Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kostrzewa TBL Compact 16 kW - moje boje z tym kotłem...

tomek1979b

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Gonzo19 napisał:

nie mam pojęcia, ale tak to działa. Zapitala na 100% do zadanej i dopiero powyzej w tym "okienku" do +Xst. moduluje.

ja mam inny kocioł a sterownik ecomax860 P2. z oprogramowaniem dla biawara. ale FL działa identycznie. Tez dla mnie to jakas pomyłka, ale ja mam bufor dodatkowo, wiec oprócz większego spalania nic to nie daje. Przeszedłem na sterowanie reczne i jest ok.

Sprawdziłem i jednak FL u mnie działa jak w instrukcji. Tak jak mówią koledzy, przy większych mrozach czy odbiorze będzie ok, teraz nie ma odbioru bo tylko CWU grzeje i szybko przekracza te 5C i się wyłącza (mam nadzór na 0C ustawiony). Wiem że piszą żeby latem raczej na standardzie używać ale mi to nie przeszkadza ponieważ pompka i tak nabije CWU ponad zadaną. Nie dawałem fotek wszystkich ale schodzi płynnie z mocą o 1-2 kW.

20190718_083944_resized.jpg.f253bf6518e77d366239e14485044d2d.jpg20190718_084156_resized.jpg.fdd14a9cb5b5146d770617e742e2e458.jpg20190718_084308_resized.jpg.c27c916fd5b878575a470e8f9ce8f6b2.jpg20190718_084657_resized.jpg.b55303f3860af66ba44d3403313b8d0d.jpg

20190718_084409_resized.jpg

20190718_084737_resized.jpg

Opublikowano
W dniu 17.07.2019 o 16:36, eliks napisał:

. U mnie przy zadanej 70* kocioł jej nie przebija, bo zbije do 3KW i dziękuję. 

Przy jakiej temperaturze na kotle zaczyna schodzić do 3KW?

Opublikowano
19 godzin temu, Gonzo19 napisał:

tak, w instrukcji jest co innego, dlatego po kilkudniowych obserwacjach stwierdziłem to co juz napisałem. ogólnie ten FL jest zbędny.

Zbędny albo inie , dlatego macie dwa tryby żeby można było dobrać modulacje palnika do własnych potrzeb warunków czy upodobań w standardzie też jest modulacja tylko użytkownik ma większy wpływ na ustawienia poprzez nastawy histerezy h1 h2  można między innymi ustawić tak że kocioł w ogóle nie dojdzie do zadanej . Tryb fl właśnie tak działa że dąży aby dojść do zadanej jak najszybciej i zacząć modulację , czyli utrzymywać kocioł w granicach temperatury zadanej te 5st po których kocioł się wyłączy ,albo przejdzie w tryb nadzór (jeśli jest ustawiony ) to taki bufor żeby palnik utrzymując zadaną nie musiał się wygaszać lub wskakiwać w nadzór tylko pracować na okrągło , oczywiście taka praca jest możliwa gdy mamy jakiś odbiór ciepła i prawidłowo dobrane moce maksymalne i minimalne fl . Na ogół nowi palacze wybierają tryb fl bo wydaje im się że to lepsze , ciepłą wodę w lecie też można grzać w fl tylko trzeba to tak ustawić żeby palnik odpalił się raz doszedł do zadanej kotła wygasił się i pracująca pompka wyciągając ciepło z kociołka zdołała zagrzać ciepłą wodę do zadanej a następnie się wyłączyła .Osobiście używam trybu standard jakoś tak się do niego przyzwyczaiłem ,u mnie cwu dogrzewana jest raz na dobę zbiornik 300 l w domu 7 osób .

Opublikowano

@g69 Nie chciał bym Ci teraz głupot gadać bo nie pamiętam aż tak dokładnie. Wydaje mi się że gdzieś tak od 63-64* zaczyna schodzić z 5 biegu. Od 68,5-69* wchodzi na 3KW. W każdym bądź razie nie przebije mi zadanej. Teraz mam soft na 18KW więc kocioł będzie zachowywać się jeszcze inaczej. Będzie czas na testy, jeszcze ze 2 miesiące.

