Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Naczynie przeponowe cwu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Wiem,że temat wraca jak bumerang,ale mam niezłą zagwozdkę.

Robiłem z Waszą pomocą co i cwu (latem grzałka) a teraz zastanawiam się czy czasem nie powinienem zamontować naczynia przeponowego?

Układ otwarty,na zasileniu bojlera zawór zwrotny z zaworem bezpieczeństwa (fota)-woda pochodzi z hydroforu na wsi.

Co o tym myślicie? Czy jest konieczna modernizacja :)

Od razu napiszę,że zawór się nie poci.

20190602_134558.jpg

Opublikowano

@sambor

No właśnie nie kapie.

Wcześniej był bojler też z jakimś zaworem starym i przez kupe lat zero problemów.Teraz jest nowy zestaw bojler/zawór i też zero problemów-nic nie kapie.

Ale tutaj nie chodzi o to czy są problemy czy nie,lecz o to czy jest konieczny montaż tego naczynia by nie stało się coś złego.

Opublikowano

@sambor

No racja.

Mógłbyś mi podpowiedzieć czy naczynie montujemy przed tym zaworem,który wyżej wrzuciłem czy za?

Czy montaż musi być zaraz przed bojlerem czy na wejściu zimnej wody do domu-pytam bo przy bojlerze chyba go nie wcisnę.

Aha,wejście zimnej wody do domu jest 1/2" -zmieniać na 3/4"?

I ostatnie.Jaka pojemność naczynia-5% pojemności bojlera (110l)?

Opublikowano

@sambor

No właśnie coś czytam,że powinienem znać również ciśnienie wody w sieci by określić pojemność naczynia-dokładnie jak piszesz.

Czy naczynie muszę montować zaraz przed bojlerem czy np na wejściu instalacji do domu? W zasadzie w tym momencie woda będzie się cofać na krany.

Czy ten schemat z neta będzie ok?

9464735300_1550307047.jpg

Opublikowano

To zależy gdzie będą podłączone odbiory zimnej wody, jak przed zaw zwrotnym to OK, jak między ZZ a bojlerem to nie ma sensu.

ZZ powinien odcinać pobór wody z bojlera "tylnymi drzwiami"

Opublikowano

@sambor

Tak właśnie myślałem.

Mógłbyś jeszcze podpowiedzieć jaki zawór bezpieczenstwa kupić/ile bar?

Czy miejsce montażu naczynia ma znaczenie a konkretnie montaż powyżej bojlera?

Dzięki

Opublikowano

Istotne jest miejsce podłączenia a nie lokalizacja samego naczynia, może być wyżej lub niżej, tylko rura do niego musi być średnicy takiej jakie jest przyłącze w naczyniu - dla mniejszych to 1/2".

ZB to "niebieski " 6bar.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, sambor napisał:

tylko rura do niego musi być średnicy takiej jakie jest przyłącze w naczyniu - dla mniejszych to 1/2".

I tutaj będzie problem bo szukam naczynia i nie spotkałem jeszcze naczynia z przyłączem 1/2".

Chyba będzie trzeba zrobić przejście z 1/2" na 3/4" przed zaworem zwrotnym.

I przy okazji zapytam-czy po podłączeniu naczynia muszę je odppwietrzać/nabijać czy coś tam jeszcze?

Czy zwyczajnie podpinam naczynie wraz z zaworami i koniec roboty?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W naczyniu ze sklepu jest ok 4 bar ciśnienia wstępnego i to w 90% wystarcza dla instalacji wodociągowej w Polsce.

Jak chcesz dobrać ciśnienie w naczyniu do instalacji to trzeba znać ciśnienie w sieci wodociągowej.

Najwyżej możesz dodatkowo sprawdzić manometrem do kół samochodowych jak się zmienia ciśnienie w naczyniu podczas grzania bojlera.

Opublikowano

@sambor

Czyli tak najrozsądniej można by było zamontować naczynie wraz z grupą bezpieczeństwa i odpowietrznikiem automatycznym?

20190603_175702.jpg

Opublikowano

Ja sie dolacze i dopytam czy sposob montazu chodzi o montaz do gory / do dolu jest jakos zalecany?

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Jamjestcichy napisał:

@sambor

Czyli tak najrozsądniej można by było zamontować naczynie wraz z grupą bezpieczeństwa i odpowietrznikiem automatycznym?

20190603_175702.jpg

tu nie ma prawa być szybkozłączka z zaworem zwrotnym, jak będzie zawór zwrotny, to naczynie można wywalić na śmietnik, i tak będzie niepotrzebne.

W dniu 2.06.2019 o 15:35, Jamjestcichy napisał:

Czy ten schemat z neta będzie ok?

