Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja z Pellas Revo mini 5-26kW

syfercyfer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów

Przyszedł czas i na mnie na przedstawienie swojej instalacji z palnikiem Pellas Revo mini 5-26kW.

Przez pierwsze 1.5 sezonu użytkowany w kotle Defro Optima Komfort 15kW. Od marca tego roku przełożony do używanego Biawara Pellux 200 kupionego bardzo okazyjnie.

Do ogrzania dom z lat 80 po termomodernizacji 180m2. Bufor 1000l + CWU 250l. Instalacja od bufora stara na grubych rurach w ścianach. ( 16 nowych grzejników żeberkowych aluminiowych, 180 żeberek + 2 drabinki łazienkowe).

W chwili obecnej można powiedzieć że kocioł prawie bezobsługowy poza dosypaniem pelletu, chociaż początki były trudne – ale od czego jest 334 podstrony w obecnym temacie .

Pozdrowienia dla wszystkich użytkowników palników na pellet.

IMAG0142.jpg

Opublikowano

Wpakowałeś Revo do Biawara?? Dlaczego? Pasował bez przeróbek? Palnik od Biawara masz na półce czy jak?

Doczytałem, że kupiony używany w okazyjnej cenie.  W sumie dobry pomysł. To jest ten Biawar co ma 190 L pojemności? Jak to działa z buforem?

Opublikowano

Kupiłem z uszkodzonym palnikiem  który później naprawiłem i sprzedalem wraz ze starym Defro.  Podliczajac wszystkie koszty wyszedłem na 0.

Poza tym w biawarze był stary sterowniki bez obsługi bufora.

Montaż był bardzo prosty. Ramka z profilu 4cmX4cm przykrecona do oryginalnych mocowan.

Opublikowano

Dokładnie ten 190l. Działa bardzo dobrze.

Opublikowano

A jak z czyszczeniem wymiennika? W Biawarze jest automat. Jak to rozwiązałeś?

Opublikowano

Czyszczenie plomieniowek jest obsługiwane za pomocą opcji Cyrkulacji CWU z poziomu sterowniki palnika.

Opublikowano

Heh, super, pogratulować pomysłu :-). Nie wpadłbym na to:-)

Opublikowano

Ja też sam na to nie wpadłem :)

Opublikowano
41 minut temu, syfercyfer napisał:

Dokładnie ten 190l. Działa bardzo dobrze.

Do ładowania bufora używa się raczej kotła z małą pojemnością wodną. Ten Biawar sam w sobie jest małym buforem. Stosujesz jakiś wybieg pomp, żeby ta masa wody w kotle nie stygła bezproduktywnie?

Opublikowano

Brawo @syfercyfer bardzo mocno Ci zazdroszczę. Szukam takowego rozwiązania z tym kotłem i taką pojemnością by ominąć bufor. To u mnie idealne rozwiązanie by było. Jak coś będziesz miał na oku taki kocioł jeszcze to wal nawet w nocy.

Opublikowano

Ciekawe, czy można u producenta kupić sam kocioł, bez palnika i sterownika

Opublikowano
12 godzin temu, syfercyfer napisał:

Przyszedł czas i na mnie na przedstawienie swojej instalacji z palnikiem Pellas Revo mini 5-26kW.

Jak zrobisz porządek z przewodami, poprawisz estetykę swojego zestawu i będzie lux ;)

Opublikowano

Próbowaliśmy kiedyś rozmawiać z firmą Budmet Nocoń na sprzedaż samego wymiennika niestety z marnym skutkiem. Stwierdzono że zepsujemy wkładając inny palnik pozytywne opinie o kotle .

Opublikowano

Szanse żadne @Benton661 rozmawiałem w tym temacie ponad rok temu osobiście w Biawarze. 

Z budmetem też gadałem nici. 

Opublikowano

Panowie, skoro jesteśmy przy Biawarze to mam prośbę/pytanie.

Wiem, ze zajmujecie się sprzedażą, serwisowaniem itp różnych kotłów/pieców. Macie łatwiejszy dostęp do rożnych elementów niz zwykły Kowalski.

Czy któryś z Was byłby w stanie sprawdzić czy moduł sondy lambda pluma nie dedykowany do żadnego kotła(taki zakupiony bezpośrednio w Plumie) będzie łączył się z ecomaxem 860 z oprogramowaniem Biawara?

Niestety w Plumie dostaje sprzeczne informacje. Raz, ze połączy się bez problemu bo soft mimo, ze pisany dla Biawara jest niecustomizowany (tak to nazywają) innym razem, ze nie, bo jednak jest customizowany. Dzwoniłem kilka razy w róznych odstepach czasu i co drugi raz informacja była sprzeczna. Do Biawara nie dzwoniłem, bo odpowiedź znam i bez tego.

