Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, TIMON120777 napisał:

Dajcie mi chwilę musze wrzucić sobie ten soft do sterownika i przejrzeć funkcjie

Gruby - skoro przeciagnął ponad zadana z 50st do 55 to znaczy że ma za mały odbiór ciepła i można zmniejszyć moc maksymalną 

jak bardzo chcesz to moge ci podesłac inne softy na maila i sobie przełączysz. ja np z tych oryginalnych korzystałem z wersji 33 N

Nie mam kabla żeby to zrobić ale można podesłać to sobie ogarnę tylko musiałbyś podpowiedzieć jak to zrobić 

Opublikowano

Gruby odbierz priva

Opublikowano (edytowane)

Gruby

8/25 i jak po osiagnieciu zadanej masz takie zapadniete palenisko, to coś może za duży ciąg kominowy i wypala dziurę. 

Powtarzam, że z dmuchawa musisz sam, nie znam charakterystyki tego tanszego silnika w WPax6

Ptaszniko nie patrz na nastawy grubego, on ma retorte i dmuchawe jakąś tam. 

Ty masz ten mały palnik sv200-10,dobrze kojarzę? Jak tak, to nastawy miałeś wpisane w instrukcje. Wyjsciowe dla małego palnika i kotła 8-10kW masz też w instrukcji palnika SV200. Dmuchawe masz przy tym małym palniku RMS120 - 40W, więc dół na 14%, góra zależy od ciagu kominowego 65-75%.

Czujnik klapy kosza- otwierasz to staje dmuchawa i podajnik,  zamykasz to wszystko rusza, jak za długo otwarte (nie pamiętam ile, to stanie na stałe). Jak Cię drazni czujnik klapy kosza to w kostkę wkręć zworkę np ze spinacza biurkowego, ona zasymuluje stale zamkniety kosz. 

Aaaaa i najwazniejsza kwestia, tu jest ślimak o innej średnicy, więc dawki przy danym czasie podawania są kompletnie inne, zatem żadnego kopiowania nastaw w stylu 1:5... Dane wyjsciowe są w instrukcjach! Czytaj, bo ja na wyjeździe i nie siedzę przed kompem

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Pieklorz

temat dmuchawy z Grubym omówiliśmy przez telefon- na dole wcale nie dmuchała więc musiał podbić do około 15% górę też zmieniliśmy i zobaczymy co będzie. Ma też niestabilny odbiór ciepła i stąd problemy ze zbyt długim podtrzymaniem i problemami ze startem do pracy- leniwa reakcja połaczona ze zbyt niskimi obrotami dmuchawy po poprzedniej korekcie. Teraz powinno być lepiej i zostanie tylko korekta temperatury jak będzie miał za ciepło i ewentualnie góry nadmuchu. a jak będzie chciał to mu softy podeślę inne.

Opublikowano

Gruby zobacz wykres ptaszniko, prawie płaska kreska. U Ciebie brak opału wywala, bo masz coś nakićkane w instalacji i wykres niczym EKG serca. 

Ptaszniko Ty miałeś stary dom i jak pamiętam wspominales o max zapotrzebowaniu 10-11kW, kocioł zrobiony z sv200-10kW na moc do 9-10kW w zależności od węgla. Rozgrzanie wyziębionej chaty zimą swoje wciągnie. Do skrzynki wpada popiół /ew spiek jak dziwne paliwo, za skrzynka mogą  siadać drobne części lotne, to najdrobniejszy pył, który opada po odbiciu się o ekran i jest też wstrzymywany przez deflektor separujący (ta płyta z otworami nad palnikiem widać po otwarciu tych małych górnych drzwiczek). 

Sorki, ale zbieram się w trasę.  

Opublikowano
56 minut temu, Pieklorz napisał:

Ptaszniko nie patrz na nastawy grubego, on ma retorte i dmuchawe jakąś tam. 

Ty masz ten mały palnik sv200-10,dobrze kojarzę? Jak tak, to nastawy miałeś wpisane w instrukcje. Wyjsciowe dla małego palnika i kotła 8-10kW masz też w instrukcji palnika SV200. Dmuchawe masz przy tym małym palniku RMS120 - 40W, więc dół na 14%, góra zależy od ciagu kominowego 65-75%.

