Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie grzejnika gdzie zasilanie gdzie powrót

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy są jakieś zasady podłączania rur pod grzejnik. Chodzi mi o to czy są jakieś zasady że np zasilanie zawsze robi się z prawej strony? Mam wypuszczone rury do grzejnika łazienkowego obok siebie w odległości ok 5cm ok siebie. Nie mam pojęcia która jest zasilająca a która powrotna. Chcę użyć zaworu 4d grzejnikowego ale widzę że są lewe i prawe. Hydraulik który robił instalację wyjechał na urlop a we wtorek facet od łazienki chce montować grzejnik. Nie wiem teraz jak to sprawdzić. 

31 minut temu, JacekFF napisał:

Witam. Czy są jakieś zasady podłączania rur pod grzejnik. Chodzi mi o to czy są jakieś zasady że np zasilanie zawsze robi się z prawej strony? Mam wypuszczone rury do grzejnika łazienkowego obok siebie w odległości ok 5cm ok siebie. Nie mam pojęcia która jest zasilająca a która powrotna. Chcę użyć zaworu 4d grzejnikowego ale widzę że są lewe i prawe. Hydraulik który robił instalację wyjechał na urlop a we wtorek facet od łazienki chce montować grzejnik. Nie wiem teraz jak to sprawdzić. 

Zobacz w dtr grzejnika czy producent podaje/narzuca po ktorej stronie powinno byc zasilanie a gdzie powrot. To powinno sie zgadzac z rurkami i do tego dobrac zawor termostatyczny prawy lub lewy. Sa tez z "funkcja" zamiany wejscia i wyjscia. Trzeba zlokalizowac ktora rurka jest zasilajaca a ktora powrotna.

Chyba ze ja zle zrozumialem co chcesz zrobic.

Nie wiem o co chodzi z 4d.

Już tłumaczę. Ze ściany wychodzą dwie rury w odległości ok 50mm od siebie. Są usytuowane z lewej strony ściany więc grzejnik będzie musiał być podłączony pod dolne lewe wejście. Niestety nie wiem która rura to zasilanie która powrót. Zawory są dwa w zależności która strona to zasilanie która powrót. 

1-7784-41(1).jpg

1-7784-61(1).jpg

A ja myślałem, że chodzi o zawory grzejnikowe tzw.trzyosiowe, które też są prawe i lewe.

To co pokazałeś jest do instalacji jednorurowej.

PS: Poprawka: nad "sercem" jest dwójka, czyli ten jest do inst.  dwururowej. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.