Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bartex Silver.. Idzie za dużo węgla

Pankiew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem się podłączyć pod istniejący temat ale patrzę, że każdy zakłada oddzielny że swoim pytaniem, więc i ja tak robię. 

Problem mam taki, że Silvera idzie mi więcej jak retopala. 

Retopal schodził mi przez około 9 dni, bo mam zapisane w kalendarzu kiedy sypałem. Skończył mi się ten węgiel i zmieniłem na Silvera. 

Teraz idzie 3 tydzień na nim. Nie minął jeszcze tydzień a muszę dzisiaj dosypac, bo nie wiem czy wytrzyma do jutra i będzie to 6 dni. 

Próbowałem palić w pidzie i sam ale wychodzi to samo. 

Własne ustawienia mam podawanie przez 10sekund (nie mogę zmienić na mniej) przez 65 sekund. Podtrzymanie 18 minut. Dmuchawa 15%, przerwa na wentylatorze z 2 cm. 

Spala się lepiej niż retopal ale o wiele wiele więcej mam popiołu. Muszę 2x w tygodniu wysypywac i czyścić piec. Na retopalu robiłem wszytko raz w tygodniu. 

Co może być nie tak? Gdzie szukać? 

Ps: piec 17kw, na rozdzielacz puszczone 32 stopnie, w domu 21,5 jeżeli to istotne.  Piec ustawiony na 68 stopni. 

Opublikowano

Witam Kolegę

Ameryki to ja na pewno nie odkryję ale ,przecież od co najmniej dwóch tygodni jest wyraźnie zimniej...... to raczej zużycie Tobie nie spadnie.

U mnie z 23-24kg/dobę podskoczyło do 30kg/dobę więc w czym problem? Jeśli się sugerujesz tym co na workach napisane to powinieneś się z tego wyleczyć gdyż ludzie różne rzeczy piszą. Myślę że znasz już trochę swój kociołek i potrafisz go ogarnąć, kolor płomienia, temperaturę spalin,etc,

Retopal ma napisane 24-26MJ ,silver 26-28MJ  czyli znając życie przypadkiem twój retopal ma 26 i bartex silv. jakoś się im obsunął i ma też 26MJ no to w czym masz problem?

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano

Spoko. Ogarnięty w temacie nie jestem jeszcze, bo to pierwszy mój sezon gdzie mieszkam i palę od września. 

W  tamtym roku trzymałem tylko  minimalne temperatury i sobie pykał piec na tyle by w domu nie zmarzło i dało się prowadzić remont. 

Ciągle się uczę, temperatury jakoś mocno nie zmieniły się w stosunku do tego co było, chociaż fakt że częściej było plus. A drugi fakt, że mieszkam prawie przy Białorusi. 

Chciałem tylko się upewnić, że wsio ok. Bo się przestraszyłem, że może idzie za dużo tak z siebie, a nie z warunków. I jeszcze więcej popiołu itd. 

Skoro to norma, to przynajmniej spokojniejszy jestem. 

Opublikowano

Bardziej sadzy w sumie, bo powrót skopany i mam już dość hydraulików na ten rok. 

W sumie bardziej wina rusztu wodnego jak czytałem forum. 

Zdjęcie zaraz podrzucę

IMG_20181220_173700.jpg

IMG_20181220_173857.jpg

IMG_20181220_173917.jpg

Opublikowano

Witam  ponownie.

Widzę że popiół niezły troszkę żużla, tylko za głęboko masz żar w retorcie, powinien być kopczyk żaru ze 3-4cm ponad talerz. Jeśli możesz to zmniejsz troszkę dmuchawę albo skróć przerwę miedzy podawaniem. Tylko wykonuj to małymi kroczkami i odczekaj ze 2-4 godzinki na efekt. Nie wiem jaki masz sterownik, piszesz że jest PID, ale palisz w dwustanie. Spróbuj na początek tylko dmuchawę na np. 13-14% ustawić i tak popatrz czy nie zaczyna kopcić, ma być żółty, nie biały porwany, nie czerwony kopcący, tylko żywy żółty kolorek płomienia. Daj znać jak poszło..

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano
1 godzinę temu, Pankiew napisał:

Bardziej sadzy w sumie, bo powrót skopany i mam już dość hydraulików na ten rok. 

W sumie bardziej wina rusztu wodnego jak czytałem forum. 

Zdjęcie zaraz podrzucę

IMG_20181220_173700.jpg

IMG_20181220_173857.jpg

IMG_20181220_173917.jpg

EEE no nie ma tragedii.Trochę mniejsza przerwa w podawaniu i będzie git.

Opublikowano

Teraz popiół się trochę zapadł bo był piec w podtrzymaniu i jak robiłem zdjęcie to akurat się wybudził. Jak pracuje to jest trochę nad retorta, jak stoi w podtrzymaniu to się trochę zapada i mam tak cały czas. W podajniku temperatura stała 21 stopni i nie rośnie,czyli się nie zapada. 

Ustawienia przestawie i zobaczę. 

Opublikowano

To zmniejsz przerwę podawania w nadzorze.

Opublikowano
8 minut temu, Pankiew napisał:

Teraz popiół się trochę zapadł bo był piec w podtrzymaniu i jak robiłem zdjęcie to akurat się wybudził. Jak pracuje to jest trochę nad retorta, jak stoi w podtrzymaniu to się trochę zapada i mam tak cały czas. W podajniku temperatura stała 21 stopni i nie rośnie,czyli się nie zapada. 

Ustawienia przestawie i zobaczę. 

Ja bym radził ująć wiatru zobacz nawet na zdjęciu za mocno dmucha i leeeeci w komin...  :)) ruskie węgle właśnie nie lubią wiatru potem ludzie narzekają że są niewydajne.....

Yaro

Opublikowano

A no właśnie patrzę, że na zdjęciu jakoś inaczej wygląda. Na żywo wydaje się że jakby mniej. Zmienię i zobaczę co wyjdzie. 

Dziękuję wam za pomoc. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.