arturgruszeczka1 Opublikowano 24 Października 2018 #1 Opublikowano 24 Października 2018 Witam ,po podłączeniu siłownika zaworu czterodrogowego firmy tech , zawór nie może ustabilizować temperatury zadanej, temperatura zadana na Co to 45 stopni, wacha się w granicach 37 /52 stopnie. zmiany w ustawieniach niewiele pomagają, kiedy zawór sterowałem ręcznie trzymał temperaturę w miarę ok, natomiast teraz siłownik wachluje w prawo i w lewo nie mogąc utrzymać temperatury, kiedy dojdzie do zadanej zanim "wychamuje" to temperatur podskoczy o te 8 stopni,wtedy siłownik przymyka zawór temperatura się obniża do zadanej, a w momencie jej osiągnięcia zanim zamiast się ustabilizować temperatura spada do około 38 stopni i znowu zawór się otwiera chyba za bardzo i temperatura znowu wyjeżdża w górę za wysoko. Temperatura na pie u 62 stopnie, temperatura powrotu utrzymuje się około 55 stopni, a zadania na powrocie 51 stopnie. Założone dwie pompy, jedna za zaworem 4d, a druga na powrocie, obie pracują cały czas. Sterownik to ecomax 850.
Dragster Opublikowano 24 Października 2018 #2 Opublikowano 24 Października 2018 Jakie masz ustawienia? standardowe? Zaworem steruje ten ecoMAX? Rozumiem, że zawór oscyluje wykonując duże ruchy?
Janikp80 Opublikowano 24 Października 2018 #3 Opublikowano 24 Października 2018 Pytanie zasadnicze gdzie masz czujnik temperatury co? Nie jest przypadkiem w sąsiedztwie zaworu 4d?
Dragster Opublikowano 24 Października 2018 #4 Opublikowano 24 Października 2018 Jeszcze jedno pytanko, głowice termostatyczne na grzejnikach?
arturgruszeczka1 Opublikowano 24 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 24 Października 2018 Ustawień próbowałem różnych, słownikiem steruję ecomax, czujnik obecnie jest około 40 cm za zaworem, wcześniej był około metr za zaworem za pompa co i nie było większej różnicy, na grzejnikach termostaty, ruch zaworu to około połowa skali po stronie zamknięcia ciepłej wody na grzejniki, na ręczny ustawieniu był ustawiony powiedzmy w sziesieciostopniowej skali na 2Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
Dragster Opublikowano 24 Października 2018 #6 Opublikowano 24 Października 2018 Głowice elektroniczne?
Janikp80 Opublikowano 24 Października 2018 #7 Opublikowano 24 Października 2018 Ja mam ecomax 910r zawór i sterownik afriso. Na sterowniku masz parametry, czas otwarcie i prace czy jest to dwu stan czy trzy stan w przypadku regulacji musi to być 3stan. W sterowniku ustawiasz czas otwarcia u mnie 120 sekund dodatkowo w moim są 3 parametry które właśnie odpowiadają za pracę siłownika a mianowicie : nieczulosc mieszacza, stała czasu calkowania, zakres proporcionalnosci. Musiałem je dobierać doświadczalne. Sprawdz w swojej dtr co i jak ustawić by działał prawidłowo. Jeszcze jedna sprawa, nie jestem biegły aż tak w te tematy ale gdzieś ktoś pisał jeśli masz dwie pompy w instalacji co to musi być dodatkowo zamontowane sprzęgło hydrauliczne.
arturgruszeczka1 Opublikowano 24 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 24 Października 2018 Termostaty elektroniczne Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
arturgruszeczka1 Opublikowano 24 Października 2018 Autor #9 Opublikowano 24 Października 2018 Ja mam ecomax 910r zawór i sterownik afriso. Na sterowniku masz parametry, czas otwarcie i prace czy jest to dwu stan czy trzy stan w przypadku regulacji musi to być 3stan. W sterowniku ustawiasz czas otwarcia u mnie 120 sekund dodatkowo w moim są 3 parametry które właśnie odpowiadają za pracę siłownika a mianowicie : nieczulosc mieszacza, stała czasu calkowania, zakres proporcionalnosci. Musiałem je dobierać doświadczalne. Sprawdz w swojej dtr co i jak ustawić by działał prawidłowo. Jeszcze jedna sprawa, nie jestem biegły aż tak w te tematy ale gdzieś ktoś pisał jeśli masz dwie pompy w instalacji co to musi być dodatkowo zamontowane sprzęgło hydrauliczne. Możesz podesłać swoje ustawienia? Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 24 Października 2018 #10 Opublikowano 24 Października 2018 Jakiej mocy jest kocioł?i jaki jest Kvs tego zaworu 4D?
arturgruszeczka1 Opublikowano 24 Października 2018 Autor #11 Opublikowano 24 Października 2018 Kocioł seko max le 17kw,Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
Janikp80 Opublikowano 24 Października 2018 #12 Opublikowano 24 Października 2018 11 minut temu, arturgruszeczka1 napisał: Możesz podesłać swoje ustawienia? Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Wieczorem jak wrócę to spojrzę. Z tego co pamiętam to nie odbiegają jakoś znacząco od ustawień fabrycznych.
