Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec oddalony 20m od domu

Elosek12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To akurat sprawa prosta, bo naczynie może byc pod sufitem nad kotłem i wymiennikiem płytowym. Nie musi być ponad najwyższym grzejnikiem. I w zupełności wystarczy 20  litrów (na wszelki wypadek zapas, jeśli podłączenia z boku)

Opublikowano

Witam podepne sie pod temat mam zrobiona instalacje i chyba musze cos poprawic odleglosc 10 m 

Instalacje mam podobna jak na zdjeciu ponizej.ROZNICE  to brak sprzegła i pompa po stronie kotla na powrocie co moge poprawic?Glownie chce zmnjeszyc spalanie obecny kociol 35 kw i chyba raczej zmienie go na mniejszy Pozdrawiam

image.png.5014d99d519a66f42f45fdc496a1e01f.png

Opublikowano

@maly11111 na kotle  nie ma obniżania mocy , pompa po stronie pierwotnej (kotła)wymiennika musi pchać w wymiennik czyli na zasilaniu , a pompa na wtórnym też powinna  pcha w wymiennik

Opublikowano

Moglby Pan bardziej to rozwinac ? Co mam poprawic lub jakis krotki rysunek  bardzo dziekuje 

Opublikowano

narysuj jak to masz teraz to będzie można coś stwierdzić,poprawić

Opublikowano

W zalaczniku dodalem zdjecie rysunku kurcze jakos laptop mi nie chce przeslac i wstawic ale mysle ze bedzie widac

IMG_4570.JPG

Opublikowano

Czyli jednak mialem zle musze to pokazac jakiemus dobremu hydraulikowi zeby mi przerobil dziekuje za rady.                                 Jeszcze tylko zapytam co jest wtedy po tych zmianach poprawione ? Pozdrawiam

Opublikowano

A ja mam pytanie odnośnie cwu. Hydraulik zaproponował mi rozwiązanie do cwu żeby puścić osobny obwód z króćca 3/4 który służy do termometru a obecnie jest zaślepiony Czy bedzie poprawnie?. Niestety ale bojler musi być przy piecu 

Opublikowano

Bojler przy kotle=dwie dodatkowe rury(zasilanie punktów poboru CWU+cyrkulacja) i  oczywiwście wiąże się  to z dodatkowymi stratami przesyłowymi

Opublikowano

Tak wiem, rury będą Preizolowane juz zamówione  straty  na 100m ok 1stopien więc niw  będzie tragicznie ale nie da się wnieść bojlera do piwnicy 

Opublikowano

Elosek12 ja tez mam rury preizolowane odleglosc 10 m i kociol niestety 35 kw spalanie dosc wysokie na 180 m.Uwierz mi ja mam to juz zamontowane i w praktyce przetestowane nie wierz w te straty na 100 m 1 stopien bo sa raczej wieksze ja mam tylko zasilanie i powrot w ziemi . Z tego co czytam tez masz za duzy kociol ja bende zmienial na 11-13 kw sluchaj ludzi z forum bo ja za pozno tutaj trafilem i teraz place za bledy po ,.januszach,,

Opublikowano

Słucham opinii dla tego tu jestem, a niestety nie da rady wnieść bojlera bez przerabiania budynku a 100l na 6 osób trochę mały jest a mam nowy bojler 300l stojacy i nie zamierzam zmieniać bp koszty

Opublikowano
1 godzinę temu, Elosek12 napisał:

Tak wiem, rury będą Preizolowane juz zamówione  straty  na 100m ok 1stopien więc niw  będzie tragicznie ale nie da się wnieść bojlera do piwnicy 

3 rury zimna - ciepła - cyrkulacja która i tak musi być

Opublikowano
2 godziny temu, Elosek12 napisał:

3/4 który służy do termometru a obecnie jest zaślepiony Czy bedzie poprawnie?. Niestety ale bojler musi być przy piecu 

to za mało do 300l bojlera długo będziesz grzał wyjście z kotła pewnie6/4'' to wykorzystaj to .

Opublikowano

To tamtą każe zostawić w spokoju :) jak jest zaślepione niech będzie.A druga sprawa czy jest sens montować zawor czterodrogowy na zasilaniu zaraz nad wyjściem z pieca

Opublikowano

Czy taka rura jest dobra czy lepiej 2 podwójne. Do tego do okola bedzie obłożona folią budowlaną w niej welna mineralna 10cm, i do okola foli styropian co zostal z fundamentów gr 15cm. Styropian i wełnę mam która juz nie będzie potrzebna

2a22941441b9a2b92b4503d4d8ed.jpeg

Opublikowano

Witam chcialem zapytac jeszcze czy po przerobieniu instalacji moglbym zamiast wymiennika plytowego zastosowac zawor 4d ? czy nie ma to sensu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.