9464735300_1550307047.jpg

nie, ten schemat jest do doopy. Zawór bezpieczeństwa montuje się inaczej

W dniu 2.06.2019 o 14:51, Jamjestcichy napisał:

Mógłbyś mi podpowiedzieć czy naczynie montujemy przed tym zaworem,który wyżej wrzuciłem czy za?

wrzuciłeś zawór bezpieczeństwa i jego montujemy pomiędzy zaworem zwrotnym a bojlerem, lub bezpośrednio do bojlera, a naczynie przeponowe montujemy pomiędzy ZZ a bojlerem. dokładnie tak image.png.3de390687c501c24b5aa0a1efe012f52.png

@PioBin wszystko zależny od konstrukcji naczynia. przepływowe można i tak i tak, a zwykłe ze stojąca wodą tak jak w poscie #13

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
20 minut temu, Gonzo19 napisał:

tu nie ma prawa być szybkozłączka z zaworem zwrotnym

O kurka,i takie coś sprzedają w komplecie do cwu :(

23 minuty temu, Gonzo19 napisał:

wrzuciłeś zawór bezpieczeństwa i jego montujemy pomiędzy zaworem zwrotnym a bojlerem, lub bezpośrednio do bojlera, a naczynie przeponowe montujemy pomiędzy ZZ a bojlerem. dokładnie tak

A na grupie bezpieczeństwa jest odwrotnie.

Naczynie ma być montowane dołem,czyli tak jak w poścue 13 czy ku górze,czyli tak jak u Ciebie w poście?

Opublikowano
Godzinę temu, Jamjestcichy napisał:

@sambor

20190603_175702.jpg

To zestaw do CO, a nie do wody pitnej, tego się nie stosuje do ochrony bojlera!

Opublikowano (edytowane)

No to ładne zestawy wystawiają.Jak mogą tak wprowadzać w błąd.

Screenshot_20190603-191003_Allegro.jpg

Edytowane przez Gość
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

niektórzy stosują a zwłaszcza ci co maja niewielkie pojecie, ale oni "zęby zjedli" na hydraulice

a i wielu producentów sprzedaje takie cuda image.png.a007e05e1830294443c7a6aa9bca2baa.pngrazem z naczyniem przeponowym i opisem, ze cwu.

A Flamco image.png.12ab55f03d993e7d2991f2e66295ce83.pngoprócz tego, ze z mosiadzu i bez odpowietrznika ?

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
13 minut temu, Jamjestcichy napisał:

O kurka,i takie coś sprzedają w komplecie do cwu :(

tam nie ma ZZ, jest tylko zawór odcinający mający za zadanie zamknąć dopływ wody po odpięciu naczynia. po przypieciu naczynia, zawór sie otwiera. Działa to na zasadzie odcinania wody przy szybkozłączkach do wezy wodnych np. do podlewania ogrodu

15 minut temu, Jamjestcichy napisał:

A na grupie bezpieczeństwa jest odwrotnie.

w tym co napisałem, nie chodziło o położenie naczynia tylko gdzie i co ma być wpięte.

16 minut temu, Jamjestcichy napisał:

Naczynie ma być montowane dołem,czyli tak jak w poścue 13 czy ku górze,czyli tak jak u Ciebie w poście?

naczynie ma byc montowane tak jak napisałem:

43 minuty temu, Gonzo19 napisał:

wszystko zależy od konstrukcji naczynia. przepływowe można i tak i tak, a zwykłe ze stojąca wodą tak jak w poscie #13

ja mam tak image.thumb.png.fe865630fb18e1d9ae3e545f0af6740f.png

Opublikowano

Najważniejsze że to Flamco ma atest higieniczny, a to nad nim nie ma atestu -to typowe do CO, a nie do CW.

O tym że do CO świadczy zakres manometru, ZB - do gorącej wody i pewnie do 2,5 bar oraz odpowietrznik - widziałeś aby ktoś odpowietrzał zimną wodę?

Opublikowano

@Gonzo19

Naczynie montujemy tym grzybkiem czarnym do dołu czy do góry?

A zaworu bezpieczeństwa nie mógłbym wkręcić w gniazdo od cyrkulacji bo i tak jest zaślepione.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, sambor napisał:

Najważniejsze że to Flamco ma atest higieniczny,

zgadza się,

@Jamjestcichy napisze 3 raz :

wszystko zależy od konstrukcji naczynia. przepływowe można i tak i tak, a zwykłe ze stojąca wodą tak jak w poście #13 czyli grzybkiem do dołu

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

@Gonzo19

Gdybym jeszcze wiedział jaki to typ naczynia :)

Doinformuję się.

Te powyżej ma ciśnienie wstępne 3bar

Dziękuję Panowie

Opublikowano (edytowane)

Reflex DD 12 i zawór FlowJet , ciśnienie fabryczne to 4 Bar

niestety do mojej instalacji powinien być DD18.

Polecam też Flamco AirFix D (nie A, nie inne tylko D)

Edytowane przez Gonzo19