Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 18.10.2020 o 20:33, Krzysztof1973 napisał:

Slimko, zajmuje bardzo mało miejsca, a czyszczenie zajmuje 5-10 minut. Wyciągasz popielnik, wysypujesz popiół, wyciorem (dołączony do pieca) czyścisz kanały, resztę odkurzam

.IMG_1204.thumb.JPG.1343242ff82eafabc59c95d3d0edb324.JPG

IMG_1207.thumb.JPG.74f812304f530fe48355f02ee1319888.JPG

Jak z paleniem przy ostatnich mrozach? Daje radę? Ile pelletu/kasy poszło w komin?

Zastanawiam się pomiędzy Duoko, a Slimko, nie wiem w czym są jakieś większe różnice pomiędzy kotłami poza rozmiarami. 

Opublikowano

Poza wymiarami i różnym sposobem czyszczenia większych różnic nie ma.

Opublikowano
21 godzin temu, mentikk napisał:

Jak z paleniem przy ostatnich mrozach? Daje radę? Ile pelletu/kasy poszło w komin?

Zastanawiam się pomiędzy Duoko, a Slimko, nie wiem w czym są jakieś większe różnice pomiędzy kotłami poza rozmiarami. 

Wiadomo, że niższe temperatury na dworze, to więcej pelletu pójdzie. Teraz dzienne spala w przedziale 22-28 kg. 

18 godzin temu, Kotłospaw napisał:

Dołączę do postu czyszczenie kotła przez jednego z użytkowników:

Fajny patent z tą wkrętarką ? Ja czyszczę tym wyciorem, reszta to odkurzacz.

Opublikowano

Ja od ponad pięciu sezonów tak czyszczę tylko, że używam wiertarki, a przy samym wylocie przykładam ssawkę odkurzacza. Tym sposobem wszystko jest wyciągane i praktycznie mało co ląduje do środka. 

Opublikowano
31 minut temu, Trener40 napisał:

Ja od ponad pięciu sezonów tak czyszczę tylko, że używam wiertarki, a przy samym wylocie przykładam ssawkę odkurzacza. Tym sposobem wszystko jest wyciągane i praktycznie mało co ląduje do środka. 

Może wykorzystam taki sposób.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 18.10.2020 o 20:33, Krzysztof1973 napisał:

Slimko, zajmuje bardzo mało miejsca, a czyszczenie zajmuje 5-10 minut. Wyciągasz popielnik, wysypujesz popiół, wyciorem (dołączony do pieca) czyścisz kanały, resztę odkurzam

.IMG_1204.thumb.JPG.1343242ff82eafabc59c95d3d0edb324.JPG

IMG_1207.thumb.JPG.74f812304f530fe48355f02ee1319888.JPG

Witam, wczoraj odpaliłem pierwszy raz Slimko 12 kw i zastanawia mnie jak czyścić ten piec. Nie znalazłem w instrukcji jak go wyłączyć piec aby dokonać czyszczenia. Ktoś podpowie jak to zrobić?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, jaki masz sterownik na piecu? Ja mam ten starszego typu. Wystarczy przycisnąć i przytrzymać przycisk, aby kocioł się wyłączył.

Trochę mnie to zastanawia, kto Ci instalował ten piec, że nawet nie pokazał Ci jak go włączyć i wyłączyć. Proponuję, abyś skontaktował się z Panem Jakubem z Kotłospawu, on we wszystkim Ci pomoże.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Dostał odpowiedź w innym temacie.