FAFAŁ Opublikowano 3 Marca 2019 #1 Opublikowano 3 Marca 2019 Poraz kolejny widzę na filmach Kamila Miernika że ma ustawiona w sterowniku moc na większą niż kotła . Mój kociołek też jest 19kW jednak palnik ma moc 12-25 kW . Którym parametrem lepiej się posiłkować w ustawieniach ? Czy ma to jakiś wpływ ?
gaizka2 Opublikowano 3 Marca 2019 #2 Opublikowano 3 Marca 2019 Tak ma wpływ na naweglenie palnika , im większa moc tym więcej węgla poda na palnik . Jeżeli przy 19 kw , prawidłowym potencjale podajnika , masz za mało węgla na palniku to zwiększ mu moc na to 24 kw i zobaczysz Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 3 Marca 2019 #3 Opublikowano 3 Marca 2019 HmmJak dla mnie nie logiczneJa ma kociol 25 kwPalnik 15-25 kwW sterownik1.ustawilem zakres mocy 7-15 kw2. Ustawienia maksymalnej mocy 14 kw, podawanie, powietrze, przerwaNie rozumie po co ustawiac na odwrotWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
FAFAŁ Opublikowano 3 Marca 2019 Autor #4 Opublikowano 3 Marca 2019 mkaczo on ma kocioł 19 kW. Bynajmniej taki miał wcześniej. Aktualnie ma sv200 ,zresztą wcześniej też miał to ustawione pod moc palnika . Dla tego też się zastanawiam czy dla sterownika nie jest to bardziej wiarygodna informacja. Bo tak sterownik ma info ile węgla podać pod dana moc , tak jak pisze gaizka2 ustawia się pod moc palnika . Ale tu zaś jest kocioł który przyjmie lub nie da rady takiej mocy przekazać dalej .
MarekDabrowski Opublikowano 3 Marca 2019 #5 Opublikowano 3 Marca 2019 Zależy przy jakim sterowniku przy SKZP02 zmiana mocy kotła może przynieść korzyści lub straty opału wprawny palacz posiadając taki sterownik może dopasować swoj kocioł do zapotrzebowania na ciepło i zaoszczędzić sporo opaluWysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
Jasa Opublikowano 3 Marca 2019 #7 Opublikowano 3 Marca 2019 Najlepiej , jeżeli palnik jest dobrany mocowo do wymiennika - wtedy pracuje w okolicach mocy nominalnej z optymalną sprawnością .Nie zawsze się to udaje .Z dwojga złego lepiej jak jest zestaw mniejszy palnik - większy wymiennik niż odwrotnie. Posiadacze SKZP mają ciągle ten dylemat , którą moc wpisać jako parametr do ustawienia spalania - kotła czy palnika . Często wpisują jeszcze inne moce i dopasowują do tego inne parametry : kaloryczność , powietrze a nawet potencjał . No cóż , każdy ma swoja koncepcję prowadzenia kotła . Wydaje mi się , że najbardziej czytelna jest metoda wpisania rzeczywistej średniej wartości mocy palnika , na której najlepiej przebiega spalanie i do tego dopiero dopracowanie powietrza , przy zachowaniu stałej kaloryczności i potencjału podajnika. Inne sposoby tylko omijają istotę problemu , ale każdy sposób jest dobry jeżeli tylko jest skuteczny. W sterownikach , w których nie ma ustawianej mocy , parametry spalania ustawia się również na podstawie palnika a nie kotła .
FAFAŁ Opublikowano 3 Marca 2019 Autor #8 Opublikowano 3 Marca 2019 No właśnie by były dobrane a często nie są . Też myślę a nawet już mu wpisałem 25 i będę sprawdzał co i jak . Myślę że to może być mylne i złe wpisywanie danych z kotła a nie palnika . W końcu sterownik operuje palnikiem .
Jasa Opublikowano 3 Marca 2019 #9 Opublikowano 3 Marca 2019 W Twoim przypadku , jeżeli maksylmalna moc palnika jest większa od mocy kotła , myślę że należałoby zacząć jednak o d wpisania mocy , którą może odebrać wymiennik tj. 19 kW . Wpisanie 25kW spowoduje iż będziesz musiał nałożyć mu kaganiec modulacji bo będzie Ci niedopalał.
