JacekFF Opublikowano 13 Listopada 2018 #1 Opublikowano 13 Listopada 2018 Witam. Dziś chciałem uruchomić ogrzewanie ale zrezygnowałem bo jedna pompa od podłogówki bardzo dziwnie pracuje co przedstawiam na załączonym filmie. Pompa wilo yonos pico. Pompa pracuje powoli po czym zaczyna się tak jakby rozpędzać po czym przy max obrotach słychać szum wody jak by ktoś na pietrze spuszczał wodę w kiblu po czym znów zaczyna wolno pracować. Gdy pracuje wolno rotametry na listwie wskazują zero. W momencie wzrostu obrotów przy 30-40W pojawia się ten szum i rotametry na kilka sekund wskakują na 5.
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Listopada 2018 #2 Opublikowano 13 Listopada 2018 Masz w układzie wystarczajaca ilość wody ?
JacekFF Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 13 Listopada 2018 Woda w zbiorniku wyrównawczym jest. Po instalacji i uruchomieniu układu przez hydraulika właśnie ta pompa głośno pracowała a w rozdzielaczu było słychać przelewanie tak jak by było powietrze w układzie. Hydraulik miał przyjechać odpowietrzyć układ. Ale mimo to pompa pracowała stabilnie. A dziś wariuje jak na filmie i słychać straszne szumy słyszalne praktycznie w całym domu ( film tego nie oddaje).
Gonzo19 Opublikowano 13 Listopada 2018 #6 Opublikowano 13 Listopada 2018 4 śrubki i pompa rozkręcona(czas 2 minuty), Obejrzeć, sprawdzić wirnik, ale dźwięki raczej wskazują na duza ilość powietrza.
JacekFF Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 14 Listopada 2018 Kurczę pompa pracowała góra 3 dni już by się uszkodziła? Coś ten mój sezon grzewczy kiepsko się zaczyna.
GREMIK Opublikowano 14 Listopada 2018 #8 Opublikowano 14 Listopada 2018 Pompa jest sprawna, problem leży w zapowietrzonej instalacji i pompie.
Dragster Opublikowano 14 Listopada 2018 #9 Opublikowano 14 Listopada 2018 @JacekFF, włączyłeś na tej pompie tryb odpowietrzania? Pompa jest w pionie więc powinna się odpowietrzyć dobrze. Pytanie czy nad pompą jest odpowietrznik? Zdecydowanie by ułatwiło.
JacekFF Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor #10 Opublikowano 14 Listopada 2018 Jeszcze nie włączałem tego trybu. Muszę sprawdzić w instrukcji jak to zrobić. Nad pompą nie ma odpowietrznika. Nie ma go również na rozdzielaczu a wydaje mi się że powinien być. A co do odpowietrzania pętli to znajomy mi mówił że on robi to tak że zakręca wszystkie pętle, uruchamia pompe, odkręca po jednej pętli a pompa przepycha powietrze . Potem zakręca i odkręca kolejną. Taki sposób jest poprawny?
gmaj22 Opublikowano 14 Listopada 2018 #11 Opublikowano 14 Listopada 2018 Popuścić górny śrubunek pompy i odpowietrzyć. Ale objaw rzeczywiście jest taki, jak przy ustawieniu pompy na "autoodpowietrzanie". W starszym modelu było to ustawienie pokrętła w środkowej pozycji. Z tym że na wyświetlaczu nie ma wtedy mocy ani wys. podnoszenia
Dragster Opublikowano 14 Listopada 2018 #12 Opublikowano 14 Listopada 2018 W tryb odpowietrzania wchodzisz przyciskiem. Powinna się świecić dioda przy znaczku AIR. Tryb trwa 10minut. Potem automatycznie wchodzi w pracę wg ustawień z pokrętła. @gmaj22 dobrze radzi, popuść górny śrubunek przy pompie by ta bańka powietrza z pompy zeszła. Przydał by się odpowietrznik właśnie nad pompą i na belce na zasilaniu.
JacekFF Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor #13 Opublikowano 19 Listopada 2018 A czy odpowietrzanie tej pompy mogę włączyć przy działającym kotle i pozostałych pompach?
audilhr Opublikowano 20 Listopada 2018 #14 Opublikowano 20 Listopada 2018 Nie wiem koledzy co jest z tymi pompami wilo mi po roku padła 1 pompa wymienili na gwarancji ok. Teraz padła druga zaczyna 5 sezon na cwu niby pracuję ale na 1 jak pokrętłem przekrecam na wyższe obroty zaczyna pikać jak by się włączała i wyłączała słychać stycznik i tak parę razy wreszcie kontrolka zaczyna mrugać i gaśnie pompa stoi rozebrałem ja na części pierwsze nic nie widać wilo yanos pico
JacekFF Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor #15 Opublikowano 20 Listopada 2018 Jak jest panowie z tym odpowietrzaniem? Miał ktoś z was doczynienia z tymi pompami? Zastanawiam się też czy ta pompa musi działać na trzecim biegu dla jednego poziomu podłogówki? Hydraulik twierdzi że tak.
odpowietrznik Opublikowano 20 Listopada 2018 #16 Opublikowano 20 Listopada 2018 Jak się pakuje pętle po 120m(a są i tacy rekordziści ze po 150 i więcej) to musi wtedy pracować na max Żal parę zł.więcej wydać na większy rozdzielacz a potem płacz i zgrzytanie zębów że nie działa wcale lub jak powinno;)
sambor Opublikowano 20 Listopada 2018 #17 Opublikowano 20 Listopada 2018 Pętelki po 150 mb są częśto spotykane w inst wykonywanych przez malarzy czy "złote rączki' Ale mało który powie jakie tam są parametry i czy one są zgodne ze sztuką i zdrowym rozsądkiem poniżej takie obliczenie - pętla 150m, przepływ 1,5l/min i potrzebne ciśnienie aby to ruszyło . W praktyce dla inst z takimi pętlami pomaga tylko pompa 25/80 lub większa.
odpowietrznik Opublikowano 20 Listopada 2018 #18 Opublikowano 20 Listopada 2018 Maksymalny projektowy spadek ciśnienia nie powinien być większy jak 200mbar=20kPa=20000Pa w pętli OP a tu mamy jak widać na załączonym obrazku 322mbar
sambor Opublikowano 20 Listopada 2018 #19 Opublikowano 20 Listopada 2018 To specjalnie dla Was - zauważ że nie ma jeszcze rur zasilania i powrotu, - też parę m potrzeba.
JacekFF Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor #20 Opublikowano 20 Listopada 2018 U mnie zauważyłem że gdy dam pompę na 1/2 temp zasilania podłogi lekko się podnosi. Ciśnienie na rotametrach spada do ok 1L/min, niektóre nawet do prawie 0,5L
gmaj22 Opublikowano 20 Listopada 2018 #21 Opublikowano 20 Listopada 2018 "Malarze" i "złote rączki" nierzadko układają pętle nie w "ślimak" tylko tak jak ogrzewanie podłogowe elektryczne. A to znacznie zwiększa opory przepływu, pomijając fakt nierównomiernego nagrzania powierzchni podłogi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.