tryb pieca gazowego) rozgrżaniu wody w instalacyji zawor 3d termostatyczny otworzy sie i woda pójdzie do pieca?
- gdzie muszą być odpowietrzniki?

C0 v2.jpg

Opublikowano (edytowane)

Aaa, tak z tym sie zgadzam, przeciesz jak w piecu zasypowym tak i gazowym pompa tloczy wode do "wymiennika". Wieczorem poprawie.

Dzięki!

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, 1312 napisał:

w piecu zasypowym tak i gazowym pompa tloczy wode do "wymiennika".

W kotle gazowym pompa jest zawsze na powrocie, kotła, więc raczej ciągnie z wymiennika płytowego , a nie do niego tłoczy  

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

Tak jest, ciągnie z wymiennika woda\woda, a tłoczy do wymiennika woda\ogien.

Co sądzisz o schemacie? Czy to zda egzamin?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

C0 v2.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Żeby nie zarastał smołą? Kiedyś chciałem sobie kupić Viadrusa (na szczęście zmądrzałem)  i ochrona powrotu byłą warunkiem gwarancyjnym.

Opublikowano

Czy nie prościej będzie jak cały układ się zamknie i podłączy do kotła gazowego bezpośrednio a kocioł węglowy przez wymiennik.

Opublikowano
Może dodatkowa zagwozdka - po ochrona powrotu do kotła żeliwnego?

Dla tego i montuje zawor 3d mieszajecy ochrony powrotu, tylko jak to zgrać z bojlerem?zagwozdka.

Bo z bojlera będzie leciała zimna woda na powrot pieca..

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo kocioł żeliwny U26 ma dopuszczalne ciśnienie robocze 4 bary, czyli więcej niż kocioł gazowy

Dlaczego więc nie zamkniecie całości ?

Zamiast wymiennika dać wężownicę schładzającą zewnętrzną albo dedykowaną do tego kotła i schemat się mocno uprości, choć tańszy nie będzie - potrzeba  naczynia przeponowego + grupy bezpieczeństwa + instalacji schładzającej.

Opublikowano (edytowane)

Zamknięcie całosci spowoduje brak grawitacji i większe koszty (zawor, wymiennik, sterownik i pompy uż zakupione), i nie rozwiąże zimnego powrotu na piec węglowy...

Większosc czasu palimy w węglowym z dużą iłoscią wody w instalacji dla tego i jest priorytet otwartej instalacji, chociaż moge i nie mieć racyj..

Dzięki za odpowiedzi!

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 1312 napisał:

Zamknięcie całosci spowoduje brak grawitacji

Nie prawda!

Grawitacja nie jest zależna do zamknięcia lub otwarcia instalacji!

Z resztą przy zaworze VTC grawitacji i tak nie będzie lub będzie bardzo słaba - po prostu taki zwór ma spore opory przepływu i będzie tłumił grawitację, z resztą przy samej grawitacji nie potrzeba dodatkowej ochrony powrotu.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Reasumują: kocioł żeliwny U26 nie wymaga ochrony powrotu i ma dopuszczenie do pracy pod ciśnieniem 4 bary. Proponuję zamknąć układ nie instalować zaworów 3D, 4D i pompę kotła węglowego dać na powrocie. Oba kotły moga pracować wspólnie i niezależnie. Wystarczy na ich powrotach dać zawory zwrotne (klapowy przy węglowym dla grawitacji). Zbiornik CWU podłączyć od obiegu CO tak jak zwykły grzejnik ale na wężownicy na zasilaniu zainstalować zawór termostatyczny z kapilarą i zawór zwrotny.

Opublikowano

Widzisz Kolego @Digitrax autor tematu zaczął instalację nie od schematu, lecz od kupna zbędnych gratów, które teraz namolnie chce wcisnąć w wydumany schemat.

Z resztą to nie pierwszy ani ostatni taki inwestor na forum.

"Ochrona powrotu" w kotle żeliwnym jest na poziomie 40- 45C co zapewni praktycznie każda instalacja grzejnikowa z pompą, bez dodatkowych 3-D, 4-D i innych utrudnień.

Mam tylko jedną zmianę do Twojej propozycji - pompa CO od kotła żeliwnego na zasilaniu i zaw różnicowy kulowy do obiegu grawitacyjnego - będzie lepszy i pewniejszy niż ZZ klapowy.

Opublikowano (edytowane)

Mówisz o klapowych czy yorkach (grzybkowych )? Różnicowe tez mi potrafiły przepuszczać. Grzybkowe nigdy jakiej firmy by nie byl. Socla nie robi klapowych mniejszych niż 1 1/2 cala więc takowych na pewnl nie uzywasz w mieszkaniówce

Edytowane przez KubaSko
Opublikowano (edytowane)

Jak robisz obieg grawitacyjny z obejściem pompą to wstawienie klapowego 5/4 lub 6/4 to norma nawet do kotła 20-25kW

A do kotła gazowego nie potrzeba ZZ klapowych

PS

raz trafiłem sprężynowe , kupione przez inwestora i żaden z nich nie trzymał na 100%

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

Tylko ze niestety jak bedzie chodził gazowy to na viadrusie klapowy bedzie przepuszczał. Moze lepiej bedzie kupic grzybkowy i wyciągnąć sprężynę.

Edytowane przez KubaSko
Opublikowano

Powrot musze dogrzewac bo nigdy nie wraca woda o zalecanej temperaturze i piec obrasta razem z kominem. Wymennik to warunek ktory musze spełnić dla serwisu pieca gazowego na następny sezon grzewczy.

Czy ktoś z fachowców używa uszczelniaczy anaerobowych do polączen gwintowanych? Chodzi mi o loctite 577, Jak jest z odkręcaniem?

Opublikowano

Dziwny wymog ze musisz miec wymiennik... co do uszczelniaczy to śrubę wykręcisz, ale mialem kiedys na to wkręconą złączkę mosiężną i nie mogłem tego dziadostwa wykręcic takze odradzam stosowania tego przy dużych gwintach.

Opublikowano

Ten wymiennik to ja myślę że to dupochron nie podparty żadnym aktem prawnym czy wpisem w zaleceniach producenta kotła gazowego. Ot chcą by ze starej grawitacyjnej instalacji z żeliwnymi grzejnikami nie leciały syfy do kotła gazowego. Ja i tak bym robił po swojemu.