Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Witkowski KRB-RP Plus- problem z ustawieniem

oloo3211

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego a napisz jak ustawiona praca w nadzorze bo musisz mieć przedmuchy, czas wentylowania co ile, no i krotność!!

Stawiam że u Ciebie to może być teraz przyczyna przesypywania grochu niespalonego i za wysokiego kopczyka....

Opublikowano

Oj chyba trafiłem...... Kolego krotność ustaw minimum 3-5(4). Krotnośc(podanie dawki groszku co ilość cykli przedmuchu) może być ustawiona nawet 5-6, ale to wszystko zależy od węgla, komina, i innych czynników. Przedmuchy co 5 minut  wentylator 20sek krotnośc 4 ... i to obserwuj..Pozdrawiam.YARO

I daj znać jak działa....

Piszesz że w nadzorze stoi krócej niż cykl przedmuchu czyli  mniej niż 7 minut??...Popraw mnie bo mogę być w błędzie....

Opublikowano

Ok. Daj znać później. Powinieneś widzieć sporą różnicę w spalaniu. Pozdrawiam YARO.

Opublikowano

Zauważyłem też takie coś piec mam ustawiony na 58 stopni nagrzewa się tak do 58,5 i ten spada do 58 włącza się ponownie i zanim nagrzeje znowu do tych 58 to trwa około 25 min i w międzyczasie temperatury spada do 55 stopni to normalne ?

Opublikowano

Objaw raczej normalny zważywszy że palnik teraz idzie z mniejszą mocą a widać że rozbiór ciepła u ciebie jednak jest.

Pytanko ... ile stoi w czasie nadzoru? czy tak jak pisałeś ok.10 min? Jaką histerezę kotła masz ustawioną? Oczywiście chyba najlepiej byłoby najmniejszą czyli 2stopnie.

Spróbuj wyczyścić jeszcze wymiennik w kotle. W nich nie ma problemu z szybkim czyszczeniem, ja nie wygarniam pyłu tylko ściągam coraz niżej z półki na półkę i spycham na dół do komory. Czy masz kolego jakikolwiek termometr spalin? Bardzo przydatna rzecz . YARO

Opublikowano

Powiem tak ogrzewam budynek 70 metrów mam całą instalację nowa budynek jest stary nie jest za dobrze ocieplony styropin 5 cm dodatkowo jest poddasze gdzie też nie ma dobrego ocieplenia, piec stoi jakieś 5 metrów od budynku mieszkalnego w budynku gospodarczym który na chwilę obecną nie jest ocieplony w ogóle, więc te straty ciepła zdaje sobie sprawę że są spore

Opublikowano

Czyli na razie ok. daj znać jak popracuje troszkę, pewnie jak przyjdą mrozy będziesz musiał więcej podać węgla i dmuchnąć, ale to już tak troszkę proporcjonalnie:) zawsze jest łatwiej podciągnąć powoli niż od początku ustawiać.

Ciekawy jestem jakie będzie np.jutro zużycie groszku. Pozdrawiam. YARO.

Opublikowano

Kolego oloo3211

Taką pigułkę wiedzy znajdziesz pod tym linkiem https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/spieki-w-palnikach-weglowych/

Super opis,często dosadnym językiem, przystępnym dla różnych opcji...

Opublikowano
7 godzin temu, oloo3211 napisał:

44707129_452693918468178_7822975860977172480_n.jpg

Jeśli to jest ekoenergia i zasobnik jest z lewej strony to proponuje w pierwszej kolejności wyczyścić palnik. Te niedopalanie z prawej strony sugeruje zasypany kanał napowietrzający pod koroną palnika.

Opublikowano

To nie jest Ekoenergia tylko jakiś palnik produkowany przez Witkowskiego kwadratowy. Bardzo nieudany . U ojca podobne rzeczy się dzieją.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam Kolegę. A czy mogę zapytać na jakiej podstawie tak twierdzisz? Z całym szacunkiem ale jeśli u Taty tak się dzieje to może coś nie tak jednak z palaczem a nie z palnikiem.... a kolega tak prosto z mostu ...."bardzo nieudany".... To może jakiś argument....co jest nieudane? cały palnik ?czy coś konkretnego w tym palniku? A może u Taty w egzemplarzu coś jest nie tak?