Opublikowano
20 godzin temu, tomek1979b napisał:

20190718_083944_resized.jpg.f253bf6518e77d366239e14485044d2d.jpg

A wiesz może jaka jest temperatura spalin pod koniec cyklu przy tych 15KW?

Opublikowano

No i serwis pojechał i kociołek na drugi dzień nie odpalił. Ale zrobiłem próbę i zwiększyłem nadmuch do 60% (i tak przez połowę czasu rozpalania chodzi na 30%) i zmniejszyłem czas rozpalania na 7 min. - odpalił za nim wszedł na zadane 60%. Czy ten czas rozgrzewania zanim ruszy nadmuch nie jest za duży? Standardowo jest ustawiony na 30 sek. ale też na nim odpalał czasami. Jak tu można z jeszcze nastawami pokombinować. Bo pewnie jedne mają wpływ na drugie? Macie jakieś sprawdzone proporcje do palników VG? :)

Ustawienia Rozpalania ustawione przez serwisanta:

Czas rozgrzewania: 90 sek

Dawka: 45 g

Nadmuch: 25%

Czas rozpalania: 10 min.

@g69 nie znam temp. spalin.

Gość Trener40
Opublikowano

90 sek to dużo i bez sensu, no chyba, że serwisant chce przy następnej wizycie wymieniać grzałkę. W Estymie mam 30 sek w standarcie i bez problemu odpala ( czasami po 1.30 sek, a czasami ok 3 min) wszystko zależy jak się pellet ułoży przy wylocie gorącego powietrza. 

Poszedł gość po prostej lini wydłużając pracę grzałki co i to nie przyniosło zamierzonego rezultatu. 

Dzwoń do nich do bólu. Kocioł powinien odpalać się w dwie do trzech min. 

Opublikowano

Też mi się wydaje że za dłuuugo skoro i przy 30 potrafił. Będę celował w dawkę mniejszą skoro i po 3 próbach od 60 g nie odpalał co daje ponad 100g. No i te obroty nadmuchu w tej wersji ecostera dziwne chyba. Pisałeś że u Ciebie wolno się zwiększają - tutaj przez połowę czasu od razu z połową prędkości zdanej czyli daje nadmuch 60%  i rozpalanie 8 min, to i tak nadmuch przez 4 min. idzie na 30%.... może to wychładza grzałkę? 

Opublikowano

90 s bez nadmuchu to masakra grzałka długo nie pożyje , strasznie małe dawki do rozpalania macie w tych palnikach .

Gość Trener40
Opublikowano
27 minut temu, tomek1979b napisał:

Pisałeś że u Ciebie wolno się zwiększają - tutaj przez połowę czasu od razu z połową prędkości zdanej czyli daje nadmuch 60%  i rozpalanie 8 min, to i tak nadmuch przez 4 min. idzie na 30%.... może to wychładza grzałkę? 

Nie wiem jakie są u Ciebie obroty wentylatora przy 30% (może za duże, a może za małe - trudno na odległość to ocenić). Tak jak pisałem... Wentylator startuje po 30 sek pracy grzałki, ale startuje tak, że ledwo się obraca i powoli rozkręca się do takich obrotów jakie mu ustawiłem (14) Dawkę starową określam w czasie i ile gram tam sypie, to tego nie wiem, ponieważ nigdy nie ważyłem. Zauważyłem, że czasami nie odpali za pierwszym razem, ale to są znikome sytuacje ( być może pellet źle się ułożył na ruszcie) 

EDIT :

Jeszcze takie pyt. 

Czy Twój wentylator ma przesłone? Stawiam, że nie ma, ale warto zapytać. Musiałbyś chyba zdjąć obudowę, aby zobaczyć... 

