mim20 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 #1 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Witam, chciałem dowiedzieć się czy mam zrobioną poprawnie instalacje co i c.u.w i czy nie zostałem " nabity w butelkę? Mam kocioł "SEKO" Eko II WJ jest to kocioł podwójny jedna część jest retortowa na eko groszek a druga na węgiel,drewno i kocioł olejowy "Buderus"W ubiegłym roku,szukałem kotła na ekogroszek i drewno,stary kocioł węglowy który miałem zamontowany pociekł .Podczas niedzielnych zakupów na giełdzie samochodowej, napotkałem człowieka(Pana Marka) który handlował kotłami, po krótkiej rozmowie zaproponował mi, że przyjedzie do mnie do domu i dobierze kocioł. Jak powiedział tak zrobił, po oględzinach w kotłowni stwierdził,że ten co montował stary kocioł węglowy i olejowy (firma z uprawnieniami) powinien iść do paki, bo zafundował nam bombę?(do momentu wycieku, stary kocioł węglowy działał i nic się nie działo) zamontował nam te oba kotły w układzie zamkniętym? Oboje z żoną byliśmy wystraszeni i poprosiliśmy o ewentualne poprawienie instalacji przy montażu nowego kotła węglowego. Pan się zgodził.Nie powiem zrobił szybko i solidnie,ale skasował tęgo.Stąd moje pytanie czy nie nawciskał nam niepotrzebnych badziewi?Kocioł 36kw(stary miałem 25kw na 200m ,powiedział,że większy mniej spali ekogroszku)jakiś wymiennik płytowy 36kw, trzy pompy obiegowe,jakieś naczynie na poddaszu,bojler z płaszczem 140l masa zaworków i śrubunków. Wydaje mi się,że przesadził? Nie powiem działa. Tylko czy to było wszystko mi potrzebne, proszę opinię kogoś kto się zna ,lub ma taki kocioł. Cytuj
automatyk Opublikowano 22 Kwietnia 2009 #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 no zostales uszczesliwiony całym dobrodziejstwem podejzewam ze nie przesadził moze z moca kotła ale to akurat nie problem ,wymiennik odpowiedni ,pompy niestety w takim układzie byc musza ,a wystarczyło zrobic układ otwarty i byłoby po zanbiegu czyli zamontowanie tylko zbiornika na strychu czy w nawyzwszym punkcie ,podejzewam ze te całe przeróbki to około 3000-5000zł wyniosły plus kocioł ,a najpierw wystarczyło wejsc na forum i podejzec akrualny temat na ten temat ,pozdrawiam Cytuj
mim20 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Pan powiedział,że olejak musi pracować w zamkniętym a węglowy nie może,proponował,że zamontuje ni jakieś zawory i ręcznie będę sobie przełączał z jednego na drugi lub da ten wymiennik i nic nie muszę przełączać za wszystko bez pieca 2800.Pozdrawiam. Cytuj
automatyk Opublikowano 22 Kwietnia 2009 #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 nic nie musi ,ale jak juz masz taki układ to masz i tyle a 2800 to bardzoooo tanio promocja mozna by powiedziec ,to teraz nic tylko uzywac Cytuj
mim20 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Musze powiedzieć,że cała ta instalacja wygląda dosyć estetycznie w porównaniu z tą starą i piec jest też całkiem sprytny bo z jednej strony jest retorta obrotowa i pali ekogroszek a w tym drugim spalam wszystkie badziewia z domu i zużycie, w starym piecu paliłem jakieś cztery tony węgla i dwa metry buka i w domu było jakieś 20-22c bez wody użytkowej a teraz mam wodę i poszło mi jakieś trzy tony ekogroszku a w domu stale 22c. no i jeszcze co dziwne to jak dzwoniłem do producenta kotła do Ełku to cena była u nich taka sama jak u tego instalatora tyle ze on jeszcze w tej cenie wywalił stary i zamontował nowy a u producenta w tej cenie był sam kocioł z transportem.Mam tylko wątpliwość czy 36kw nie spali więcej niż 25kw nie znam zużycia porównywalnych kotłów na ekogroszek chociaż był tylko o 500 zł droższy od tego mniejszego.Według teorii Pana Marka to 36kw pracuje na minimalnych obrotach a 25kw podobno że musiał by częściej się włączać. Na razie było nam już za ciepło i włączyłem tryb letni i od zeszłego tygodnia w tym zasobniku niewiele ubyło a woda gorąca a żona i dzieciaki troszkę jej wylewają Zobaczymy jak w przyszłym sezonie.Pozdrawiam Pana Automatyka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi