Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z piecem ?

gutiks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem forum więc CZOŁEM wszystkim.

Mam parę pytań do bardziej doświadczonych palaczy. 

1. Czy miejsce , w którym stoi piec tzn miejsce nieocieplone , na znaczenie na jego pracę?

2. Problem z ustawieniami tzn. piec potrafi dobić do zadanej temperatury i w bardzo szybkim tempie potrafi ta temperatura spaść nawet o 10 st.

Dom nieocieplony pow. 150, okna plastikowe, kaloryfery żeliwne, stare grube rury. 

Piec Protech 14Kw sterownik ST 480N 

ustawienia (piec zamontowany w sierpniu i cały czas karuzela z ustawieniami) 

podawanie 20s

przerwa podawania 45s

nadmuch 45% ze 100%

podtrzymanie 2min

spalanie 800kg mc

spieki są małe i delikatne, rozpadają się w palcach

zawór trójdrożny ustawiony na połowę skali

Może, któryś z użytkowników forum ma podobną sytuacje i mógłby się podzielić doświadczeniem i pomocną radą w ustawieniach 

aaaa i jeszcze ważne, kopczyk żaru to średnica dużego słoika wysokość ok 3 cm.

Opublikowano

Witam

Odnośnie miejsca gdzie znajduje się kocioł to napewno jakaś strat energii będzie ale u Ciebie największą strata jest brak docieplenia budynku. Możesz sobie przeprowadzić audyt na stronie ciepłowłaściwe i w jakimś stopniu przekonasz się czy twoje zapotrzebowanie będzie się pokrywać a następnie możesz sobie dorzucić ocieplenie na domek i zobaczysz różnicę a napewno będzie duża.

Odnośnie szybkiego spadku temperatury to brak ocieplenia i stara instalacja z dużą ilością wody są pewnie przyczyną takiego stanu rzeczy.

Możesz zapodać jakies fotki palnika i instalacji to moze ktoś się coś wypowie.

Pozdrawiam

Opublikowano
10 minut temu, klapoluchy napisał:

Odnośnie szybkiego spadku temperatury to brak ocieplenia i stara instalacja z dużą ilością wody są pewnie przyczyną takiego stanu rzeczy.

Witam.

Akurat stara instalacja o dużej objętości wody jest stabilizatorem wahań temperatury. Kolega ma kociołek 14kW i ogrzewa 150metrów nieocieplonego budynku więc palnik ma co robić.

Kolego ten sterownik ma PID? U sąsiadki jest ST 480NK ale z PID-em. Odnośnie wiatru to chyba za dużo dmuchasz.

YARO

Opublikowano

Widać ze ostro jedzie a w podtrzymaniu ledwo co. A kolega pisze że na palniku raczej spoko to pewnie niewiele idzie poprawić. Niech zrobi audyt i wklej wynik i zapoda fotki palnika. A powrót to jakoś chroniony jest? 

Opublikowano

cholera jasna od 2 walczę z piecem. na palniku żar a temperatura nie rośnie a spada. wrzucę  fotki w dzień bo i tak już obudziłem córkę  bo kręcę się pół nocy. 

co to jest PID?

Opublikowano

Jaka temperatura kotła ustawiona?

Przy jakiej temperaturze włącza się pompa?  Jaka pompa, na którym biegu?

Opublikowano

Mały kocioł jak kolega wyżej pisał ,instalacja z ogromną ilością wody więc to co dogrzeje zaraz znika w instalacji. Z tych 14kw pewnie jeszcze cwu grzeje więc zostaje 10kw

Opublikowano

Witam kolegę

Za mocno gonisz kocioł...co to jest PID ...praca w automacie ...resztę sobie znajdź w necie czy na forum. Instrukcję czytałeś? tam powinno być.

Histerezę temperatury kotła ustaw na 1 stopień, zrób fotki palnika przy pełnej mocy jak idzie.

Wypełnij dokładnie ten audyt :)) http://cieplowlasciwie.pl/start   a wynik(link) wklej tutaj, bez tych informacji reszta to wróżenie z fusów...i nie kręć tyle kotłem, po jakiejkolwiek zmianie należy ze 2-3 godziny poczekać na efekt.

