Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulator ciągu kominowego co lepsze? Smart Flow?

HardyDemon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym zamontować regulator ciągu kominowego w celu oszczędności pelletu. 
Jednak usłyszałem od znajomego, ze lepsze od tradycyjnego regulatoru ciągu kominowego będzie smart flow ponieważ dodatkowo osusza komin i chroni go.

W moim przypadku może mieć to znaczenie ponieważ mam stary murowany komin i może mieć to dla niego ochronę. Ale różnica w cenie jest spora.

Proszę o opinie czy sens jest płacić ponad 100% więcej i jak to się ma w praktyce.

https://www.youtube.com/watch?v=Rfe7HCkP75k

Pozdrawiam i dziękuje za radę. 

Gość Trener40
Opublikowano
19 minut temu, HardyDemon napisał:

W moim przypadku może mieć to znaczenie ponieważ mam stary murowany komin 

Lepiej zainwestuj we wkład do komina. 

Opublikowano

Nie licz na cuda. Jedno i drugie reguluje ciąg kominowy i po to służy. Moim zdaniem prędzej czy później będziesz montować wkład. Ja sam na tym chciałem zaoszczędzić ale sąsiadowi z podobnym domem wyszło po 2 miesiącach i w listopadzie musiał kuć tynki więc ja nie chciałem tego błędu powtórzyć u siebie. 12m wkładu fi 130mm z robotą na gotowo wraz z tynkowaniem dziury na ścianie 2200zł brutto.

Gość robin60
Opublikowano

Kolego @HardyDemon, jeśli nawet zainwestujesz we wkład kominowy i doposażysz się w regulator ciągu Darco to i tak będziesz spod skraplacza wylewał wodę co jakiś czas ponieważ ten regulator tylko i wyłącznie przyniesie Ci połowiczne korzyści w postaci takiej iż ograniczy Ci ciąg kominowy wraz z jego wychłodzeniem a co za tym idzie kondensatu będzie jeszcze więcej. Zmniejszysz ilość spalonego pelletu , ale to kiepskie rozwiązanie.

Jak doposażysz się we wspomniany smartflow to korzyści będą obopólne komin suchy opału mniej a co za tym idzie wkład wytrzyma CI dużo dużo dłużej.

Zapytaj kolegę @Darek21  co się stało jak zamontował wkład w komin murowany, oraz zastosował regulator Darco, ile misek wody musi wylewać spod skraplacza i co dzieje się z wkładem po niespełna 2 latach użytkowania a wkład ze stali 144.04.

U mnie komin FI 200 na wkładzie ze stali,  smartflow już ponad 5 lat komi suchy jak pieprz i zero pary z komina. A temp. spalin na kotle nie osiąga 90 st.

Więc powiem CI krótko to co pisze producent tego regulatora na stronie to prawda i tylko prawda.

Pozdrawiam

Opublikowano

@robin60 zdania sa podzielone i ja jestem tego przykladem. Komin krotki jakies 6 m wyniary 27x27 murowany. Ciag zawsze dobry lub nawet za duzy. Bez regulatora Darco co roku problem z mokrym kominem okolo 1 m od konca. Nie bylo tego tyle aby przesiaklo ale wizualnie i organoleptycznie byl mokry. Nie wiem ile w tym "zaslugi" regulatora Darco ale po jego zamontowaniu obraz mokrego komina ustapil (zredukowal sie do prawie niezauwazalnego). Obecnie i tak jestem na etapie montazu wkladu ze stali fi200 i jesli bede mogl sie podzielic za rok/dwa wnioskami to to zrobie.

Co do smartflow nie wypowiadam sie.

Opublikowano

No zdania są podzielone bo Darco nie "pomaga" w tworzeniu się wody w kominie.

Opublikowano

Ja mam wkład owalny fi 100x150 około 8 metrów, przestrzeń między wkładem a kominem wypełniłem perlitem. W wyczystce Darco. Palę pelletem od października i w odskraplaczu nie widziałem kropli kondensatu a w wyczystce tylko pył. Nie wiem czy to zasługa Laguny która ma wentylator wyciągowy, perlitu czy to regulator Darco tak działa ale komin suchy.

Opublikowano

Panowie w sprawie skraplania się wody w kominie to ja jestem specjalistą chyba :) Posiadam komin w ścianie zewnętrznej jest zimny. Temperatura spalin przy mocy maksymalnej nie przekracza 90 stopni.  Zamontowany wkład kominowy fi 150 , dodatkowo regulator ciągu Darko dający zimne powietrze. Skutek do przewidzenia zimą ok litr wody z komina na dobę i to żrącej. W sumie to dobrze że w kotle się nie skrapla. Jak masz wolne ze  600 zł to myślę że regulator smartflow ma przewagę nad Darko bo nie dodaje do komina zimnego powietrza. Kondensat jest bardzo żrący w ciągu 2 lat przerdzewiała nierdzewna miska o grubości 1mm wykonana ze stali chirurgicznej.