Czujnik klapy kosza- otwierasz to staje dmuchawa i podajnik,  zamykasz to wszystko rusza, jak za długo otwarte (nie pamiętam ile, to stanie na stałe). Jak Cię drazni czujnik klapy kosza to w kostkę wkręć zworkę np ze spinacza biurkowego, ona zasymuluje stale zamkniety kosz. 

Aaaaa i najwazniejsza kwestia, tu jest ślimak o innej średnicy, więc dawki przy danym czasie podawania są kompletnie inne, zatem żadnego kopiowania nastaw w stylu 1:5... Dane wyjsciowe są w instrukcjach! Czytaj, bo ja na wyjeździe i nie siedzę przed kompem

Wymiana kotła zbiegła się w czasie z chorobami dwóch osób w rodzinie i mam straszny młyn. Zwyczajnie nie mam czasu siedzieć i czytać papierów. Przeglądaliśmy instrukcje ale w którym miejscu są ustawienia fabryczne napisane? Nie tylko ja ich nie znalazłem. Panowie również.

Tak mała wersja palnika sv200. Podawanie co 20 sek a czas trwania 11 sek. Nie zmieniać tego w stosunku 4:1? Dmuchawa 70 i 14 (tak jak na zdjęciu na stronie poprzedniej).

Opublikowano

Kiepsko szukacie, ja z kolei pisałem,że cały tydzień tez na wylocie... i w fonie to lipa a nie przeglądanie czy pisanie

Podawałem dwa miejsca, możliwe,że w instrukcji stera długopisem nastaw wyjściowych nie wpisano, ale wyraźnie podałem,że sa startowe w instrukcji palnika SV200

https://sekom-pleszew.com.pl/wp-content/uploads/2019/01/SV200n-instrukcja.pdf

9strona instrukcji palnika SV200, nastawy dla kotła 8-10kW są pierwsze od góry i małej dmuchawy (w instrukcji napisali 30W, ona ma jednak 40W, to już mało istotne) Dół dmuchawy musi być 14%, aby sie lekko wirnik kręcił

Startowo 10sek podawanie / 30sekund pauza, jak trzeba mocniej to skracamy pauzę pod 20sekund aby osiągał temp. zadaną (ten palnik podaje inne porcje w jednostce czasu, jak już pisane było jest inna jego średnica oraz skok zwoju).

Opublikowano

o masakra, ludzie zacznijcie czytać co się do kogo pisze.

Powyżej post był do kolegi Ptaszniko, który twierdził,że w instrukcji nie ma nastaw wyjściowych (chodzi o sterowniki Argos PID, Cobra-2 pracujące na dmuchawach RMS120-40W oraz RMS120-70/75W z palnikiem SV200, który posiada ptaszniko)

Ty masz AZPP retortę obrotową i jak byk pisałem aby jeden od drugiego nastaw nie kopiował, bo to inne palniki oraz inne dmuchawy (chyba stronę wcześniej)

Podawałem Tobie kol.gruby nastawy pod Twoją retortę i pisałem co z dmuchawą musisz zrobić, bo charakterystyki Twojego silnika w WPax6 nie znam, no ile można to samo wałkować.....

Rozmawiałeś też z Timonem... litości, nie kopiuj nastaw pod inny palnik oraz dmuchawę, której nie masz....

Opublikowano (edytowane)

OK tylko bez nerwów porostu raz pisze z laptopa a raz z tel i jest ciężko nieraz połapać wszystko do kupy u mnie narazie wszystko się unormowalo 

IMG_20190127_205030.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Grubyyy jaka jest teraz temp na
Co
I
Na powrocie
????

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Proboje zrozumiec

Twoj problem

I odpowiedz chlopakow

Opublikowano

Nurtuje mnie tylko 1 kwestia

Temp powrotu powyzej 50 ???

Temp. Wyjscia 53 powrot 50 roznica e stopnie

Ja mam wyjscie 65 powrot 55 (raz mialem powrot 60)

Ten kaloryfer masz w lazience otwarty ???

Opublikowano

Ciesze sie ze wszystko oki

Pytanie do timona i pieklorza

Czy temperatura kotla 50 dochodzaca do 55 jest dla tego kotla odpowiednia (bo jak poczytalem kilka postow to minimum 56 sam mam taka wpisana w instrukcji kotla i taka tez byla zablokowana w sterowniku ognik pid z elektro-miza) (teraz nie schodze ponizej 60)

Czy przy takiej temperaturze koledze komin sie nie wykonczy ??