YARO

Opublikowano

W/g mnie??? ....PID  :)) ... Jak paliłem (sterowałem) titanikiem to miałem najmniejszą wtedy jakoś zmiany były najmniejsze, gdyby kolega umiał ograniczyć jeszcze moc to by tak nie szarpał kotłem. Byłoby stabilniej i dłuuuuuuugo dochodziłby do zadanej... to chyba lepsze. Jednak PID robi dobrą robotę. ale ja też kagańca mu założyłem.

Yaro

Opublikowano

A jeśli nie mam Pida, to zmienić histezę z 2 na 1 ? W tej chwili mam zadaną 65st. i podczas pracy temp spada do 59-60 po czym dochodzi do zadanej, jak sie włączy CWU to nawet do 56st.

Opublikowano

Jeśli nie widzisz jakiś negatywnych skutków to zostaw. Ja mimo wszystko nawet spróbowałbym na Twoim miejscu ustawić na minimum. Na pewno skoki będą tylko że mniejsze, I wiadomo im dłużej palnik w podtrzymaniu tym kocioł brudniejszy , a skoro sadza to nie spalony węgiel..... Zależy to również od opału, każdy inaczej leżakuje na palniku.

Yaro.

Opublikowano

Ok, spróbuję dzisiaj na 1st, akurat przez weekend poobserwuję co będzie

Opublikowano

Wiatm.

w końcu się udało żaru pierwszy raz tyle jest 

ustawienia (fotki zaraz ogarnę)

podawanie 24s

przerwa podawania 55s 

nadmuch 20%

praca [podtrzymania 40 s

przerwa p[odtrzymania 4min

boję się teraz kombinować z podawaniem w okolicach 6-8 s z przerwa 35-40 sek żeby znów pół nocy nie przesiedziec w kjotłowni

Opublikowano
  1. jaka temperatura powrotu , histereza CO?
  2. praca (podtrzymania 40 s ) ,  nie za dużo w stosunku do przerwy ( podtrzymania 4min) , może 30s/4m   albo  40s/ 6m obserwuj kopczyk ale daj kociołkowi popracować trochę po zmianie parametrów (2-3h)
  3. jaka temperatura na grzejnikach po 4D i jaka ilość wody w układzie CO?
Opublikowano
1 godzinę temu, gutiks napisał:

Wiatm.

w końcu się udało żaru pierwszy raz tyle jest 

ustawienia (fotki zaraz ogarnę)

podawanie 24s

przerwa podawania 55s 

nadmuch 20%

praca [podtrzymania 40 s

przerwa p[odtrzymania 4min

boję się teraz kombinować z podawaniem w okolicach 6-8 s z przerwa 35-40 sek żeby znów pół nocy nie przesiedziec w kjotłowni

Przecież 24s do 56s to proporcja  3 do 7. Jak ustawisz 12s do 28s to będzie podobnie czy 6s do 14s też ... z tym ze częściej będzie się złoże poruszać co jest wskazane przy spiekach :)

Dlatego Twoja kombinacja na ślepo 6-8 s z przerwa 35-40  spowodowałaby gwałtowne zapadnięcie się żaru i jeszcze szybszy Twój powrót do kotłowni na nocną zmianę :))

Czyli teraz początek normalnego ustawiania kotła

Yaro

Opublikowano

Ustaw sobie na razie 12 podawanie przerwa 28 i obserwuj. Pamiętaj aby te już w miarę wypracowane nastawy zapisywać sobie gdyż w przypadku skuchy masz gotowca do którego możesz wrócić i poustawiać :))  JAK KOPIEC ROŚNIE -- WYDŁUŻ PRZERWĘ PODAWANIA, JAK SIĘ ZAPADA TO SKRACAJ PRZERWĘ tylko po 1-2 sek  i obserwować.

Jak popracuje trochę to daj znać na forum jak i co i dalej koledzy będą drapać się po głowie :)) co z Tobą zrobić :)))   (żart)

A jak cokolwiek niepokojącego zauważysz to pisz od razu i kto pierwszy wstanie lub jeszcze nie zaśnie spróbuje Tobie pomóc

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano

Z tymi nowymi nastawami to kocioł się odstawia czy pracuję caly czas? Bo jak się odstawi z takimi nastawami podtrzymania to zaraz bedzie wywalało opał do popielnika. Zmień to podtrzymanie na 30 min. Podtrzymaniem to się można bawić w lato jak CW się grzeje albo jak byś miał kocioł ostro przewymiarowany i by się odstawiał na długo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.