Opublikowano

Darek  skropliny  masz bo wkład dolega ci do  zimnego komina a blacha  skutecznie chłonie zimno , a spalinami nie jesteś w stanie dogrzać ściany , u mnie komin ceglany , biegnie przez środek domu ,nie jest już tak sucho jak kiedy paliłem w kopciuchu ,ale tragedii nie ma , ja myślę wstawić smartflow i zobaczę jakie będą efekty ,przynajmniej deszcz tam nie będzie padał , o wkładzie na razie nie myślę .

Opublikowano

Panowie dziękuję za pomoc i zaangażowanie w temacie. Jestem wdzięczny za odpowiedzi :)

Reasumując temat z tego co wyczytałem Smart Flow ma zdecydowaną przewagę nad zwykłym regulatorem ciągu. 

Zredukowanie wilgoci w kominie przez Smart Flow spowolni proces niszczenia się komina po przejściu z pieca śmieciucha na pellet tak? 

Nie ukrywam, że bardzo chciałbym uciec od tematu stosowania wkładu do komina. Popytam instalatorów o zamontowanie tego rozwiązania. 

pozdrawiam. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Darek21 napisał:

...dodatkowo regulator ciągu Darko dający zimne powietrze...

W zasadzie to o temperaturze powietrza w kotłowni.

A mnie zastanawia pewne zjawisko: Jakkolwiek zimą unoszący się tuż nad kominem "dym" często jest po prostu parą wodną, która po 2-3-5 metrach znika. Latem gdy temperatura powietrza jest np. 20-25 C zjawisko to nie występuje. Szkoda że nie ma @heso on lubi wyjaśniać takie proste rzeczy... A może ktoś inny pokusi się o analizę?

Opublikowano

Nie trzeba lata, wystarczy kilka stopni na plusie i tej de facto pary już nie widzisz. 

@HardyDemon tylko nie wyciągaj pochopnych wniosków bo nikt Ci tutaj nie da gwarancji że do ceglaka zamontujesz smart flowa i będzie wszystko cacy. 

Opublikowano
25 minut temu, eliks napisał:

...że do ceglaka zamontujesz smart flowa i będzie wszystko cacy. 

Nie będzie lub będzie tak samo jak w każdym innym przypadku gdy zostanie osiągnięty punkt rosy.

Wchodze na Wikipedie a tam:

Temperatura punktu rosy lub punkt rosytemperatura, w której może rozpocząć się proces skraplania gazu lub wybranego składnika mieszaniny gazów przy ustalonym ciśnieniu, a w przypadku mieszaniny gazów, również przy określonym składzie.

Przybliżony wzór służący do wyznaczenia temperatury punktu rosy (chyba powietrza - nie spalin = mieszaniny gazów):

td=H1008⋅[112+(0,9⋅t)]+(0,1⋅t)−112,{\displaystyle t_{d}={\sqrt[{8}]{\frac {H}{100}}}\cdot [112+(0{,}9\cdot t)]+(0{,}1\cdot t)-112,}{\displaystyle t_{d}={\sqrt[{8}]{\frac {H}{100}}}\cdot [112+(0{,}9\cdot t)]+(0{,}1\cdot t)-112,}

gdzie:

td{\displaystyle t_{d}}{\displaystyle t_{d}} – temperatura punktu rosy [°C],
t{\displaystyle t}t – temperatura [°C],
H{\displaystyle H}H – wilgotność względna w %.

Liczył niczego nie będę ale moją uwagę przykuło t - temperatura [C] i H - wilgotność względna w %

Edit: Formatowanie tekstu usunęło wzór, jak ktoś będzie zainteresowany to znajdzie w wiki. Bardziej chodzi mi o to: t - temperatura [C] i H - wilgotność względna w %

Gość berthold61
Opublikowano

Od maja zeszłego roku palę w kominie z cegły 30x30cm ale ekogroszkiem i spaliny prawie nigdy nie przekraczają 60-70 stopni a komin mam suchy być może suchy bo w środku domu i docieplone poddasze wełną a sam komin wystaje poza szczyt tylko jakieś 30cm i jak na razie nie widać jakichś niepokojących oznak , zimą jak był duży ciąg i wiatr wyrywał z kotła wszystko to otwarłem klapkę wyczystki i zapomniałem o tym aż do nie dawna i być może też coś pomaga takie wentylowanie komina nie wiem nie znam się aż tak na tym ale jest suchuteńko .

Opublikowano

Panowie to co zimą widzicie z komina , wydechu samochodowego , wydychanego powietrza to skroplona para wodna czyli mgła , pary wodnej nie widać bo to gaz który musi zostać  gwałtownie schłodzony żeby mógł się skroplić i uwidocznić w postaci mgły ,czy rosy , potrzeba do tego dużej różnicy temperatur ,właśnie z tego bierze się kondensat trzy tek zwane roszenie w kotle , teoretycznie wydawało by się proste nie dopuścić do gwałtownego schładzania pary wodnej i w kominie będzie sucho ,para w postaci gazu  pójdzie w atmosferę , gorzej w praktyce .