Pozdrawiam Cieplutko Kolegę. YARO.

Opublikowano

Słuchaj bawię się tym palnikiem już 2 lata. Różne ustawienia przerobione chyba wszystko. W tym roku wymieniłem sterownik na TIMELA jednak ciągle powstają spieki żużlowe tzw. zlewanie popiołu. Albo jestem słabym palaczem i nie potrafię tego wyeliminować . Palnik jest kwadratowy, ja sam posiadam Ekoenergia więc potrafię je rozróżnić. Pale łącznie w 3 piecach na ekogroszek ( 35 kw , 50 kw oraz 100kw ) już kilka lat , nigdy nie miałem problemów takich jak na tym palniku. Był serwis Witkowskiego nie stwierdził żadnych problemów. " ustawił " piec ale dalekie było to od normalnego spalania :) przez te kilka lat palenia stwierdzam ( oczywiście to moje zdanie) że palnik nie udany .

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

gaizka2 Dziękuję za informację. I czekam na efekty autora tematu....

Opublikowano

Wydaje mi się że udało się wyeliminować spieki a na pewno je ograniczyć jednak cały czas za dużo podaje zwiększyłem czas przerwy między podaniami do 50 sek, i przymknąłem trochę przysłonę na dmuchawie, zauważyłem też że groszek wypala się lepiej na lewej stronie palnika a na prawej trochę gorzej, widać niedopałki. Nie wiem do końca jak podczas pracy powinien zachowywać się płomień czy ma to być duży wyraźny płomień gdzie widać odrazu że te powietrze jest do niego dostarczane czy taki bardziej spokojniejszy. 

Opublikowano

Witam Ciebie.

W postach wcześniej kolega LAGROSSA napisał: Te niedopalanie z prawej strony sugeruje zasypany kanał napowietrzający pod koroną palnika.

Trafnie to określił, po prostu powietrze nie dociera do złoża opału z tamtej strony palnika. Powinieneś wygasić kocioł i sprawdzić drożność kanałów, gdyż widok faktycznie to sugeruje.

Czy nadal masz podawanie 3 sek. przerwa 50sek.???? To wychodzi jakaś b.mała moc i znikome zużycie opału.

Płomień spalania powinien być żywy taki dynamiczny ale nie poszarpany, mieć kolor żółty, ale nie kopcący na końcach. Mocny biały poszarpany płomień--- za dużo wiatru, natomiast żółty z kopcącymi końcami ---za mało wiatru.

Posunięcie z wydłużeniem czasu przerwy jak najbardziej prawidłowe, jednak przymknięcie przesłony wydaje się mniej trafionym ruchem, a do tego robisz błąd zmieniając 2 parametry na raz !!! Jak się zmieni na gorsze to który cofniesz?? Zasłonięcie wentylatora spowoduje spadek mocy palnika, a sam wcześniej pisałeś że po nadzorze już i tak długo dochodzi do temp. zadanej, to po dalszym zasłonięciu moc spadnie, a czas potrzebny do spalenia podanej porcji paliwa(czas przerwy) musisz jeszcze bardziej wydłużyć......I patrz czy nie pojawi się kopcenie palnika. Pozdrawiam. YARO

Opublikowano

Po nocy zauważyłem że dalej jest za dużo podawane więc zwiększyłem przerwę między podaniami, chciałbym was zapytać czy groszek powinien palić się tylko na środku czy na całym palenisku i jaka powinna być wysokość kopczyka 

Opublikowano

Paliłem ostatnio w tym piecu na ruszcie dodatkowym drzewem i węglem i wydaje mi się że te kanały mogły się pozatykac bo w palenisku po paleniu na ruszcie dodatkowym było sporo popiołu, jest możliwość jakoś to otworzyć i wyczyścić?

Opublikowano
6 godzin temu, oloo3211 napisał:

Gdzieś też wyczytałem o uszczelnieniu paleniska, czy to jest dobry zabieg? Czy ktoś podpowie ewentualnie jak to zrobić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.