Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze spiekami Defro 12KW

Mirek56

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj piec o godzinie 22 był wyczyszczony, tak wygląda po 12 godzinachIMG_20181213_105956.thumb.jpg.dc14b3f8bae362d978b6fc16efe6ef6c.jpg 

Wyprodukował tyle popiołu 

IMG_20181213_105941.thumb.jpg.b518ffcc12409767ff72905085e7fd04.jpg

Jest znacznie lepiej, wcześniej popielnik byłby do połowy zapełniony.  Zastanawia mnie, czemu ten piec tak obrasta w sadze ?

Opublikowano

Kolego jak wysoko jest kopczyk zrób zdjęcie bo na tych dobrze nie widać z tą sądzą to jeszcze kwestia ustawień

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
13 godzin temu, 161os037 napisał:

Kolego , podnieś temp. zadaną na min 65 lub więcej stopni , a korektę górną powietrza daj mksymalnie na minus w ustawieniach zaawansowanych. Zobacz u mnie, ja mam 60% mocy kocioł 15 kW, ogrzewam 180m2 dom z lat 50 tych ocieplony . Przy obecnych temperaturach spalanie na poziomie 18 kg na dobę, eko-groszku Bartex Gold. Delikatne spieki są ale "rozkruszalne".

Kolego sympatyczny, jak ustawiłem moc pracy kotła na 80% nie mogłem sobie poradzić z żużlem. Gdy zmieniłem na 100%, korektę dałem taką samą i jest poprawa. Możesz mi to wytłumaczyć czemu tak jest?  Nie podoba mi się, że piec musi pracować na takiej mocy. Instrukcja mówi " Dla uzyskania prawidłowej, bezawaryjnej i efektywnej pracy kotła zaleca się ekspleatację kotła na poziomie 80% jego mocy nominalnej"

Zdjęcia kopczyka

1319278317_IMG_20181213_114433-kopia.thumb.jpg.f70f0e4a17bd6704f417e139976a5595.jpg IMG_20181213_114334.thumb.jpg.644a9940603c5b8cc076f05880e85c81.jpg

Opublikowano

Mirku , a jakim groszkiem palisz? Bo to dziwne jest. Ile metrów ogrzewasz i jakie masz ustawienia sterownika? Tzn czasy podawania , przerwy w podawaniu itd.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
22 minuty temu, Mirek56 napisał:

Zdjęcia kopczyka

Kopczyka to tu chyba brak tak na moje oko

Opublikowano
9 minut temu, 161os037 napisał:

Mirku , a jakim groszkiem palisz? Bo to dziwne jest. Ile metrów ogrzewasz i jakie masz ustawienia sterownika? Tzn czasy podawania , przerwy w podawaniu itd.

Tak jak pisałem, ekogroszek był kupiony ze składu, nie znam kopalni z jakiej był wydobyty, jedynie wiem, że ma 27kJ.  Mam dom o powierzchni 90m2, ocieplony, instalacja grzejnikowa. Co do ustawień to palę z PID, minimalna praca podajnika -1 max-5,   minimalna przerwa podawania - 40s  max-  70, minimalne obroty wentylatora -80, max 250.  Są to ustawienia automatyczne.

Opublikowano

Za dużo wiatru płomień jest strasznie poszarpany jak odejmiesz trochę powietrza to i kopczyk się lekko podniesie

Opublikowano

Jak otwieram drzwi by zrobić zdjęcia, to za chwilę  załącza się wentylator i dmucha dosyć mocno, i dlatego płomień wydaję się być tak poszarpany. Tu filmik z palenia wentylator był podczas nagrywania dosyć spokojny.

Zrobiłem tak jak mówiłeś, korekte powietrza zwiększyłem o 1 .

Przed chwilą zajrzałem w menu serwisowe PID, wiem, że miałem tam nie gmerać, ale w opcji "Moc Kotła" miałem ustawione 15KW, zmieniłem na 12KW.   

Opublikowano

Obejrzałem film wygląda to w miarę ja bym teraz obserwował a nie omiatając popiołu z retorty a z jakiego miasta jestes

Opublikowano

Co tu gdybać i bez urazy po prostu gówniany węgiel kupiłeś. Taka prawda, a teraz zabawa w umiejętne ustawienia, aby go w miarę dobrze spalić.

Opublikowano

Spoko, zdaje sobie sam z tego sprawę. Kupiłem taki bo myślałem, że będzie dobry, mam nauczkę na przyszły rok. Rozmawiałem dziś z jednym Panem z tego forum i trochę mi rozjaśnił sytuacje. Ogólnie to i tak bardzo dużo żeście mi pomogli.... nie mam już tak dużo żużlu, tylko ta sadza mnie trochę irytuje. Teraz tylko postaram się by piec chodził na 80% tak jak jest według instrukcji i nie żużlował. Myślę, że skoro udało mi się to zrobić na 100% to i na 80 też da radę, tylko to kwestia ustawień. 

Opublikowano

Witam.

Kolego kup sobie jakiegoś słabego groszku mieszaj i spalaj, albo nawet parę worków pelletu, nawet najgorszego i też będzie w miarę się spalać i mniej sklejać, pamiętaj o wapnie....

Pozdrawiam.Yaro

Opublikowano

Najgorsze w tym wszystkim że "sprzedawcy" węgla wciskają na rynek takie szajs! dobre paliwo mieszają, dosypują różne cuda (kamień, piasek i cholera wie co jeszcze?!) my klienci kupujemy w przekonaniu, że to towar czysty, taki jak deklarują na opisach opakowań, a w rzeczywistości to tak jak napisałem wcześniej szajs totalny, i pojawiają się takie sytuacje jak u Kolegi, problemy z sadzą, spieki, piasek w popiole, kamienie?!!! Dlaczego tego nikt nie kontroluje nie sprawdza?!.

Opublikowano

Piec jest bardzo dobry tyle tylko że to jest automat  z możliwościa palenia w manualu , węgiel użyj np. Bartex silver jak masz tyle problemów zawsze można wyjąć jeden zawirowywacz wtedy piec się uspokoi. na pomoc ze strony Defro bym nie liczył przerabiłem to w zeszłym sezonie.

Opublikowano

Napiszę jak wygląda sytuacja.   

Dziś w nocy znowu zablokował mi się ślimak w podajniku, drugi raz w ciągu tego tygodnia. 

Myślę co jest grane, czemu tak się dzieje i tak przyglądam się na ten groszek i widzę, że zdarzają się większe bryłki. Na szczęście przypomniało mi się, że w maju kupiłem niecałą tone eko groszku z innego składu i z tego co pamiętam pochodził z kopalni bobrek. Przerzuciłem worki tego gówna, by dostać się do tego kupionego w maju i od rana nim palę. Różnica jest ogromna, podajnik pracuje znacznie ciszej, ziarna są mniejsze, praktycznie nic się nie spieka. Wcześniej wyrastał mi taki duży spiek 

spiek.thumb.jpg.b335f63fa1ea0de1e082fd184a804e51.jpg

Teraz już go nie ma, a ustawienia są te same.  Teraz już powinienem sobie poradzić z ustawieniami by było na tip-top. Jeszcze raz dziękuje wszystkim za poświęcony czas, a zwłaszcza użytkownikowi 1610s037. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.