Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc kocioł kwm-sgr pleszew Jarkot 25kw sterownik argon3 ustawienia

Tabacman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam problem z ustawieniem pieca kwm-sgr Pleszew Jarkot 25kw z sterownikiem argon3 .

Powierzchnia grzewcza to około 190-200m

Dom ocieplony styropian 10cm

odległość domu od kotłowni około 30m

poddasze użytkowe ocieplane wełną dach jak i podłoga

Palnik ekoenergia pali na połowie od strony podajnika druga strona czarna dodatkowo nie dopala groszku i się skleja..

palnik nie uszczelniony i nie wiem uszczelniać czy nie bo czytam i opinie różne...

obecne nastawy

podawanie 10s

przerwa 70

dmuchawa 20 bieg (maksimum to 50)

nadmuch w podrzymaniu 15

przerwa w podtrzymaniu 15

krotność 03

nastawa 55 C

chyba wszystko podałem jeżeli mógłby mi ktoś doradzić coś to z góry bardzo dziękuję jest to mój pierwszy taki piec a tu zima się zbliża...

Opublikowano

Masz przewymiarowany piec - tutaj jest główny problem.

Ogólnie masz stosunek przerwa podawanie 1:7. Daj podawanie 4-5 sekund i moduluj tylko przerwą. czyli np. 5/40 (1:8). idziesz w dół bo daje za dużo węgla.

Musisz dążyć do pracy na niskiej mocy - kocioł i tak da radę ogrzać dom bo jest za duży.

Nadmuch też niżej. Jak się zrobi chłodniej to idziesz w górę 1:6 (5/30) 1:5 (5/25) i zwiększasz nadmuch.

Pilnujesz kopca żeby się nie zapadał.

Daj też większą krotność żeby palnik nie dostawał tyle węgla. Ustaw też histerezę CWU na 2 stopnie, żeby się częściej paliło.

MUSISZ OBSERWOWAĆ PALENISKO i reagować. Kopiec za nisko - skróć przerwę, za wysoko i niedopalony - wydłuż. ZMIENIAJ TYLKO JEDEN PARAMETR (bo jak zmienisz 10/70 na 5/35 to niewiele zmieniłeś - dalej jest 1:7).

Opublikowano

Witam , zmieniając podawanie na 5s przerwę 60 s i zmniejszyłem nadmuch z 20 na 12 bieg , efektem było spadanie temperatury ...nie wiem może to przez opał jaki mam.. .Piec był kupowany u producenta więc oni tak doradzili że na taki metraż taki piec wystarczy... . Co do ustawień tych które podałeś spróbuję na innym opale np. z Castoramy , jak coś mogę później podesłać fotke jak się pali na palniku.

Opublikowano

no to już jestem głupi ja się pochlastam zanim ten piec będzie chodził jak powinien , cały czas pół palnika pali...

obecnie od wczoraj ustawienie 13s podawanie , przerwa 85 s nadmuch 20bieg  tym razem zapewne za dużo podaje na długą przerwę...

Opublikowano

Witam Kolegów.

A czy przyczyną tych problemów może być nieszczelny palnik(korona), ja bym od tego zaczął. Chwila roboty, a u niektórych użytkowników tych palników efekt wymierny.

Pozdrawiam grono forumowiczów.

Opublikowano
10 godzin temu, Tabacman napisał:

cały czas pół palnika pali.

Wygląda to tak że palnik sam podpowiada że jest o połowę za duży i pali tylko na połowie .

Opublikowano

Ja już kur...de  nic nie wiem.... to co niby orły z Jarkotu mi wsadzili za duży palnik? Jak dzwoniłem do nich o poradę jakie parametry ustawić to szef powiedział tak :

podawanie 18s

przerwa 60s

dmuchawa 12bieg

nadmuch w podtrzymaniu 15s

przerwa w podtrzymaniu 15min

krotność 03

a na pytanie o pół palącym się palniku otrzymałem odpowiedź : weź pan na ręczną pracę i podpal...

Ciul że mi nie dopala opału... co tam kopalnie chyba *** otworze...

Więc jak mam teraz przestawić nie kręcąc jak kołowrotkiem? co 4 h jeden parametr zmieniać ? Ustawie jak mi radzą i zobaczymy

Co jak spróbuję (pytam z ciekawości)

6s podawanie

50 przerwa

będzie ok..? tylko ten palnik i nie dopał... :/

Przepraszam Panowie ale jak wspominałem w 1 poście jest to mój pierwszy sezon z takim piecem... i proszę o wyrozumiałość .

Pozdrawiam

Opublikowano
51 minut temu, Tabacman napisał:

Więc jak mam teraz przestawić nie kręcąc jak kołowrotkiem? co 4 h jeden parametr zmieniać ? Ustawie jak mi radzą i zobaczymy

Co jak spróbuję (pytam z ciekawości)

6s podawanie

50 przerwa

będzie ok..? tylko ten palnik i nie dopał... :/

A skąd my to mamy wiedzieć? 

Sterownik robi co mu powiesz. Ale musisz mu powiedzieć co się dzieje w palenisku. Jak nie będziesz tam patrzeć i reagować na to co się dzieje to nigdy nie dojdziesz z tym ładu składu.
Zamiast się napalać na jakieś ustawienia naucz się obługi - co się grzebie jak się dana rzecz dzieje w palenisku - a to masz opisane powyżej.

Ustawiasz ręcznie ładny kopiec, nasypujesz w pracy ręcznej, dmuchasz, rozpalasz, dajesz ustawienia - czyli podawanie 5-6 sekund i jakaś przerwa powiedzmy 40. Nadmuch z 20% czyli tam 10 czy 12/50. Jak się kopiec zapada - skrócasz przerwe, jak się przesypuje wydłużasz i tadam - to jest cała regulacja
Jak się zimno zrobi to nadmuch w górę i ustawiasz kopiec. OBSERWUJESZ PALENISKO.
. Jak za chwilę napiszesz, że zmieniłeś podawanie z 5 na 10, z 10 na 13, z 13 na 8 itd to już Ci nic nie pomoże...

Opublikowano

Myślę że masz ten wiekszy palnik, fota by prawdę powiedziała. 

1. Uszczelnic palenisko 

2. Jak ten większy palnik, to instrukcja argon3 w dłoń i na za duzego trupa brucera czy wieksza ekoenergie masz w serwisowym dwie funkcje pozwalajace powalczyc o lepsze rozjażenie węgla na wielkiej japadze. 

Masz podbicie dnuchawy w biegach przy podaniu paliwa oraz wydłużebie czasu mocniejszego dmuchnięcia.  Np.  Robisz podbicie 5biegów i czas 12sekund podbicia... 

Reszta już w normalbym menu np.  7sek podawanie, 40sek pauza, dmuchawa 12bieg.

Opublikowano

Witam , dziś zabieram się za uszczelnienie palnika później rozpalę to dam fotę z efektu.

Opublikowano

Palnik uszczelniony sznurkiem z włókna szklanego ;) efekt pali cały palnik :D . Dziękuję za wszystkie rady na pewno z nich skorzystam ;)

Opublikowano

Witam Kolegę.

Czy mógłbyś reszcie koleżeństwa pochwalić się wynikami (poprawą spalania). Może jakieś fotki i krótki opis, było by to ciekawe zakończenie rozwiązania problemu i pomocą dla wszystkich jej poszukujących w podobnym problemie.

Pozdrawiam.YARO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.