gmaj22 Opublikowano 5 Listopada 2018 #26 Opublikowano 5 Listopada 2018 Odpada jedna pompa plus jej "otoczka". Najekonomiczniejszym mieszaczem byłby taki o którym wspomniałem, czyli pompa plus trójnik plus zawór regulacyjny podmieszania plus zawór RTL. Plus ewentualnie wyłącznik przylgowy pompy. Taki prosty zestaw na przykład
bombelm7 Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor #27 Opublikowano 5 Listopada 2018 Ok więc wybierzmy opcje 1 (użytkownika odpowietrznik) z tym że bojler zasilę z osobnego wyjścia z kotła c.o. Zamontuje 1 zawór 3D na podłogę. Tylko 1 pytanie jaki cel jest tej pompy z zasilania bezpośrednio w powrót kotła jeszcze przed zasilaniem jakiegokolwiek odbiornika ciepła? Ochrona kotła?
odpowietrznik Opublikowano 5 Listopada 2018 #28 Opublikowano 5 Listopada 2018 Tak ta pompa spinająca zasilanie z powrotem to do ochrony kotła przed niską temp.powrotu tylko musi być zawór grzybkowy do regulacji przepływu.Jaki zawór 3D przewidujesz?
bombelm7 Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #29 Opublikowano 7 Listopada 2018 Nie przewiduje. Nie mam pozwalającej wiedzy w tym temacie. Ograniczam sie do skręcenia i założenia elementów czyli montażu własnymi siłami a co do tego jak to uczynić liczylem na was. Juz wiem jak wykonać instalacje obrazowo. Co do 3D cos polecacie? Oczywiscie w granicach rozsądku. Do kotlowni mam 4m drogi z domu wiec nie potrzeba mi luksusow i skomplikowanych zaworów. Lecz ma byc to skuteczny 3D w tej instalacji.
odpowietrznik Opublikowano 7 Listopada 2018 #30 Opublikowano 7 Listopada 2018 Oczywiście mówimy o zworze 3D do podłogówki.To jak w załączniku do tego pompa cyrkulacyjna do CWU
bombelm7 Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #31 Opublikowano 7 Listopada 2018 No tak. Według schematu to ma byc 1 zawór 3D pracujący wlasnie na podłogę. I z zaworow mieszających to tyle. A pompa cwu rozumiem za zaworem miedzy zasilanie podłogi a wyjście z zaworu 3D juz po wymieszaniu tak?
gmaj22 Opublikowano 7 Listopada 2018 #32 Opublikowano 7 Listopada 2018 W temacie było pytanie: "czy mozna bez grupy pompowej?" Okazuje sie , że mozna. Podałem nawet stosowny schemat, bardziej pod dyskusję. Ekonomiczny, bo na jednej pompie :)
bombelm7 Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #33 Opublikowano 7 Listopada 2018 Tak zgadza się, odbiega ta dyskusja już od tematu. Odpowiedź została już podana. Dziękuje
odpowietrznik Opublikowano 7 Listopada 2018 #34 Opublikowano 7 Listopada 2018 Raczej autorowi pytającemu czy można bez grupy pompowej chodziło tu o podłogówkę.I odpowiedź na to pytanie jest że nie można bo niestety jest zbyt długa pętla dla jednego RTLa)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.