Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem zimą - mało ciepłej wody

arek177

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jestem tutaj nowy mam  taki problem że jak palę zimą na dom i na wodę to wody jest bardzo malutko ciepłej ,teraz latem jak palę tylko na wodę jest super.

Jaka moze byc tego przyczyna w załączniku daje zdjecie podłaczenia moze jest cos nie tak jezeli moge prosic o pomoc to prosze

IMG_20190528_171354.jpg

Opublikowano

Dobre. Oglądałeś film testosteron ? Jak poszedł gość do toalety i chciał ręce umyć?
Jak z tego ktoś ma wywnioskować jaki jest u ciebie problem?
Więcej danych i schemat dolacz

Opublikowano

Kolego narysuj : jak jest wpięty do instalacji bojler CWU ( gdzie jest pompa CWU + ewentualne zawory ).

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze wnioskuje z tej fotki

Nie widac zaworu bezp. Na kotle

Nie widac naczynia wzbiorczego, jesli kilka metrow wyzej i kolega ma odciety doplyw na pion do ktorego jest podlaczone naczynie to jest to niebezpieczne, zakrec wszystkie kaloryfery jesli masz glowice termostatyczne, a pion zostaw odkrecony

Czy bojler ma wlasna pompe, jesli tak to czy sterownik steruje ta pompa jaka jest temp. Docelowa cwu,

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zrob zdjecie z boku kotla

Opublikowano

To ze naczynie jest wyzej jest dla mnie oczywiste

Pytanie dlaczego zawor na zdjeciu z lewej strony u gory jest zamkniety skoro jest to droga do naczynia ????

Odejscie do bojlera cwu jest przed pompa CO wiec nie ma ona moim zdaniem zbyt duzego wplywu na przeplyw wody przy CWU

Ten zawor to 3d ???? jak jest ustawiony

pomysl o pompie przy zbiorniku cwu do tego sterownik czasowy jakikolwiek gdzie praca pompy bedzie odbywac sie w okreslonych porach czasowych np. od 6 do 7, od 13 do 14 i od 18 do 20

Opublikowano

zawór z lewej strony u gory jest zamkniety bo to idzie ogrzewanie na mieszkanie i teraz jest zamkniete bo pale na wode tylko ,a ten zawor 3d jest w takiej pozycjii bo z tym zaworem walczylem miesiac zeby byla woda i ogrzewanie i tylko w takiej pozycjii jest wszystko ok a teraz pale tylko na wode  grawitacyjnie bez pompki i wody jest duzo cieplej nawet na drugi dzien jeszcze jest ale jak zaczne palic na dom to wody cieplej jest malutko

Opublikowano

Ale zakrecajac ten zawor odcinasz droge do naczynia

I z tego robi sie mala bombka w piwnicy

Odkrec zawor

A zakrec wszystkie kaloryfery

Woda z kotla musi miec dojscie do naczynia i to bezwzglednie

a jak masz ustawiony sterownik jest tryb lato ???

Opublikowano

raczej nie ma w tym sterowniku takiej funkcjii ,a dlaczego bombka tam juz tak jest kilka lat woda ma ujscie w piwnicy dalej jest rura i stoi pod nia wiadro gdzie woda moze wyleciec

Opublikowano

Napisz dokladnie co to za zawor i zrob zdjecie z bliska

Opublikowano
raczej nie ma w tym sterowniku takiej funkcjii ,a dlaczego bombka tam juz tak jest kilka lat woda ma ujscie w piwnicy dalej jest rura i stoi pod nia wiadro gdzie woda moze wyleciec
Zrob dokladne fotki

Masz na mysli rure spustowa ???

Jesli dzis zagotuje sie w kotle woda to gdzie ta woda ujdzie ???

Opublikowano

Myślę że naczynko wzbiorcze może być podłączone w powrót, bo gdyby było na zasileniu za tym zaworem, to ten kocioł by tylko raz nagrzał wodę.

Opublikowano

Przyczyna dlaczego w lato masz wiecej cieplej wody jest to ze w lato bojler chodzi na grawitacji. W zimę pompa zabiera "czynnik grawitacyjny" ktory nie ma szans z obiegiem wymuszonym pompy. Bojler pewnie jest grzany wystudzoną wodą wracającą z instalacji. Ja robilem takie instalacje ale na dwupłaszczach wieszanych wysoko i zakladalem na nie zawor zwrotny klapowy zeby pompa nie wtlaczala wody wracajacej z instalacji. U ciebie widac ze bojler masz niewiele wyzej niz kocioł. Najlepiej zaloz osobna pompe na cwu. Naczynie masz zle podpiete a ten zawor odcinajacy dom to majstersztyk. Przerob wpiecie naczynia a jak nie to zaloz chociaz zawor bezp 1,5 bar na kociol. Oldek kotla nie rozerwie przy  zamknietym zaworze bo woda rozszerzy sie powrotami i dotrze przez grzejniki do naczynia.

Opublikowano
W dniu 3.08.2019 o 08:03, KubaSko napisał:

kotla nie rozerwie przy  zamknietym zaworze bo woda rozszerzy sie powrotami i dotrze przez grzejniki do naczynia.

O ile zasilania na grzejnikach są otwarte . A może jest jeszcze zawór na powrocie z grzejników ? Skoro '' instalator ''  dał zawór przed zbiornikiem wyrównawczym i wpiął prawdopodobnie w odpływ ( czerwona rura po lewo za kotłem )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.