DKOW Opublikowano 12 Listopada 2018 #1 Opublikowano 12 Listopada 2018 Witam, proszę o pomoc, jestem totalnym laikiem w sprawach instalacji, schemat w załączeniu, mam kocioł Beretta Exclusive Green RSI oraz 2 rozdzielacze, 1 do podłogówki 6 obiegów: ma pompę Wilo Yonos ParaRS25/6 RKA W M z pokrętłem które ustawiłem na 3 w prawo, oraz zawór mieszający który ustawiłem na 2. Drugi rozdzielacz z rotametrami do grzejników 12 szt, cała podłogówka oraz 8 szt grzejników jest zamykana/otwierana elektrozaworami, które są sterowanie czujnikami temperatury w odpowiednich pomieszczeniach, wszystkim zarządza serwer F&F automatyki domowej (firma z Pabianic), spadek temp z pomieszczeniu o 0,1 stopnia otwiera grzejnik lub pętlę podłogową, 2 drabinki i 2 grzejniki garaż - są na zwykłych termostatach -brak elekrozaworów na rozdzielaczu) moje pytanie jest następujące, gdy otwarte są wszystkie grzejniki lub ich większość (duży odbiór) wszystko ładnie chodzi, natomiast w sytuacji gdy np otwarta jest tylko jedna 39m petla podłogówki pompa w piecu beretta wchodzi na wysokie obroty (3 kropki), bulgocze i rośnie różnica ciśnienia pomiędzy zasilaniem i powrotem, otwarcie 1 większego grzejnika (nie drabinki) - powrót do normy. czy to normalne zjawisko? jak je zlikwidować? celem jest aby otwierały się nawet pojedyncze obwody w razie potrzeby i nie powodowało to tychże wahań ciśnienia i jego spadku. z góry dziękuję za sugestie
sambor Opublikowano 12 Listopada 2018 #2 Opublikowano 12 Listopada 2018 Ta instalacja to typowy przykład złego wykonania - za kotłem powinno być sprzęgło a za nim dopiero pompy na odbiory. Inaczej będzie to co autor tego tematu opisuje. Dodatkowo jak są rozdzielacze z siłownikami to muszą być pompy z autoadaptem- wtedy pompa sama się dostosuje do instalacji.
DKOW Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 12 Listopada 2018 Dziekuje za opinie. Czyli mam zamontowac sprzeglo i 2 pompy autoadapt za nim na grzejniki i na podlogowke oddzielnie. Ale czym te pompy beda sie sterowaly? Jaka pompę najlepiej nabyć? Jesli moglbym prosic o wyjasnienie.
sambor Opublikowano 12 Listopada 2018 #4 Opublikowano 12 Listopada 2018 Pompy najlepiej Grundfos Alpha2 25/60 z autoadaptem, Sprzęgło najlepiej pionowe 40kW, może być więcej, oczywiście ocieplone. Z jednej strony do sprzęgła podłączasz kocioł a z drugiej odbiory. Pompę w kotle ustaw na ok 50% .
DKOW Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 12 Listopada 2018 A mozna pompe w kotle samemu ustawic na 50% ? bo narazie to ona sie automatycznie ustawia. Po takiej modyfikacji wszystko bedzie chodzilo dobrze? A naczynie przeponowe jak w stosunku do sprzegla sie montuje?
sambor Opublikowano 12 Listopada 2018 #6 Opublikowano 12 Listopada 2018 Jak ustawić pompę w kotle to trzeba sprawdzić w instrukcji kotła. Jeżeli ona jest na autoadapcie i mimo to hałasuje to trzeba to sprzęgło dać. Natomiast sterowniki elektrozaworów powinny mieć opcję wyłączania pomp..
DKOW Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 12 Listopada 2018 Zapytam serwisanta od beretty o pompke w kotle. To tez grundfos. Czy moge tak zrobic ze sygnal o zamknieciu wszystkich odbiornikow poplynie do kotla (bo jest taka mozliwosc) i go wylaczy? A pompy wtedy same sie zatrzymaja? Czy tez musi pojsc ten sygnal do odpowiedniej pompy za sprzeglem?
sambor Opublikowano 12 Listopada 2018 #8 Opublikowano 12 Listopada 2018 Jak wszystkie silowniki będą zamknięte to pompy będą brały po 3-4W każda. Można robić tak że sygnał wyłączający będzie sterował przekaźnikiem z 3 zestykami zwierno- rozwiernymi po 1 na pomry i 1 na kocioł. Może być zastosowany np R-15 3P/230V z podstawką
odpowietrznik Opublikowano 12 Listopada 2018 #9 Opublikowano 12 Listopada 2018 Od początku zła koncepcja instalacji i sterowania(powinno być pogodowe)Należało zastosować dedykowany przez producenta kotła divicon Connect AT-BT(sprzęgło jest w nim) do dwóch obiegów grzewczych nisko- i wysokotemperaturowego.Żadnych siłowników.
