Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ochronę powrotu chciałem realizować pompą CWU.  Sterownik ecoal  ma taką funkcję. Tak ten rozdzielacz z lewej to na grzejniki.  Jeszcze się zastanawiam czy zejść niżej powrotem z 4 drożnego  bliżej pieca może wtedy by nie było cofki...

2.png

Opublikowano (edytowane)

Dobrze chcesz przerobić z tym powrotem z OP.Ta podłoga grzeje OK?Ochrona przez CWU=temp.wody w zasobniku=temp.na kotle jak ci nie przeszkadza woda użytkowa o temp.powiedzmy 65st przy której grozi poparzeniem(chyba że montaż zaworu antypoparzeniowego)Jak zastosuje pompę kotłową to masz możliwość ustawienia dowolnej temp.wody w zasobniku

xbx.jpg

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano

Wydaje mi się że grzeje ok.  Zmieniając wartość zaworem 3d to zmienia mi się temperatura zasilania rozdzielacza. Na ten moment powoli wygrzewam posadzki. Tj. systematycznie zwiększam temp na trójdrożnym.  Jak załączę pompę CWU to powrót mam 10 stopni chłodniejszy niż zasilanie.

Opublikowano (edytowane)

Pytam bo jestem ciekawy jaki jest Kvs tego zaworu 3D termostatycznego,obsługuje sporo pętli jak dobrze liczę to chyba z 15 Tu nie chodzi o uzyskanie odpowiedniej temp.zasilania ale o odpowiednie przepływy w poszczególnych pętlach

Opublikowano (edytowane)

Nie uzyskasz wystarczająco dużych przepływów w pętlach.Nie zaszkodził by nawet VTA 572 1" Kvs=4,5 tutaj przewymiarowanie zaworu nie jest groźne w przeciwieństwie do zaworów obrotowych z siłownikiem

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Mam jeszcze jedno pytanie. Bo tak jak wcześniej pisałem jeżeli pompa CWU jest wyłączona wszystko pracuje normalnie. Na ten moment mam na piecu 60* temperaturę powrotu jakieś 45 (tyle co producent zaleca), zawór 4drogowy skręcony na 2.

Całość psuje tylko pompa Cwu. Teraz się zastanawiam czy jakbym pompę wpiął w któreś wolne miejsce 1 calowe (mam od zaworu Caleffi i bezpieczeństwa z tyłu pieca) i zmienił powrót tak aby rurka powrotna z zaworu 4d wchodziła do trójnika 2 cale na dole tuż przy piecu.

Czy to może pomóc w mojej sytuacji ? Bo nie ukrywam że pompa kotłowa to dodatkowy koszt...

I jeszcze dodam że przy wyłączonej pompie CWU działa grawitacja tj. rurka zasilająca bojler i powrotna jest gorąca.

bla.png

Edytowane przez sparagus
Opublikowano (edytowane)

Te kombinacje z wpięciem do powrotu nic ci nie dadzą.Ja myślę że racje może mieć kol.gmaj (czytaj jego pierwszy post w tym temacie)

Powinna wychodzić grubsza rura na zasilaniu z kotła i dopiero od niej trójniki na poszczególne obiegi.Tak jak teraz to wszystkie obiegi "zabierają" się z rury 1"

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź. Dlatego myślę albo dać trójnik 2 cale na wyjściu z pieca lub wpiąć się CWU w innym miejscu bo mam z tyłu dwa wyjścia calowe wolne (mniej roboty :)).

I jeszcze jedno jeżeli bojler działa na grawitacji to chyba nie ma sensu włączać pompy CWU ?  Chyba żadnych skutków negatywnych nie powinno być ?

Edytowane przez sparagus
  • 3 lata później...
Opublikowano
W dniu 21.11.2018 o 20:53, odpowietrznik napisał:

Czujniki na zasilaniu (za pompami) Przenieść zawory zwrotne.Zle podpięty zawór 3D(przynajmniej na schemacie)

xvx.jpg

Czy ten schemat po przeróbce jest prawidłowy?