Opublikowano
6 godzin temu, Benton661 napisał:

czy można u producenta kupić sam kocioł, bez palnika i sterownika

Jest to dość trudny temat. Namierzyłem raptem dwóch.

Pierwszy, można kupić oficjalnie, choć musieli to przetrawić ( "nie mieliśmy do tej pory takiego zapytania"), długo czekałem na telefon zwrotny.

Drugi, bez znajomości wewnątrz firmy ani rusz. Kwit na "płaszcz wewnętrzny" czy jakoś tak. Gwarancji brak.

Specjalnie nie wymieniam tu nazw tych firm, ale są to dwaj znani producenci, na forum przewijają się systematycznie:)

Opublikowano
3 godziny temu, Gonzo19 napisał:

Panowie, skoro jesteśmy przy Biawarze to mam prośbę/pytanie.

Wiem, ze zajmujecie się sprzedażą, serwisowaniem itp różnych kotłów/pieców. Macie łatwiejszy dostęp do rożnych elementów niz zwykły Kowalski.

Czy któryś z Was byłby w stanie sprawdzić czy moduł sondy lambda pluma nie dedykowany do żadnego kotła(taki zakupiony bezpośrednio w Plumie) będzie łączył się z ecomaxem 860 z oprogramowaniem Biawara?

Niestety w Plumie dostaje sprzeczne informacje. Raz, ze połączy się bez problemu bo soft mimo, ze pisany dla Biawara jest niecustomizowany (tak to nazywają) innym razem, ze nie, bo jednak jest customizowany. Dzwoniłem kilka razy w róznych odstepach czasu i co drugi raz informacja była sprzeczna. Do Biawara nie dzwoniłem, bo odpowiedź znam i bez tego.

Myślę że @Visitor1230 powinien wiedzieć

Gość Visitor1230
Opublikowano
25 minut temu, eliks napisał:

Myślę że @Visitor1230 powinien wiedzieć

Niestety nie pomoge. Mam sonde od Biawara. Co do innych opcji sie nie wypowiem.

Opublikowano

mi chodzi o sondę tylko. Cena Biawara jest z kosmosu(2000zł), a na rynku można kupić za 1200(fabrycznie nówka), pomimo, ze i tak cena kosmiczna, no ale cóż.... i tak niższa. 2k nie dam, ale tą nizsza cene byłbym wstanie przełknać. jakby co, to moge słuzyc samym sterownikiem. Wystarczy sam moduł bez sondy.

Opublikowano
20 godzin temu, Benton661 napisał:

Do ładowania bufora używa się raczej kotła z małą pojemnością wodną. Ten Biawar sam w sobie jest małym buforem. Stosujesz jakiś wybieg pomp, żeby ta masa wody w kotle nie stygła bezproduktywnie?

Niestety tylko podczas ładowania CWU latem. Prz ładowaniu bufora trzeba by to pewnie jakoś inaczej rozwiązać - szkoda że nie ma takiej opcji w ustawianiach. 

Opublikowano
9 godzin temu, laptop napisał:

Jak zrobisz porządek z przewodami, poprawisz estetykę swojego zestawu i będzie lux ;)

Wiem nie wygląda to najlepiej, ale jeszcze w tym roku planuje montaż wkładu kominowego więc wtedy to zrobię.

Opublikowano

Moim zdaniem, przy tym kotle i przy grzejnikach bufor jest zbędny. Niepotrzebne straty wtedy się generują

Opublikowano
5 godzin temu, Gonzo19 napisał:

Niestety w Plumie dostaje sprzeczne informacje. Raz, ze połączy się bez problemu bo soft mimo, ze pisany dla Biawara jest niecustomizowany

Patrzylem to tam jest komunikacja po RS485. Uszkodzic sie nie da - co najwyzej nie bedzie chcial gadac lub funkcje beda okrojone(zalezne od sterownika). Nie chce mi sie wierzyc zeby Plum czy inni pisali osobny protokol/ramke pod kazdego producenta kotla.

Opublikowano

niestety ale tak jest, firmy takie jak

• Kostrzewa
  • Metal-Fach
  • Lazar
  • Pellas
  • Kipi

mają inne ramki i do nich trzeba kupować moduły dedykowane,

natomiast tak, tam jest komunikacja rs485 i bliżej nieokreślony protokół, cos podobnego do ModBusa, jakaś jego odmiana opracowana przez pluma

Opublikowano

Jesli tak to bez sprawdzenia na zywym obiekcie sie nie dowiesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.