KKOKO Opublikowano 7 Maja 2019 #1 Opublikowano 7 Maja 2019 Witam, Posiadam nowo zainstalowany kocioł Defro Spectra 20Kw. Dopóki grzał tylko na bojler było wszystko w porządku. Po tygodniu na próbę przełączyłem na centralne i zaczął się problem. Już w drugim cyklu po rozpaleniu, aby podtrzymać temperaturę, wzrosła także temp. podajnika i włączył się alarm - kocioł się wygasił. Po kilku takich zdarzeniach zauważyłem, że jeżeli w centralnym zakręcę połowę grzejników to jakoś działa, chociaż temperatura podajnika wzrasta do 65 stopni. Oczywiście jest to związane z długością pracy palnika, ale przecież nie tak miało być. Zwracam się o radę i pomoc. Cytuj
segal21 Opublikowano 7 Maja 2019 #2 Opublikowano 7 Maja 2019 A dzwoniłeś na infolinie do defro co oni na to, jeżeli kocioł jest na gwarancji to do nich lub do tego ktory kocioł odpalał. Cytuj
KKOKO Opublikowano 7 Maja 2019 Autor #3 Opublikowano 7 Maja 2019 Dzwoniłem do Defro. Mówią, że to może być coś z kominem. Może za mały ciąg. Komin ma 8 metrów i nie było nigdy problemów z ciągiem. Co prawda, miałem do tej pory piec ze sterownikiem , ale na węgiel. Może ktoś miał podobny problem i sobie z tym poradził? Kocioł jest na gwarancji, ale jeżeli przyjedzie serwis i stwierdzi, że to nie wina kotła to taka przyjemność kosztuje 500 zł. Cytuj
gilal Opublikowano 7 Maja 2019 #4 Opublikowano 7 Maja 2019 (edytowane) A masz uaktywniony ruszt w pracy? Menu - menu instalatora - ruszt w pracy Zobacz czy na ruszcie palnika nie ma spieków po pellecie Edytowane 7 Maja 2019 przez gilal Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 7 Maja 2019 #5 Opublikowano 7 Maja 2019 5 minut temu, KKOKO napisał: Kocioł jest na gwarancji, ale jeżeli przyjedzie serwis i stwierdzi, że to nie wina kotła to taka przyjemność kosztuje 500 zł. Tak na marginesie... Myślałem, że Kostrzewa ma wysokie kwoty za serwis, ale pincet, to już jest bandyctwo. Cytuj
gilal Opublikowano 7 Maja 2019 #7 Opublikowano 7 Maja 2019 Akurat patrzę z emodul. Klikasz na panelu sterownika menu i szukasz menu instalatora ( zaraz jest obok menu serwis) Cytuj
KKOKO Opublikowano 7 Maja 2019 Autor #8 Opublikowano 7 Maja 2019 Ok. U mnie to się nazywa menu ustawień i wynika, że jest włączony. Tam są jeszcze dodatkowe ikony do dokładniejszego ustawienia pracy rusztu, ale na tym się nie znam. Przy wszystkich grzejnikach odkręconych piec bardzo powoli wchodzi na zadaną temperaturę i przez to palnik długo pracuje. Wtedy przegrzewa się podajnik. Nie wiem jak długo powinno to trwać, żeby podbić temperaturę o ok. 8 stopni. Cytuj
gilal Opublikowano 7 Maja 2019 #9 Opublikowano 7 Maja 2019 Ok, menu ustawień :) Ja akurat przeglądałem emodul. Sprawdź czy nie zalega na ruszcie spiek. Cytuj
KKOKO Opublikowano 7 Maja 2019 Autor #10 Opublikowano 7 Maja 2019 Ruszt jest czysty. Jeszcze jedno. Czy zamontowanie siłownika na zawór 4d tak aby sterował nim piec pomoże w szybszym osiągnięciu temp. zadanej? Mimo że temperatura na piecu jest 55 (przy takim stanie załącza się palnik) to temperatura powrotu jest niska - ok 45 stopni. Wygląda jakby palnik nie radził sobie z dużym obciążeniem. Cytuj
gilal Opublikowano 7 Maja 2019 #11 Opublikowano 7 Maja 2019 (edytowane) Ale to nic nie ma do przegrzania palnika. Palnik może pracować przez 6 godz. potem wchodzi w tryb czyszczenia i ponownie sie rozpala. Zobacz co się dzieje na palniku w czasie pracy, czy nic nie zalega. Edytowane 7 Maja 2019 przez gilal Cytuj
KKOKO Opublikowano 7 Maja 2019 Autor #12 Opublikowano 7 Maja 2019 Czyli może jest sens wezwać serwis bo może coś nie tak z palnikiem? W defro zawsze mają remedium, że ciąg kominowy nie taki. Ale jeśli ten ciąg dobry to powinni chyba w ramach gwarancji naprawić. Czy taki palnik ma dodatkową regulację? Cytuj
Edriu2019 Opublikowano 22 Września 2019 #14 Opublikowano 22 Września 2019 Jakątemperature minimalną można ustawić na piecu żeby grzaćna kaloryfery. Mam piec 12 kw ,gdy nastawiam 55 stopni grzejniki są bardzo gorące i automatycznie przestawiam piec na tryb letni. Cytuj
Dawid831020 Opublikowano 17 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Witam . mam podobny problem z piecem spectra 20kw .. Co kilka godzin błąd temperatury powrotu a po chwili błąd zbyt wysokiej temperatury podajnika zgłaszającym ten błąd jes t palnik.. Co może być przyczyną .. Dom patter 150m2 ogrzewanie podłogowe . mam podłączony regulator pokojowy tech i tak ciągle się jakieś bledy pokazują Cytuj
Herminator Opublikowano 22 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zdejmij osłone od podajnika to się ochłodzi miałem to samo ale delikatnie wysunełem czujnik tak, że pokazuje 5 C mniej :D Cytuj
AnnAJulian Opublikowano 31 Października 2020 #17 Opublikowano 31 Października 2020 Witam. Posiadam kociol biocompact sas. Dziś przy pierwszym uruchomieniu ogien poszedl jak szalony. Po czym pojawił się alarm błąd rusztu. I kociol miał już problem z podbiciem temperatury. Co to oznacza?? Piec nowy dopiero co uruchamiany. Cytuj
gilal Opublikowano 31 Października 2020 #18 Opublikowano 31 Października 2020 Najprościej i najszybciej to tel. do serwisu. Przy tak nowym kotle tylko serwis Pozdrawiam Cytuj
danielk220687 Opublikowano 23 Grudnia 2020 #19 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Witam, mam podobną sytuacje z piecem derfo 15kW. W dniu 7.05.2019 o 22:00, KKOKO napisał: Czyli może jest sens wezwać serwis bo może coś nie tak z palnikiem? W defro zawsze mają remedium, że ciąg kominowy nie taki. Ale jeśli ten ciąg dobry to powinni chyba w ramach gwarancji naprawić. Czy taki palnik ma dodatkową regulację? Udało się rozwiązać problem? Jeśli tak to w jaki sposób? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi