Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak widac na zdjeciu jest tam zawor 3 drogowy do niego ma byc podpiete zasilanie a na dole powrot. A nie ma tam zadnych zaworow spustowych aani nic jest tylko miejsce na 2 termometry ....A w dodatku w razie zmiany zaworu 3 drogowego trzeba bedzie wszystko ciac i lutowac. w razie zmiany pompy wode spuscic z ukladu.....

Opublikowano

Tak jak mowisz zasilanie na podlogowke bedzie dolem instalator tez tak mowil a powrot gora. No i wlasnie tego nie rozumie bo w rzeczywistosci zasilanie z pieca bedzie podlaczone do zaworu 3 drogowego na gorna listwe.a powrot na dolna.

Opublikowano

--chłopy!!! Układ jest chory!!! O pół piwa sie zakładam że to jest do dupy! Niech mi kto opowie jak to niby ma sie kręcić??? Nie ma kontroli nad temperaturą .

No, kiedys sie nagrzeje. A ile masz do emerytury?? Dawaj tego hytrego aulika pod ściane i na spytki.

Pompka powinna byc za zaworkiem 3d i zasilanie z górnych dziurek. Hej!

Opublikowano

ten zawor 3 drogowy jest regulowany termostatyczny ma zakres dzialania od 20 do 43 stopni i to on ma regulowac temperatura tak mi powiedzial instalator i ze robi tak zawsze no i dziala. Faktycznie widzialem na wlasne oczy bo sie prawie pokocilem no i pokazal mi na innej instalacj i dziala i nagrzewa sie szybko temperatura pieca 55 stopni na podlogowce 24 stopnie a rozgrzewa sie do 4 godzin max 6 jak dlugo nie pali. Tak wiec nie wiem czy w koncy dobrze czy zle. raraz dorzucre jak uklada pex

post-7992-1245098138_thumb.jpg

Opublikowano

I tez do dupy, chyba że to kabel elektryczny. Będzie różna temperatura podłogi na obu końcach.

Guitar, napisz cos na ten temat bo moze mi sie co pierniczyć. Hej!

Opublikowano

Termostat w tym przypadku ustala tylko o temperaturę w podłogówce, natomiast brak czujki pomieszczenia, którą regulowana byłaby temperatura. natomiast pompa na sto procent źle zamontowana. pompuje wodę z zasilania bezpośrednio do powrotu i woda rozpływa się w taki sposób.

post-4692-1245137321_thumb.jpg

post-4692-1245137649_thumb.jpg

Opublikowano
a tak to wyglada z jego opisu, na tym 3 drogowym jest jakas skala od 1 do 9 i koleczko do krecenia

Witam ,moim zdaniem pompa jest prawidłowo zamontowana ,tylko brakuje mi tutaj zaworu odcinająco-regulacyjnego na powrocie ,który spowoduje że woda tłoczona będzie do dolnej belki ,która w tym przypadku bedzie belką zasilającą podłogówkę ,brak jest też zaworów na każdej pętli na których można montować siłowniki i brak zaworów regulacyjnych lub przepływomierzy też na każdej pętli do wyregulowania przepływów . Co się stanie jeśli na jednym obiegu będzie 40 m rury, a na pozostałych po 80 , czy ten hydraulik wyreguluje to tym zaworem kulowym co tam widać na zdjęciu?????

Opublikowano

no nie bedzie działał chocbys sam dmuchał w rury ,pompa musi byc za zaorem 3d miedzy zaworem a rozdzielaczem a koniec rozdzielacza zaslepiony ,pewnie ten f...... mysli ze przydławi przed rozdzielaczem i bedziedziałc moze i tak ale albo bedzie gwizdac na zaworach albo bedzie słabo grzac a podrójne dławienie niczemu nie słuzy ,wiec te pompe zmienic i bedzie dobrze

Opublikowano
no nie bedzie działał chocbys sam dmuchał w rury ,pompa musi byc za zaorem 3d miedzy zaworem a rozdzielaczem a koniec rozdzielacza zaslepiony ,pewnie ten f...... mysli ze przydławi przed rozdzielaczem i bedziedziałc moze i tak ale albo bedzie gwizdac na zaworach albo bedzie słabo grzac a podrójne dławienie niczemu nie słuzy ,wiec te pompe zmienic i bedzie dobrze

Witam czy zmieni pompę czy nie to i tak będzie problem z wyregulowaniem tej podłogówki , jak już tak zrobiłeś to zamiast tych zaworów kulowych na powrotach zamontuj zwykłe zawory grzejnikowe regulujacoodcinające cena podobna ,a ułatwi to bardzo póżniejszą regulację.pozdrawiam.Tomek

Opublikowano

[Jutro zmieni pompe wstawi odpowietrznik na gornej listwie i wstawi zawory przed i za pompa i na dolnym kolektorze spust wody. Ale mowi ze na moja odpowiedzialnosc i jak nie bedzie dzialac to tylko moja wina bo u innych dziala... A ta zzmiana zaworow jwest konieczna czy moga zostac.........

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie otuliny moj instalator kladzie otuline od kotlowni do pomieszczenia w krorym grzeje podlogowka a dzis bylem na innej budowie i tam nie klada dlaczego taka roznica w wykonaniu.... Tamten drugi instalator mowi ze sie nie daje a ten ze tak i juz calkiem zwarjowalem,,,,,,,

post-7992-1245185561_thumb.jpg

post-7992-1245185674_thumb.jpg

post-7992-1245186830_thumb.jpg