odpowietrznik Opublikowano 24 Października 2018 #13 Opublikowano 24 Października 2018 31 minut temu, arturgruszeczka1 napisał: Kocioł seko max le 17kw, Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Niestety zdjęcie nic nie mówi o Kv-sie ani o typie zaworu.Do tego kotła powinien być zawór ESBE VRG 140 o Kvs=4 Zastosowanie zaworu o zbyt dużym Kvs będzie skutkowało nieprecyzyjną regulacją temp.(siłownik będzie nieustannie korygował swoje położenie-wachlował) i szybkim zużyciem siłownika.Jak znam życie to pewnie jest przypakowany zawór o Kvs =10 Na pokrętle do ręcznego ustawiania zaworu powinno pisać Kvs
Dragster Opublikowano 24 Października 2018 #14 Opublikowano 24 Października 2018 54 minuty temu, arturgruszeczka1 napisał: Termostaty elektroniczne Od tego bym zaczął. Niektóre elektroniczne mają tylko stan on/off i powodują duże wahania przepływów. Jeśli tak jest u Ciebie to nie dziwię, się ze sterownik głupieje i zawór oscyluje. Zdejmij głowice, ustawienia zaworu na sterowniku do fabrycznych. Wyłącz tymczasowo ochronę powrotu. Wyłącz sterownik z prądu. Ustaw siłownik ręcznie na 0. Włącz sterownik. Zobacz czy sterownik dojdzie do stanu ustalonego czy też dalej będzie oscylował.
arturgruszeczka1 Opublikowano 24 Października 2018 Autor #15 Opublikowano 24 Października 2018 Ok, dzięki panowie, jutro rano będę sprawdzał. Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
Janikp80 Opublikowano 24 Października 2018 #16 Opublikowano 24 Października 2018 Takie mam ustawienia zaworu 4d.
arturgruszeczka1 Opublikowano 24 Października 2018 Autor #17 Opublikowano 24 Października 2018 Ok. DZIĘKIWysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
Janikp80 Opublikowano 24 Października 2018 #18 Opublikowano 24 Października 2018 2 godziny temu, odpowietrznik napisał: Niestety zdjęcie nic nie mówi o Kv-sie ani o typie zaworu.Do tego kotła powinien być zawór ESBE VRG 140 o Kvs=4 Zastosowanie zaworu o zbyt dużym Kvs będzie skutkowało nieprecyzyjną regulacją temp.(siłownik będzie nieustannie korygował swoje położenie-wachlował) i szybkim zużyciem siłownika.Jak znam życie to pewnie jest przypakowany zawór o Kvs =10 Na pokrętle do ręcznego ustawiania zaworu powinno pisać Kvs Z tym Kvs to chyba nie do końca jest tak jak mówisz. Ja mam afriso zawór i mam ten parametr Kvs=16 i nie mam problemu z wachaniami. Działa bardzo dobrze.
arturgruszeczka1 Opublikowano 26 Października 2018 Autor #19 Opublikowano 26 Października 2018 Panowie, wczoraj zrobiłem test. mianowicie otworzyłem na maxa 3 grzejniki na piętrze i zawór się ustabilizował, czy może być przyczyną wachlowania zaworem to że na instalacji na zasilaniu i co za tym idzie na powrocie do zaworu 4d jest za mały przepływ kiedy dom jest dogrzany i termostaty zamknięte ?. Na pietrze mam rozdzielacz na grzejniki z jeszcze jednym wolnym wejściem, czy ma sens założenia do niego baypasa z rurki ? wtedy po zamknięciu grzejników przez termostaty obieg by chyba pozostał?
Dragster Opublikowano 26 Października 2018 #20 Opublikowano 26 Października 2018 Stawiam na elektroniczne głowice termostatyczne. One otwierając i zamykając się zaburzają przepływy. Normalne głowice robią to powoli a niektóre elektroniczne robią full on/full off. Zweryfikuj jak jest u Ciebie.
arturgruszeczka1 Opublikowano 26 Października 2018 Autor #21 Opublikowano 26 Października 2018 Myślę że u mnie działają jednak stopniowo Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
Dragster Opublikowano 26 Października 2018 #22 Opublikowano 26 Października 2018 No to zwiększaj parametr "Stała czasu całkowania". Za każdym razem sterownik OFF i ustawienie zaworu na 0, sterownik ON. Możesz tez zmniejszyć zakres proporcjonalności ale to już jak zawór nie będzie wpadał w oscylację.
arturgruszeczka1 Opublikowano 26 Października 2018 Autor #23 Opublikowano 26 Października 2018 Ok, a co myślisz o tym pomyśle z baipasem, w sumie chyba niedużo roboty Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
Dragster Opublikowano 26 Października 2018 #24 Opublikowano 26 Października 2018 W ogóle pompę jaką masz na ten obieg z grzejnikami?
arturgruszeczka1 Opublikowano 26 Października 2018 Autor #25 Opublikowano 26 Października 2018 Pompy obydwie elektroniczne Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.