Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie grzejnika gdzie zasilanie gdzie powrót

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy są jakieś zasady podłączania rur pod grzejnik. Chodzi mi o to czy są jakieś zasady że np zasilanie zawsze robi się z prawej strony? Mam wypuszczone rury do grzejnika łazienkowego obok siebie w odległości ok 5cm ok siebie. Nie mam pojęcia która jest zasilająca a która powrotna. Chcę użyć zaworu 4d grzejnikowego ale widzę że są lewe i prawe. Hydraulik który robił instalację wyjechał na urlop a we wtorek facet od łazienki chce montować grzejnik. Nie wiem teraz jak to sprawdzić. 

Opublikowano

Jakie prawe i lewe zawory 4-D???

Zależnie jak zamontujesz , to ten sam zawór 4D może być "prawy" albo "lewy"

Natomiast same grzejniki płytowe zasilane od dołu mogą być prawe lub  lewe

dopuszczalne podłączenie grzejnika płytowego.jpg

Opublikowano
31 minut temu, JacekFF napisał:

Witam. Czy są jakieś zasady podłączania rur pod grzejnik. Chodzi mi o to czy są jakieś zasady że np zasilanie zawsze robi się z prawej strony? Mam wypuszczone rury do grzejnika łazienkowego obok siebie w odległości ok 5cm ok siebie. Nie mam pojęcia która jest zasilająca a która powrotna. Chcę użyć zaworu 4d grzejnikowego ale widzę że są lewe i prawe. Hydraulik który robił instalację wyjechał na urlop a we wtorek facet od łazienki chce montować grzejnik. Nie wiem teraz jak to sprawdzić. 

Zobacz w dtr grzejnika czy producent podaje/narzuca po ktorej stronie powinno byc zasilanie a gdzie powrot. To powinno sie zgadzac z rurkami i do tego dobrac zawor termostatyczny prawy lub lewy. Sa tez z "funkcja" zamiany wejscia i wyjscia. Trzeba zlokalizowac ktora rurka jest zasilajaca a ktora powrotna.

Chyba ze ja zle zrozumialem co chcesz zrobic.

Nie wiem o co chodzi z 4d.

Opublikowano

Już tłumaczę. Ze ściany wychodzą dwie rury w odległości ok 50mm od siebie. Są usytuowane z lewej strony ściany więc grzejnik będzie musiał być podłączony pod dolne lewe wejście. Niestety nie wiem która rura to zasilanie która powrót. Zawory są dwa w zależności która strona to zasilanie która powrót. 

1-7784-41(1).jpg

1-7784-61(1).jpg

Opublikowano

A ja myślałem, że chodzi o zawory grzejnikowe tzw.trzyosiowe, które też są prawe i lewe.

To co pokazałeś jest do instalacji jednorurowej.

PS: Poprawka: nad "sercem" jest dwójka, czyli ten jest do inst.  dwururowej. :)

Opublikowano

W twoim przypadku nie wiadomo która z dwóch rur to zasilanie, ja proponowałbym na razie te rury zaślepić, niech podłącza ten , kto kładł te rury.

Z resztą jak to PEX puszczony z rozdzielacza to zawsze można przełożyć rury na rozdzielaczu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.