JacekFF Opublikowano 24 Marca 2019 #1 Opublikowano 24 Marca 2019 Witam. Czy są jakieś zasady podłączania rur pod grzejnik. Chodzi mi o to czy są jakieś zasady że np zasilanie zawsze robi się z prawej strony? Mam wypuszczone rury do grzejnika łazienkowego obok siebie w odległości ok 5cm ok siebie. Nie mam pojęcia która jest zasilająca a która powrotna. Chcę użyć zaworu 4d grzejnikowego ale widzę że są lewe i prawe. Hydraulik który robił instalację wyjechał na urlop a we wtorek facet od łazienki chce montować grzejnik. Nie wiem teraz jak to sprawdzić.
sambor Opublikowano 24 Marca 2019 #2 Opublikowano 24 Marca 2019 Jakie prawe i lewe zawory 4-D??? Zależnie jak zamontujesz , to ten sam zawór 4D może być "prawy" albo "lewy" Natomiast same grzejniki płytowe zasilane od dołu mogą być prawe lub lewe
PioBin Opublikowano 24 Marca 2019 #3 Opublikowano 24 Marca 2019 31 minut temu, JacekFF napisał: Witam. Czy są jakieś zasady podłączania rur pod grzejnik. Chodzi mi o to czy są jakieś zasady że np zasilanie zawsze robi się z prawej strony? Mam wypuszczone rury do grzejnika łazienkowego obok siebie w odległości ok 5cm ok siebie. Nie mam pojęcia która jest zasilająca a która powrotna. Chcę użyć zaworu 4d grzejnikowego ale widzę że są lewe i prawe. Hydraulik który robił instalację wyjechał na urlop a we wtorek facet od łazienki chce montować grzejnik. Nie wiem teraz jak to sprawdzić. Zobacz w dtr grzejnika czy producent podaje/narzuca po ktorej stronie powinno byc zasilanie a gdzie powrot. To powinno sie zgadzac z rurkami i do tego dobrac zawor termostatyczny prawy lub lewy. Sa tez z "funkcja" zamiany wejscia i wyjscia. Trzeba zlokalizowac ktora rurka jest zasilajaca a ktora powrotna. Chyba ze ja zle zrozumialem co chcesz zrobic. Nie wiem o co chodzi z 4d.
JacekFF Opublikowano 24 Marca 2019 Autor #4 Opublikowano 24 Marca 2019 Już tłumaczę. Ze ściany wychodzą dwie rury w odległości ok 50mm od siebie. Są usytuowane z lewej strony ściany więc grzejnik będzie musiał być podłączony pod dolne lewe wejście. Niestety nie wiem która rura to zasilanie która powrót. Zawory są dwa w zależności która strona to zasilanie która powrót.
gmaj22 Opublikowano 24 Marca 2019 #5 Opublikowano 24 Marca 2019 A ja myślałem, że chodzi o zawory grzejnikowe tzw.trzyosiowe, które też są prawe i lewe. To co pokazałeś jest do instalacji jednorurowej. PS: Poprawka: nad "sercem" jest dwójka, czyli ten jest do inst. dwururowej. :)
sambor Opublikowano 24 Marca 2019 #6 Opublikowano 24 Marca 2019 W twoim przypadku nie wiadomo która z dwóch rur to zasilanie, ja proponowałbym na razie te rury zaślepić, niech podłącza ten , kto kładł te rury. Z resztą jak to PEX puszczony z rozdzielacza to zawsze można przełożyć rury na rozdzielaczu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.