Pankiew Opublikowano 20 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Miałem się podłączyć pod istniejący temat ale patrzę, że każdy zakłada oddzielny że swoim pytaniem, więc i ja tak robię. Problem mam taki, że Silvera idzie mi więcej jak retopala. Retopal schodził mi przez około 9 dni, bo mam zapisane w kalendarzu kiedy sypałem. Skończył mi się ten węgiel i zmieniłem na Silvera. Teraz idzie 3 tydzień na nim. Nie minął jeszcze tydzień a muszę dzisiaj dosypac, bo nie wiem czy wytrzyma do jutra i będzie to 6 dni. Próbowałem palić w pidzie i sam ale wychodzi to samo. Własne ustawienia mam podawanie przez 10sekund (nie mogę zmienić na mniej) przez 65 sekund. Podtrzymanie 18 minut. Dmuchawa 15%, przerwa na wentylatorze z 2 cm. Spala się lepiej niż retopal ale o wiele wiele więcej mam popiołu. Muszę 2x w tygodniu wysypywac i czyścić piec. Na retopalu robiłem wszytko raz w tygodniu. Co może być nie tak? Gdzie szukać? Ps: piec 17kw, na rozdzielacz puszczone 32 stopnie, w domu 21,5 jeżeli to istotne. Piec ustawiony na 68 stopni.
YaroXylen Opublikowano 20 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Witam Kolegę Ameryki to ja na pewno nie odkryję ale ,przecież od co najmniej dwóch tygodni jest wyraźnie zimniej...... to raczej zużycie Tobie nie spadnie. U mnie z 23-24kg/dobę podskoczyło do 30kg/dobę więc w czym problem? Jeśli się sugerujesz tym co na workach napisane to powinieneś się z tego wyleczyć gdyż ludzie różne rzeczy piszą. Myślę że znasz już trochę swój kociołek i potrafisz go ogarnąć, kolor płomienia, temperaturę spalin,etc, Retopal ma napisane 24-26MJ ,silver 26-28MJ czyli znając życie przypadkiem twój retopal ma 26 i bartex silv. jakoś się im obsunął i ma też 26MJ no to w czym masz problem? Pozdrawiam.YARO
gaizka2 Opublikowano 20 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Bartex Silver to nic innego jak Chwałowice. Czyli węgiel który ma kaloryczność 26.5 teraz . Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Pankiew Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor #4 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Spoko. Ogarnięty w temacie nie jestem jeszcze, bo to pierwszy mój sezon gdzie mieszkam i palę od września. W tamtym roku trzymałem tylko minimalne temperatury i sobie pykał piec na tyle by w domu nie zmarzło i dało się prowadzić remont. Ciągle się uczę, temperatury jakoś mocno nie zmieniły się w stosunku do tego co było, chociaż fakt że częściej było plus. A drugi fakt, że mieszkam prawie przy Białorusi. Chciałem tylko się upewnić, że wsio ok. Bo się przestraszyłem, że może idzie za dużo tak z siebie, a nie z warunków. I jeszcze więcej popiołu itd. Skoro to norma, to przynajmniej spokojniejszy jestem.
gaizka2 Opublikowano 20 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Jak możesz wstaw zdjęcie popiołu;) Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Pankiew Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor #6 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Bardziej sadzy w sumie, bo powrót skopany i mam już dość hydraulików na ten rok. W sumie bardziej wina rusztu wodnego jak czytałem forum. Zdjęcie zaraz podrzucę
YaroXylen Opublikowano 20 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Witam ponownie. Widzę że popiół niezły troszkę żużla, tylko za głęboko masz żar w retorcie, powinien być kopczyk żaru ze 3-4cm ponad talerz. Jeśli możesz to zmniejsz troszkę dmuchawę albo skróć przerwę miedzy podawaniem. Tylko wykonuj to małymi kroczkami i odczekaj ze 2-4 godzinki na efekt. Nie wiem jaki masz sterownik, piszesz że jest PID, ale palisz w dwustanie. Spróbuj na początek tylko dmuchawę na np. 13-14% ustawić i tak popatrz czy nie zaczyna kopcić, ma być żółty, nie biały porwany, nie czerwony kopcący, tylko żywy żółty kolorek płomienia. Daj znać jak poszło.. Pozdrawiam.YARO
panczo88 Opublikowano 20 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 20 Grudnia 2018 1 godzinę temu, Pankiew napisał: Bardziej sadzy w sumie, bo powrót skopany i mam już dość hydraulików na ten rok. W sumie bardziej wina rusztu wodnego jak czytałem forum. Zdjęcie zaraz podrzucę EEE no nie ma tragedii.Trochę mniejsza przerwa w podawaniu i będzie git.
Pankiew Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor #9 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Teraz popiół się trochę zapadł bo był piec w podtrzymaniu i jak robiłem zdjęcie to akurat się wybudził. Jak pracuje to jest trochę nad retorta, jak stoi w podtrzymaniu to się trochę zapada i mam tak cały czas. W podajniku temperatura stała 21 stopni i nie rośnie,czyli się nie zapada. Ustawienia przestawie i zobaczę.
panczo88 Opublikowano 20 Grudnia 2018 #10 Opublikowano 20 Grudnia 2018 To zmniejsz przerwę podawania w nadzorze.
YaroXylen Opublikowano 20 Grudnia 2018 #11 Opublikowano 20 Grudnia 2018 8 minut temu, Pankiew napisał: Teraz popiół się trochę zapadł bo był piec w podtrzymaniu i jak robiłem zdjęcie to akurat się wybudził. Jak pracuje to jest trochę nad retorta, jak stoi w podtrzymaniu to się trochę zapada i mam tak cały czas. W podajniku temperatura stała 21 stopni i nie rośnie,czyli się nie zapada. Ustawienia przestawie i zobaczę. Ja bym radził ująć wiatru zobacz nawet na zdjęciu za mocno dmucha i leeeeci w komin... :)) ruskie węgle właśnie nie lubią wiatru potem ludzie narzekają że są niewydajne..... Yaro
Pankiew Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor #12 Opublikowano 20 Grudnia 2018 A no właśnie patrzę, że na zdjęciu jakoś inaczej wygląda. Na żywo wydaje się że jakby mniej. Zmienię i zobaczę co wyjdzie. Dziękuję wam za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.