sambor Opublikowano 12 Listopada 2018 #10 Opublikowano 12 Listopada 2018 Gdyby to było na paierze to można tak radzić ale teraz trzeba ratować to co jest., A ten divicon to już dość duża kasa
DKOW Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor #11 Opublikowano 13 Listopada 2018 At bt nie wchodzi juz w gre. Co sadzicie o sprzegle elterm ske55 2dc? I te pompy co byly sugerowane?
sambor Opublikowano 13 Listopada 2018 #12 Opublikowano 13 Listopada 2018 Dla Ciebie dobrym rozwiązaniem będzie sprzęgło SHE 40kW np tu https://allegro.pl/elterm-she-oc-40kw-sprzeglo-hydrauliczne-ocieplone-i6859844182.html To co sam proponujesz nie jest dobre.
DKOW Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor #13 Opublikowano 13 Listopada 2018 Qrcze nie ukrywam ze poziome by sie przydalo ze wzgledu na deficyt miejsca. Jest jakas alternatywa w poziomie?
DKOW Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor #14 Opublikowano 14 Listopada 2018 Sambor mozna jakies poziome zastosowac sprzeglo u mnie? Czy tylko to co pisales?
DKOW Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor #16 Opublikowano 14 Listopada 2018 Zaproponowalem jw ale okazuje sie ze nie bylby to dobry wybor. Dlatego pytam o konkretny model
gmaj22 Opublikowano 14 Listopada 2018 #17 Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgadza się, trochę na skróty tu poszedłem, bo poziomo są rozdzielacze z odseparowanym powrotem/zasilaniem, np. sinusoidalne. Ale to już nie są sprzęgła tak naprawdę.
sambor Opublikowano 14 Listopada 2018 #18 Opublikowano 14 Listopada 2018 Zobacz czy nie ma firmowego sprzęgła do tego kotła, jak jest to ono jest "najlepsze"
DKOW Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor #19 Opublikowano 14 Listopada 2018 Patrzylem na berettcie ale tam nie ma takich sprzegiel oddzielnie. Jest tylko to w at bt connect i w cennikach jakies co maja kilkaset kw. Jakich producentow polecacie szukac? Jakies podpowiedzi?
KubaSko Opublikowano 14 Listopada 2018 #20 Opublikowano 14 Listopada 2018 sprzęgło poziome, obracałem we wszystkie możliwe strony pracuje prawidłowohttp://womix.pl/pl/oferta/zwrotnice_hydrauliczne/zwrotnice-hydrauliczne-mix-box
wit21 Opublikowano 15 Listopada 2018 #21 Opublikowano 15 Listopada 2018 Czy to sprzęgło http://womix.pl/pl/oferta/zwrotnice_hydrauliczne/zwrotnice-hydrauliczne-mix-box, może pracować poprawnie w pozycji poziomej przy instalacji z kotłem na paliwo stałe ?
sambor Opublikowano 15 Listopada 2018 #22 Opublikowano 15 Listopada 2018 To raczej jest rozdzielacz a nie sprzęgło, do kotła na paliwo stałe tylko sprzęgła pionowe.
KubaSko Opublikowano 15 Listopada 2018 #23 Opublikowano 15 Listopada 2018 Jest napisane zwrotnica hydrauliczna. Rozdzielacz to jest to pośrodku na zdjęciu z zestawem mieszaczowym. A dlaczego do kotła na paliwo stałe tylko pionowe ? chodzi o funkcję odmulacza ? Nigdy go do kotła na paliwo stałe nie montowałem ale w gazówce poziomo pracuje ok.
DKOW Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor #24 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Witam ponownie. Wylaczylem na 5 dni kociol przy ponownym wlaczeniu okazalo sie ze spadlo cisnienie z 1.3 do 0.3 bara i musialem uzupelnic przed wlaczeniem. Czy to normalne przy braku sprzegla? Wyciekow nigdzie nie ma. Jak chodza wszystkie odbiorniki to nie spada cisnienie.
teres Opublikowano 27 Grudnia 2018 #25 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Normalne, brakuje większego naczynia przeponowego. Pompę na rozdzielaczu ustaw pokrętłem w lewą stronę. Dla pewności wrzuć zdjęcie panelu pompy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.