Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Węgiel rosyjski dobrej jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, sambor napisał:

Akurat cynamon i pieprz rosną na drzewach a nie na trawniku

Cynamon nie rośnie na drzewie a jest drzewem-cynamonowiec.

Opublikowano

Wracałem dzis z grzybobrania w okolicach peronu  .... Zamkniety przejazd w Bukownie, na linii o torze ...szerszym, cały "eszelon" o wagonach opisanych cyrylicą,wegiel  orzech , groszek.

."Tylko" 35 wagonów (przeliczone!) .

Za tydzien bedzie sprzedany jako mieszanka z polskich kopaln?  

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Do mnie na bocznicę co rusz zajeżdżają takie wagony. Oznaczenia bardzo różne. Potem to trafia na jeden wielki skład w okolicy z którego rozwożą go dalej już pod różnymi nazwami i krajem pochodzenia.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Składy jezdza do Sławkowa (ok. 30 km od Katowic) ,gdzie konczy sie linia szerokiego toru.

Opublikowano
57 minut temu, sambor napisał:

Cynamon jest korą z drzewa cynamonowiec, więc rośnie na tym drzewie.

Nie,nie rośnie na tym drzewie tylko jest drzewem.

Cynamon znajduje się w liściach,korze,drewnie czy w samych korzeniach,więc jest drzewem.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czemu napis "polski producent" budzi kontrowersje. Przecież odpowiednie mieszanki pakowane są w worki w Polsce. Każdy kto trochę śledzi forum wie, że większość ekogroszków to mieszanki. Energo Bielsk akurat nie kryje się z tym, że sprowadza surówkę z Rosji - odsyłam do strony:

https://energobielsk.pl/o-nas/

Napisane jest, że są importerem.

Spala się przyzwoicie, taka ilość z niecałego jednego worka:

IMAG0521.jpg

A tak wyglądają zapisy w papierologi:

IMAG0523.thumb.jpg.eec931c5ad777113382ce1ba63121073.jpg

Edytowane przez jarrek
Opublikowano

Panowie Wasze rozważania o przyprawach kierujcie na wątki o zielskach etc.
Tu jest wątek o węglu za wschodniej granicy nie przyprawach;-)
Admin usuń zbędna dyskusję

Wysłane z mojego SM-J415FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał:

Nie chcę się kłócić ale poczytaj tu https://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamon

Wydaje mi się,że wychodzisz z błędnego założenia.

Cynamon to nie tylko przyprawa-są również olejki cynamonowe itd. i to również należy brać pod uwagę.

Dyskusja jak w sklepie zielarskim :)

Do kłótni to daleka droga:)

Opublikowano
27 minut temu, jarrek napisał:

Energo Bielsk akurat nie kryje się z tym, że sprowadza surówkę z Rosji - odsyłam do strony

Dokładnie. I dzięki temu cena też jest niższa.

Wolę kupić ruski węgiel za mniejszą kasę niż na składzie polski a w rzeczywistości ruski za sporo większe pieniądze bo przecież jest "z polskiej kopalni".

Opublikowano

Zapomniałeś dodać "internetowej kopalni"

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Jamjestcichy napisał:

Wydaje mi się,że wychodzisz z błędnego założenia.

Cynamon to nie tylko przyprawa-są również olejki cynamonowe itd. i to również należy brać pod uwagę.

Dyskusja jak w sklepie zielarskim :)

Do kłótni to daleka droga:)

15 godzin temu, sambor napisał:

Cynamon jest korą z drzewa cynamonowiec, więc rośnie na tym drzewie.

Witam.

Uśmiałem się..... normalnie jak w naszej polityce....

Ja bym zaczął od tego że to produkt Polski..... ale próżno szukać surowca(cynamonowca, czy pieprzu), u mnie na trawniku, drzewie, czy w ziemi....

Porównanie dotyczy węgla przybywającego zza wschodniej granicy jako surowiec, poddawany dalszym obróbkom technologicznym, a sprzedawanym jako produkt Polski.... więc jeśli przyprawy w nikim ciśnienia nie podnoszą to dlaczego inny produkt takie emocje wzbudza.... no wiadomo bo rusek.... a ja tyle lat na rusku jadę i 3/4 problemowych tematów by nie było na forum,  gdyby inni tak robili....uwaga! to jest tylko moje zdanie ...no może nie tylko.

Pozdrowienia wesołe dla ruskopalaczy przesyła YARO(ツ)

Edytowane przez YaroXylen
dopisek
  • Lubię to 1
Opublikowano

Czyli pozdrowienia tak naprawdę dla wszystkich poszły ( dla Tych nieświadomych też).

Opublikowano

Tez pale ruskim od 2,5 roku, prędzej paliłem niby polskimi, jakieś dziwne mieszanki oraz odginałem z pgg, jestem zadowolony z węgla ze wschodu cenowo, jest bez problemowy tylko tym co pale ma dużo popiołu.

Opublikowano

dlatego jak tu czytam o polskim węglu który ma parametry jak Kolumbiak (kaloryczność, popiół) to się mocno zdziwiłem, bo nie wiedziałem że takie kopalnie mamy w Polsce