Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montaż bojlera a zawór zwrotny

olopan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar wymienić stary bojler na praktycznie identyczny firmy Galmet 120l z podwójną wężownicą, stary już solidnie koroduje.

Czy montując dwa zawory zwrotne, tak jak na schemacie (kolor czerwony) będzie możliwe uzyskanie dłużej wyższej temperatury w bojlerze?

Mam wrażenie że zbyt szybko się wychładza i nieważne czy grzeje bojler grzałką czy piecem.

0_a8f02d20dfa6452922cbfc88b6dc3faaaa2ab14f.jpg

Zawory zwrotne nie w tym miejscu - nie na wodzie CWU tylko na wężownicy, np za pompą ładującą. Rozwiąże to problem rozładowywania zasobnika. Zawór sprężynowy a nie klapowy

43 minuty temu, olopan napisał:

Czyli rozumiem że te dwa zawory klapowe które chciałem zabudować nic nie pomogą?

Nic nie pomogą, gdyż woda z bojlera się nie cofnie na zasilanie,  a na wylocie to może wypłynąć tylko przez odbiory ( krany).

Grzałka jest tak zamontowana że grzeje tylko połowę bojlera - tą nad grzałką .

A w zimie podczas grzania kotłem warto zabezpieczyć bojler przed rozładowaniem przez zimny kocioł - tak jak podał kolega post wyżej.

Ten zawór zwrotny na zasileniu bojlera w zimną wodę, pomiędzy zaworem odcinającym a zaworem bezpieczeństwa  należało pozostawić.

Wtedy woda leje się przez zawór bezpieczeństwa przy grzaniu prądem, a przy otwarciu baterii jest "strzał" wody o wysokim cisnieniu. Praktycznie jest lepiej, gdy ta odrobina wody się cofnie, choć coś mi swita, że jakieś przepisy na to nie pozwalają.

W dniu 4.05.2019 o 21:03, HarryH napisał:

Wtedy woda leje się przez zawór bezpieczeństwa przy grzaniu prądem, a przy otwarciu baterii jest "strzał" wody o wysokim cisnieniu. Praktycznie jest lepiej, gdy ta odrobina wody się cofnie, choć coś mi swita, że jakieś przepisy na to nie pozwalają.

Ponieważ brak jest naczynia kompensującego wzrost ciśnienia w bojlerze. O tym też przepisy wyrażnie mówią, jako o jednym z elementów zabezpieczeń bojlera( obok zaworu bezpieczeństawa oraz zwrotnego)  .

• Zgadzam się 1

• 11 miesięcy temu...

Panowie temat bojlera wraca jak bumerang :) Gorąca woda w zasobniku szybko się wychładza. Sugerowaliście w tamtym roku aby zabudować zawór zwrotny na wężownicy ja tego nie zrobiłem. Mam zamiar zrobić to teraz...., ale podejrzewam że to nic nie da. Dzisiaj spuściłem wodę z całego układ i włączyłem grzałkę w bojlerze. Mimo że nie było nośnika w postaci wody w wężownicy to woda po 6 godzinach jest już chłodna nie nadająca się do mycia. Zauważyłem że rury z wężownicy w miejscu około 70 cm od bojlera są chłodne, więc tędy się nie wychładza. Za to rura odpływu z bojlera, ta na górze bojlera jest ciepła po sprawdzeniu miała temp 30*C i to 1m od bojlera. Podejrzewam że temperatura migruje właśnie tam i miesza się z pionem. Co Wy na to? Gdybym właśnie tam zabudował zawór zwrotny tak jak to w pierwszym poście? 

Aha i jeszcze jedno pytanie, jeśli podgrzewam wodę grzałką elektryczną to górna połowa zbiornika jest ciepła, a dolna zimna, czy cała woda z zbiorniku będzie miała prawie identyczną temperaturę?

Przytoczę mój ulubiony argument: nie zagotujesz naczynia z wodą , stawiając palnik na nim :)