Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o pomoc, male przepływy. :(

sarniak11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zapytam raz jescze bo ja zielony ja nie hydraulik, na ruzynku ktore przymknac 1-2, czy A-B ??

No ale jak zamkne do zmniejsze przepływ przecież ? a ja chce uzyskac wiekszy :)

15446504374752078303412222151440.thumb.jpg.eee254604d5f85246d0325a0310b536f - Kopia.jpg

Opublikowano

dolny rozdzielacz ? czy dolna belke rozdzielaca? jak zamkne dolna belke to woogle nie bedzie przeplywy, a co do zamkniecia jedne z dwoch pisalem o tym 3 razy wayzej ze nic sie nie zmienia, kolega prosi abym przykrecil zawor kulowy na powrocie do pieca .

Opublikowano
1 minutę temu, sambor napisał:

Dolny rozdzielacz = górną i dolną belkę  w rozdzielaczu w kotłowni.

PS

Jak mogłeś sprawdzić poprawnośc przyłączenia kotla  jak jesteś w pracy?

mam fotki kotlowni i przerobilem z instrukcja 3 razy :D wracajac do pytania mam przykrecic zawor kulowy na powrocie ogrzewania do pieca , tak ?

Opublikowano
8 godzin temu, sambor napisał:

Tam jeszcze jest coś innego - przy zmniejszonym odbiorze do 50% przepływy powinny skakać w górę a tak ponoć nie jest.

Warto sprawdzić możliwości regulacji przy zamkniętym 1 rozdzielaczu.

Dla pętli ok 90m i przepływie rzędu 90l/h(1,5/min) spadek ciśnienia wyniesie ok 16,5kPa - teoretycznie do pierwszego rozdzielacza jest blisko -2-3m, więc powinno nawet na Cu22 coś reagować, gdyż jest zapas ciśnienia roboczego  rzędu 6kPa- zasilanie od kotła do pierwszego rozdz to spadek 1,5-2kPa, dalej jest mniejszy

Tam coś jeszcze jest nie tak- potrzeba schematu z odległościami i średnicami rur do rozdzielaczy, ew sprawdzić jak jest naprawdę pompa w kotle.

@odpowietrznik projekty tece są przeważnie pod ich rozdzielacza z pompą mieszająca - tam można i 150 m pętle dać - wtedy delta 11C nie jest straszna.

Ja w kwestii formalnej)dlaczego w pętli 90m spadek ciśnienia wyniesie aż 16,5kPa?

Mnie program pokazuje znacznie mniejszą wartość

wze.jpg

Opublikowano

Nie widać zaworów odcinających na obiegu ładowania zasobnika, ale można przecież "programowo" w sterowniku kotła zamknąć zaworem 3D obieg CWU (ustawić  grzanie tylko c.o.)?  Wtedy dopiero sprawdzić, jakie będą przepływy na belkach OP. 

Opublikowano

I test z przed chwili. Zamknąłem wszystko ( pokrętło na dolnejni górnej belce) zostawiłem tylko pokój dziecka i 1 lazienka , łącznie ok   170 mb podlogowki. Piec na Maxa przepływy tu i tu max 3l . 

Opublikowano

Hmmm....montując dodatkową pompę na obiegu OP w szeregu z pompą kotła  popełniono błąd. Ponieważ przy priorytecie CWU  zawór 3D zamyka obieg podłogówki, więc korzyść z drugiej pompy żadna. Jeśli w najdalszej i najdłuższej pętli (o najwyzszych oporach hydraulicznych) będziesz miał wystarczajace ciśnienie, znaczy że w pozostałych również. Pozostaje kwestia przepływu, który uzalezniony jest również od średnic przewodów. zasilających. Najogólniej mówiąc, im średnice mniejsze a prędkość przepływu (ciśnienie wyższe), tym opory są również wyzsze. 

Opublikowano

Zbyt małe srednice do rozdzielaczy, musi być sprzęgło. Może również dławić filtr bo chyba jest 3/4. Wyciągnij sitko i zobacz przepływ. Może być zamieniony też z gazowym, miałem takie przypadki.

Opublikowano

Czy na filtrze sa jakies zoanczenia abym ozpoznal , który jest gazowy , a ktoy do wody ??

Rozumiem powyzsza wypowiedz , że aby nie ryć w posadzce i nie dawac 28mm , wystarczy zamontowac sprzęgło , tak ? czy wymiana na 28mm tez konieczna ?

Opublikowano

Oznaczeń nie ma, rozkręc oba filtry i zobacz sitka. Biedziesz widział różnice. Jeśli jest filtr 3/4 to bedzie napewno dławił mocno, ma zbyt mały przelot. Wyciągnij sitko i zobacz przepływy czy sie zwiększyły. Powinna być rura do rozdzielaczy 28 mm. Jesli dołożysz sprzęgło i mocniejszą pompę to powinno być dobrze ale instalacja może byc głosna.

Opublikowano

Witam Tak jak pisali koledzy pewnie w projekcie były podane modele rozdzielaczy i pewnie z pompą w rozdzielaczu , może coś takiego dołożyć 

https://www.tece.com/pl/serwis/instrukcje-montazu/tecefloor-zmodernizowany-rozdzielacz-ogrzewania-podlogowego-mieszaczem-pompowym

skoro już oni robili projekt , może się zmieści

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.