Gość Trener40
Opublikowano
10 godzin temu, HardyDemon napisał:

Jednak usłyszałem od znajomego, ze lepsze od tradycyjnego regulatoru ciągu kominowego będzie smart flow ponieważ dodatkowo osusza komin i chroni go.

Jeżeli osusza, to oznacza, że dusi w kominie spaliny aby wygrzac komin. Przy kotle w którym jest zamontowany wentylator nie powinno się dusić tego co ma wylecieć... Takie moje zadanie ( a może może się myle). 

Mam wkład i jeszcze nigdy nie zauważyłem żeby coś mi płynęło odpływem z komina,a temp spalin oscyluje w granicach 100-120 st na czopuch. Komin zaledwie 6m.

Opublikowano

Jak rozumiem nasada Smartflow - oprócz filtracji zanieczyszczeń (tak podaje producent) - zmienia punkt rosy? Źle zmienia jeden z warunków do jego wystąpienia?

Jako, że nasada "nie dopuszcza" innego powietrza do komina a tylko reguluje jego stały przepływ (podciśnienie w kominie) rozumiem że wilgotność spalin (mieszaniny gazów) jest stała - od czopuch aż po wylot? Jedynie co może zmienić to temperaturę?

Opublikowano
10 minut temu, Kordjano napisał:

...to co zimą widzicie z komina , wydechu samochodowego , wydychanego powietrza to skroplona para wodna czyli mgła , pary wodnej nie widać bo to gaz który musi zostać  gwałtownie schłodzony żeby mógł się skroplić i uwidocznić w postaci mgły...

A mnie interesuje ciekawostka: Gdybys tak mogł wymieszac dwa gazy:

1. O temperaturze 80C i wilgotności: hmm nie wiem załóżmy 70%,

2. Oraz gaz o temperaturze 25C i wilgotności 40%

w stosunku 20% pierwszy i 80% drugi to czy do skroplenia by doszło? A może jeszcze jakieś inne dane są potrzebne?

PS. Skład obu (różnice) pomijam.

Opublikowano

Panowie przy paleniu pelletem i dobrym wymienniku występuje to samo co w kotłach gazowych i tego się nie przeskoczy. Jak z komina leci para to i w środku będzie woda. W sumie można pogorszyć odbiór ciepła przez wymiennik ale wtedy wylecą ciężko zarobione złotówki:)

ps. Rura w kominie jest obsypana keramzytem i chyba lepiej mieć nie może.

Opublikowano

No,kiedy bedzie para wodna trzymana w kominie dlužszy czas przy smartflow,i komin nie bedzie sa wystarczajaco dogrzewac,potem wiecej skroplin porobi sa.Wtedy lepiej classic RCK i powietrze  z kotlowni.RCK musi byč w tym samym pomieszczeniu jak kociol.Wylot spalin szybczsy i rozcienczony suchym powietrzem kotlowni,jesli jest sucha.U mnia komin 12m w srodku domu,cegelny.20x30,suchy,lekky pylek.

Opublikowano

Nie jestem docentem  fizyki , więc nie wiem jaka musi być różnica temperatur i stężenie gazu , ale zauważ że nawet w lecie przy temperaturze 30st widzisz skropliny wylatujące z gotującego wodę czajnika .

Opublikowano

Ja nie mam rck więc nie porównam z wami, ale komin miałem suchy całą zimę (wkład). Mam typowy lotny pyłek tylko w środku. Czy wentylator wyciągowy w tym pomaga?

Opublikowano
1 minutę temu, Kordjano napisał:

lecie przy temperaturze 30st widzisz skropliny wylatujące z gotującego wodę czajnika

2 minuty temu, Kordjano napisał:

Nie jestem docentem  fizyki , więc nie wiem jaka musi być różnica temperatur i stężenie gazu , ale zauważ że nawet w lecie przy temperaturze 30st widzisz skropliny wylatujące z gotującego wodę czajnika .

Ja też nie jestem.

Temperatura ok. 100C i wilgotność 100%

I po chwili znikają...

Opublikowano

Tu nie chodzi o wentylator tylko temperaturę spalin i komina.

Opublikowano

Tak @Darek21 chodzi o temperature spalin i komina (w zasadzie to drugie wynika z tego pierwszego). W zasadzie to tylko to jest istotne. Ale kolega pyta o Smartflow lub RCK a nie izolacje cieplna.

Czekalem rowniez az ktos sie doczepi do moich 25C wpuszczanych do komina w ilosci 80% w stosunku do spalin ( celowo przesadzonych). Ten komin bez wody za darmo nie jest. Te iles m3 powietrza podgrzane do np. 25C kosztuje... W zasadzie to efekt podobny do otwarcia drzwiczek w kotle (no moze nie dokonca bo jeszcze zepsulbym spalanie).

Po drugie dalej nie znalazlem odpowiedzi jakim sposobem zmienia punkt rosy regulator Smartflow? Nie neguje, ale nie rozumie.

Tymbardziej zastanawiajace i niezrozumiale dla mnie jest to: 

11 godzin temu, robin60 napisał:

komi suchy jak pieprz i zero pary z komina.

To gdzie ta woda?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.