FAFAŁ Opublikowano 3 Marca 2019 Autor #10 Opublikowano 3 Marca 2019 Było według kotla teraz sprawdzę przy okazji dyskusji jak to wpływa na prace gdy ustawie mu moc zgodna z palnika mocą . Działa tak około 40 minut więc zbyt szybko na wnioski .
Jasa Opublikowano 3 Marca 2019 #11 Opublikowano 3 Marca 2019 Jak już nabędziesz doświadczenia ze sterownikiem , to dla znacznie szerszego zakresu ustawianej mocy , dostroisz pozostałe parametry , o których pisałem wyżej , tak aby spalanie było prawidłowe. Zmiany kaloryczności albo potencjału jednak trochę zniekształcają rzeczywistość ( np . zużycie paliwa ) choć spalanie na palniku będzie prawidłowe. Moim zdaniem należy jednakże traktować takie " zabawy" jako trening aby nie zapomnieć o sterowniku . W głównym wątku o nim jest już ponad 600 stron i nie zanosi się na obniżenie temperatury spostrzeżeń użytkowników. Osobiście mam Iryda i rzadko zaglądam do ustawień , niektóre już zapomniałem Chyba żaden inny sterownik nie ma tylu fanów co SKZP.
Gość berthold61 Opublikowano 3 Marca 2019 #12 Opublikowano 3 Marca 2019 Ja mam kocioł 10kw a palnik do 15kw i w sterowniku tak zaprogramowali że on nie może wydać z siebie wiecej jak 10kw czyli de fakto ucięto programem1/3 a u mnie on pracuje w okolicach 4 do 6kw czyli średnio 30 procent jego mocy , mogę dać mu inne parametry ba nawet to miałem jak spalałem silnie koksujący ekogroszek o spiekalności 80 Ri tylko musiałem wydłużyć czas przerwy o około 80 procent i szło jak lala . wszystko robi się parametrami oczywiście w miarę zdrowego rozsądku bo jak ktoś wstawi palnik 10kw do kotła 50kw lub palnik 35kw do kotła 12kw . a i nie mam skzp bo nie chcę . mam dobry
FAFAŁ Opublikowano 3 Marca 2019 Autor #13 Opublikowano 3 Marca 2019 Tak Jasa chcę go poznać, obadać ,zbadać ,rozgryźć . Teraz i tak mam zaburzone ustawienia z racji dosypywania sahary . Nie zmieniłem potencjału wiem źle . Tylko to wolna niedziela po dwóch z kolei jakie z nim walczylem .musiał bym mu zrobić przesypywanie a na prawdę nie chce mi się . Póki co opanowuje spalanie bo sahara jest mega kopcacy dla tego też gdzieś tam grzebie w nim a przy okazji chcę się dowiedzieć co i jak . Jeszcze będę testował groch z pobliskiego skladu . Jak będzie oki to miałbym taki punkt wyjscia ustawień . Fanów hmm jego fanem nie jestem póki co . Ale spełnia moje no moje jakieś tam oczekiwania . Ten wygląd bądź co bądź jest nowoczesny a to plus tak duży że go kupilem .
Jasa Opublikowano 3 Marca 2019 #14 Opublikowano 3 Marca 2019 Też tak uważam , że nie ma co robić apteki i instalować wagi laboratoryjnej - w końcu na kotłowni świat się nie kończy.
FAFAŁ Opublikowano 3 Marca 2019 Autor #15 Opublikowano 3 Marca 2019 Po około godzinie . Poboru wody nie było tak że to nie zaburzyło oceny . Na palniku nieco więcej zaru . Przebił o 2.5 stopnia zadaną . Dłużej trzymał na minimalnej modulacji .spalanie dobowe i to może tak się zgrało ale pokazuje mi o 0,5kg mniej . To akurat mało istotne bo nie poustawiane jest przesypywanie . Kreci jak by częściej z podawaniem dla tego więcej żaru .
bercus Opublikowano 3 Marca 2019 #16 Opublikowano 3 Marca 2019 A dla czego ciebie bedzie ustawiona moc 25 Kw,kiedy užyjesz može 15? Po prostu sebie zkrocis zakres modulacii i bedzies miac wieksze falowanie mocy i temperatury,zamiast bardziej precyzyjnej regulacii.