Pozdrawiam

Opublikowano

A co ma piernik do wiatraka?  Tj temp wody do komina? 

Powrót > 40st.C to już dobrze a powyżej 45 idealnie. 

Temp wody, z nią to jest tak....  Możesz mieć dla przykładu 45st.C na kotle, ale dobrze dobrany mocowo kocioł i dla większego przepływu wody może to pracować na 60/70%mocy i wówczas spaliny będą wysokie.... 

Możesz mieć odwrotnie, tj za mocno przewymiarowany kocioł, skopaną instalacje z wieksza ilością podlogowki i na 60st.C zadanej kocioł będzie ledwie pyrkał na 20%mocy z odstawianiem, spaliny będą niskie a na powrocie 37 z małym przepływem... I tu kłopot z kominem będzie. 

Bardziej grozny jest punkt rosy spalin od tego czy na kotle jest 50 czy 60... Z wodą to najczęściej można spać spokojnie >45st.C jak poprawna instalacja i kocioł nie za wielki kloc do danego domu

Opublikowano

A co ma piernik do wiatraka?  Tj temp wody do komina? 
Powrót > 40st.C to już dobrze a powyżej 45 idealnie. 
Temp wody, z nią to jest tak....  Możesz mieć dla przykładu 45st.C na kotle, ale dobrze dobrany mocowo kocioł i dla większego przepływu wody może to pracować na 60/70%mocy i wówczas spaliny będą wysokie.... 

Czy ja dobrze rozumie

Ustawiam moc na 10 kw z 15 kw a temp na 45 i wtedy spaliny beda wysokie ???

Opublikowano (edytowane)

No ni w ząb nie zrozumiałeś. 

Moc to ilość paliwa i powietrza w jednostce czasu. Odbiór ciepła jest przez wodę. Można mieć wysoki przeplyw i nastawe temp 50 a powrót np 47 i będzie to strzelając z sufitu 15kW albo masz temp. Zadana 70 powrót 50 i cieplomierz też Ci pokaze 15kW,bo ilościowy przeplyw wody będzie inny.... 

Kolega musi się wpasowac w to, na co pozwala jego instalacja i tyle. 

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Poczytajcie też Zawijana co pisze o punkcie rosy - głównie sprowadza się to do temperatur oraz ruchu a właściwie bezruchu spalin. jak spaliny będą w ruchu to temperatura powstawania punktu rosy się obniża i może spaść sporo poniżej 37stC. W przypadku Grubego największym problemem chyba jest przewymiarowanie instalacji skoro na zasilaniu 50stC jest za ciepło i odcina odbiór z większości instalacji 

Opublikowano
No ni w ząb nie zrozumiałeś. 
Moc to ilość paliwa i powietrza w jednostce czasu. Odbiór ciepła jest przez wodę. Można mieć wysoki przeplyw i nastawe temp 50 a powrót np 47 i będzie to strzelając z sufitu 15kW albo masz temp. Zadana 70 powrót 50 i cieplomierz też Ci pokaze 15kW,bo ilościowy przeplyw wody będzie inny.... 
Kolega musi się wpasowac w to, na co pozwala jego instalacja i tyle. 
Jesli dobrze rozumie

Co zadana 50
Powrot co 47
Szybkosc przeplywu np.15m3/h
Moc 15 kw z cieplomierza

Co zadana 65
Powrot 50
Szybkosc przeplywu np. 5m3/h
Moc 15 kw z cieplomierza

I teraz mowa jest tutaj nie o mocy maksymalnej ustawionej na kotle ale rzeczywiscie zrealizowanej

Analizuje to przez pryzmat posiadanej instalacji
Kociol 25 kw
Wymiennik plytowy
13 kaloryferow
1 drabinka
Temp. Zadana minimum 60-65
Cwu 50 w obiegu za wymiennikiem z kaloryferami (zeby bojler mial 50 na kotle musi byc 60 i to musze przerobic)
Powrot powyzej 50
Moc maksymalna ustawiona 15 kw w sterowniku

Wszystko dziala, 70 osiaga bez problemu
Wiec lepiej juz nic nie ustawiam i nie przestawiam

Pozdrawiam