20190719_114050.jpg

Opublikowano

a jak jest dostarczane powietrze? jak to jest rozwiazane? sam pelet i grzalka to malo. powietrze musi tam sie dostawac. moze gdzies cos jest nie tak z powietrzem. jak wlaczysz sam wentylator w tescie jezeli jest taka mozliwosc to mozesz sprawdzic czy nie ma problemu z dystrybucja powietrza

Opublikowano

Przy takim zasypie gdzie ma dmuchać powietrze?

Opublikowano

Wygrzebane z innego tematu:

Rozpalanie:
- czas rozgrzewania 30s
- dawka startowa 40g
- detekcja płomienia 5% 
- nadmuch rozpalania 40%
- czas rozp. 8m. 

Bardzo istotne jest ustalenie wydajności podajnika. Jak to zrobić?:

Test wagowy , czyli wydajność podajnika dla każdego pelletu będzie inna, dlatego po zmianie pelletu powinno się taki test zrobić i wpisać prawidłową wartość w sterowniku.

Robi się go banalnie prosto, zdejmujesz rurę z palnika , podstawiasz jakieś wiaderko , lub worek , włączasz podajnik na 15 min i niech się sypie do wora. Potem ważysz na dobrej wadze to co wysypał, mnożysz razy 4  i wpisujesz to w sterownik.

Opublikowano

Pozmieniałem i efekty takie że płomień pojawił się już po ok. 3.5 min. A po ok. 5 było już rozżarzanie. W ogóle nie wszedł na te 60% zadane nadmuchu tylko fukną przy 30%. Teraz fart czy parametry trafione. Wieczorem sprawdzę znowu. Wcześniej jak już odpalał to po 7-8 min.

Rozpalanie:
- czas rozgrzewania z 90s - 45s
- dawka startowa z 45g - 40g
- detekcja płomienia 5% 
- nadmuch rozpalania z 25% na 60%
- czas rozp. z 10 m - 8m. 

Opublikowano

U mnie "fuka" już po niecałych 2 min

Gość Trener40
Opublikowano
4 godziny temu, tomek1979b napisał:

Pozmieniałem i efekty takie że płomień pojawił się już po ok. 3.5 min. A po ok. 5 było już rozżarzanie. W ogóle nie wszedł na te 60% zadane nadmuchu tylko fukną przy 30%. Teraz fart czy parametry trafione. 

Soróbuj minimalnie zmniejszyć czas rozgrzewania, dawkę startową i powietrze..., ale tak po 5. Detekcja płomienia nie ma nic wspólnego z zapłonem... Czym wyższy parametr, tym dłużej grzeje grzałka i rozżarzanie jest późniejsze... 

Gość Trener40
Opublikowano

Zapisuj sobie każde zmiany i efekty, ale pamiętaj... Każde zmiany testuj przynajmniej przez kilka/kilkanaście  rozpaleń. Nie rób tego chaotycznie. 

P. S. Jeżeli uda się to ustawić " zdalnie", to napisz do Kostrzewy, aby swoich serwisantów w kosmos wysłali najbliższym zaplanowanym lotem ;) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a co to za rosa w wyczystce poniżej czopucha (w wyczystce pozostałość po starym wkładzie)? Komin murowany 14x27 na razie bez wkładu, 8 m. Jest się czym przejmować? Palone od czerwca tylko na CWU.

20190729_132435_resized.thumb.jpg.cbe5eec61ddc15dbfc631a4c36d7867e.jpg20190729_132443_resized.thumb.jpg.7b492647158fc858b0e3fd6a4223c75f.jpg

Opublikowano

Na krótką metę nie na dłuższą tak , czy kocioł też się poci ? Pytam bo  jakieś niskie temperatury zadane kotła u ciebie widzę w lecie to trza przywalić mocą zagrzac kocioł zagrzać cwu i wygasić , nie ma co pyrkać na pół gwizdka .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.