Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy sprzęgło hydrauliczne i dodatkowa pompa jest potrzebna przy ogrzewaniu podłogowym 150 m2 podłogi

Adrian19851111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział dostałem wycenę z zestawieniem od hydraulika z ogrzewaniem podłogowym dom 125m2 z poddaszem uzytkowym po podłodze około 150 m2 i tak np pompa c.o.grundfos alpha2 25-60 za 900zł; sprzęgło she-oc do 40 kw za 415zł; rozdzielacze 6 i 7 obwodów z grupą pompową z zaworem 3d i przepływomierzem za obydwa 3500zł; 1000 m rury 16x2 pert rhc za 3400 zł listwa centralnego ogrzewania 8 stref dwie sztuki za 970 zł moduł sterujący pompą dwie sztuki 670 zł piec mcr 3 24kw z zasobnikiem sr100 za 5000zł  i co mnie zaskoczyło 50 opakowań klipsów długich za 1728 zł jeśli to są klipsy do tackera po 250 sztuk opakowanie to aż 1250 klipsów na taki metraż; na samej pompie można zaoszczędzić około 150 zł z cenami mogę się targować tylko co do sprzęgła i innych rzeczy nie wiem co jest potrzebne czy mnie nie naciąga 

Opublikowano

Wycena mocno przesadzona.Np.Grundfos Alpha 2 kosztuje nie więcej jak 500zł

Kocioł MCR to wg mnie zły wybór(wysoka moc minimalna)Potrzebny jest projekt najpierw OZC potem na jego podstawie projekt CO.Przy samej podłogówce w całym domu przy powierzchni domu 125m2 to powinno pójść bezpośrednio z kotła,bez sprzęgła przy odpowiednim kotle tu sugeruje Termet Ecocondens Gold np.20kW

Sterownie podłogówką przy pomocy siłowników i termostatów czyli na zasadzie ON/OFF przy kotle kondensacyjnym to nie jest dobre rozwiązanie.Powinno być pogodowe,regulacja przy pomocy krzywej grzewczej(czujnik pogodowy zewnętrzny)

Ciekawe jakich grup pompowych twój hydraulik chce użyć,podejrzewam że z zaworem termost.z nastawą ręczną co w połączeniu z kotłem kondensacyjnym jest nieporozumieniem

Opublikowano

Klipsy długie do PEX 16, czyli ok. 50 mm są po 50 gr za sztukę :)

Za ponad 900 zł to instalator kupi 2 pompy Alpha.

Tak jak pisze @odpowietrznik cała instalacja ( i jej wycena) mocno przesadzona. Naturalnie jesli chodzi o ceny samych materiałów wraz z kosztami zakupu.

Opublikowano

Oczywiscie, że 5 groszy :)

Opublikowano

Pompę na vat 23% mozna kupić za 715 z przesyłką a tak ile mniej wiecej moze kosztować 150 m2 podlogowki bez pieca z całym osprzętem i czy jest sens do takiej powierzchni dac sprzęgło i dodatkową pompę a co do spinek też można za 25 zł kupić 250 szt.ale czy 1250 szt to nie za dużo to wychodzi 83 szt na 1m2 

Opublikowano

83 szt./m2 to masakra jakaś, ale Ty po prostu źle przecinek postawiłeś. Średnio to akceptowalne jest 3 szt./mb rury (raczej mniej), a na 1 m2 to zależy od gęstości ułożenia rur. 

Licząc po 10 gr/szt. to za kwotę 1728 zł wychodzi ponad 17 tys. spinek...   17280 szt./150 m2 =115 szt./m2  Dla rozstawu co 10 cm mamy na rurach co 9 cm spinkę.

Ten temat raczej dla jaj powstał. 

Opublikowano

Tak moj błąd 8.3 spinki na metr 2 ale 1700 zł za spinki naprawdę do 150 m2 mi na wycenie dał jutro będę z nim rozmawiał to zapytam się czy one ze złota są na ogrzewaniu się nie znam ale na tych materiałach to przesadził i to sporo nawet nie wiem jakiej firmy rozdzielacze ale za 1750 to nawet ciężko znaleźć są około 1200 a on jeszcze wszystko na 8% vat mi podał 

Opublikowano
8 godzin temu, Adrian19851111 napisał:

pompa c.o.grundfos alpha2 25-60 za 900zł; sprzęgło she-oc do 40 kw za 415zł; rozdzielacze 6 i 7 obwodów z grupą pompową z zaworem 3d i przepływomierzem za obydwa 3500zł;

Wszystko pięknie mu to wychodzi ale....

1)125 m2 powinna pociągnąć pompa z pieca i przy samej podłogówce nie trzeba jakiejś specjalnej automatyki tylko to co fabryka dała 

2) Jeśli chce ktoś mieć większą swobodę w sterowaniu i bezwładnośći i obciążeniu pieca to sprzęgło i za nim jedna pompa ale nie za 900 zł:) i zawór 3 d z siłownikiem.

PS. Po co wyceniał sprzęgło pompe alpha 2 i jeszcze rozdzielacze z grupami pompowymi to jakiś amator! naciąga na koszty  pompy nie powinny pracować w szeregu.

Ja bym zrobił bezpośrednio z pieca i piec zmienił na termet ecocondens , w razie w sprzęło z mieszaczem można dołożyć

Opublikowano

Aby dobrać kocioł to nie można się podpierać " rodzina ma"

Tu trzeba zrobić projekt OP i do tego dobrać kocioł, wtedy coś z tego wyjdzie, tym bardziej że przy OP można dużo zepsuć.

Opublikowano

W okolicach Lublina są hurtownie hydrauliczne,  gdzie kupisz rozdzielacz z grupą pompową ( pompa Wilo +  zawór ESBE) za sporo niższe kwoty. Tak samo całą resztę, spinki, zawory itd.

Sam się niedawno kupowałem to wszystko i ceny które podał Ci ten spec to porażka.

Nie daj się zrobić, bo może ten fachowiec robi też u siebie  i szuka sponsora :)

Opublikowano

Ty lepiej zacznij od projektu, a nie od instalatora.

Opublikowano

Sterownie podłogówką przy pomocy siłowników i termostatów czyli na zasadzie ON/OFF przy kotle kondensacyjnym to nie jest dobre rozwiązanie.Powinno być pogodowe,regulacja przy pomocy krzywej grzewczej(czujnik pogodowy zewnętrzny) Ciekawe jakich grup pompowych twój hydraulik chce użyć,podejrzewam że z zaworem termost.z nastawą ręczną co w połączeniu z kotłem kondensacyjnym jest nieporozumieniem

Czy moglbys rozwinac wyzej cytowana mysl? Dlaczego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.