FAFAŁ Opublikowano 3 Marca 2019 Autor #17 Opublikowano 3 Marca 2019 Bo chce wiedzieć co jest bardziej optymalne w ustawieniu . Mogę mu ustawić i 10 kW ale będę wiedział że sam siebie oszukuje bo ten palnik z tą mocą nie podziała za dobrze . A tak według mnie ustawie prawidłową moc w sterowniku i ograniczę ja modulacja do np 60 %. Po czym dostroje bo na pewno trzeba będzie .
Kijasr Opublikowano 3 Marca 2019 #18 Opublikowano 3 Marca 2019 Na wątku skzp ktoś wprowadził trend zmiany mocy zamiast dobierać powietrze. Ja mam kocioł z palnikiem SV 200 i moc kotła wpisana tyle ile ma wymienił czyli 13kw. Niczym innym nie operuje tylko powietrzem przesyp wpisany taki jak wychodzi.Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka
Kijasr Opublikowano 3 Marca 2019 #19 Opublikowano 3 Marca 2019 A co ci da że wpiszesz większą moc jak ją ograniczysz ? Tak jak bercus pisze praca będzie mniej precyzyjna. Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka
FAFAŁ Opublikowano 3 Marca 2019 Autor #20 Opublikowano 3 Marca 2019 A to mi da że mam więcej żaru na rynnie . Kociołek szybciej dochodzi do zadanej dzięki temu że modulacja trzyma żar rozpalony przez to nie musi też dłużej wchodzić na większą moc .spalanie dobowe znów spadło o 0,2. Po wykresie widzę ostro w górę i w dół bo złapał zadaną przez co obciął mu powietrze . Linia linia ale sprawność działania wydaje mi się lepsza teraz . Może i złe to robię jednak jakiś efekt jest .
krisgie Opublikowano 3 Marca 2019 #21 Opublikowano 3 Marca 2019 Gdzieś do stycznia miałem ustawione 10kW, potem przestawiłem na 14kW. Musiałem tylko deko powietrze zmienić. Oprócz obniżenia kreski modulacji nie zauważyłem żadnych innych różnic.
gmaj22 Opublikowano 3 Marca 2019 #22 Opublikowano 3 Marca 2019 1 godzinę temu, Jasa napisał: .Z dwojga złego lepiej jak jest zestaw mniejszy palnik - większy wymiennik niż odwrotnie. I to trzeba wytłuszczyć i podkreslić :)
Gość berthold61 Opublikowano 3 Marca 2019 #23 Opublikowano 3 Marca 2019 16 minut temu, Kijasr napisał: Na wątku skzp ktoś wprowadził trend zmiany mocy zamiast dobierać powietrze. Ja mam kocioł z palnikiem SV 200 i moc kotła wpisana tyle ile ma wymienił czyli 13kw. Niczym innym nie operuje tylko powietrzem przesyp wpisany taki jak wychodzi. Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka Ty masz teraz sv-200 ? mi się wydawało że z pps15 zmieniałeś na małego batorego , chyba że cos poknociłem .
bercus Opublikowano 3 Marca 2019 #24 Opublikowano 3 Marca 2019 Hehe,kociol i tak idzie na mocy,ktora jest potrzebna domu,raczej dostosuj nadmuch,bys mial odpowiedny kopczyk,niž szache grac z moca ustawiona.
FAFAŁ Opublikowano 3 Marca 2019 Autor #25 Opublikowano 3 Marca 2019 . Z żarem mogłem też operować kalorycznoscia . Z tym że chce od czegoś zacząć to opanowywać . Jak pisałem wcześniej chcę kupić na skladzie groch . Jak będzie dobrze się palił to na nim zostać . I dla tego chcę mieć jakieś ustawienia początkowe od czego mam wyjść na prostą . Dla tego sprawdzam pojedynczo każde opcje . I tu już widzę że jednak moc palnika zdaje się być podstawą . Później przesypywanie oraz kaloryczność a później powietrze . Uf tyle. Bercus mam palnik rynnowy :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.