Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie przepływu na rotametrach dla podłogówki i sterownika cw 400

Szczypiorr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Szczypiorr napisał:

Pompę jak pisałem ustawiłem na 1,5 biegu i przepływy są wszędzie 1,5l/min.

Co to znaczy? Ten kocioł ma pompę elektroniczną nie ma czegoś takiego jak 1,5 biegu

Charakterystykę pompy zmienić w opcji w charakterystyka wykreślna pompy ? Jaka jest różnica pomiędzy 50% na stałe , tzn co to funkcja robi ?

Steruje pracą pompy, przy ogrzewaniu podłogowym pompa przepływy powinny być cały czas stałe. Zmienne są przy ogrzewaniu grzejnikowym albo gdy są siłowniki przy podłogówce. Na jednym ze szkoleń padło takie zalecenie pod kątem pracy wymiennika (żeby go nie przegrzewać.

Temp końcową mogę zmienić , na kotle pokrętłem mam ustawione 40' . 

Możesz podnieść gdyby zimą była Ci zbyt zimno, ja bym podniósł na 45 stopni - bezpiecznie dla podłogówki, z lekkim zapasem na ogrzewanie.

Wpływ pomieszczenia jak działa na ogrzewanie ? I ewentulanie ile ustawić ?

3K, jeśli pomylisz się z krzywą i będziesz miał za ciepło w salonie, to kocioł sam obniży temperaturę grzania.

Temp na zbiorniku ustawić na 45' i raz na jakiś czas włączać ręcznie dezynfecję zasobnika ?

Według mnie znacznie lepsze rozwiązanie. Przynajmniej będziesz wiedział kiedy będzie wrzątek z kranu.

Opublikowano

Myślałem że mówisz o pompie obiegowej willo która mam dodatkowo, tam ustawiłem pomiędzy pierwszym a drugim biegiem wtedy osiągnąłem na każdej pętli przepływ 1.5 l /m, na pierwszym biegu nie dało rady.

A pompę kotła jak ustawić? W opcji charakterystyka wykreślna pompy co jest na screenie moc, tam będzie opcja ustawienia na 50%?

Opublikowano

To Ci powinno ładnie chodzić na samej pompie z kotła. Ustaw moc pompy dla minimalnej mocy kotła na 50%. Najlepiej tak dobierz moc żebyś miał właściwe przepływy.

Opublikowano

Możesz powiedzieć dokładnie która to opcja , żeby ustawić te 50% ?

Pompa willo jest także nie wywale jej :) Willo zostawić jak jest pomiędzy pierwszym a drugim biegiem a tą kotłową na 50% ?

Opublikowano

przed pompą willo jest sprzęgło.

To jak ustawić przy dwóch pompach ? Bo już się pogubiłem, ustawienia w sterowniku cw400 typu wybieg pompy itd to dla której pompy sterownik daje?

Dodam , że kocioł to junkers cerapur smart zsb 24-5c i na nim nic nie zmieniałem w ustawieniach a co serwisant ustawił a raczej nic nie ustawił to nie wiem.

Opublikowano

Czyli czas wybiegu też jest dla pompy w kotle, myślałem, że to co Sambor mówił jest dla tej pompy willo, w takim razie jak ja się reguluje aby się wyłączala jak kocioł nie pracuje? Bo ta pompa chodzi cały czas mimo że kocioł nie grzeje

Na początku pisano aby ustawić taki bieg pompy aby uzyskać przepływ 1.5l/min. To była mowa o pompie willo czy w kotle?

Zerknalem w ustawienia serwisowe kotła i jest tam taka opcja jak zewnętrzny czujnik temperatury i u mnie jest 0 czyli wyłączony. Czy powinn być wlaczona ta opcja czy jeżeli jest sterownik cw400 to on jest nadrzędny?

Opublikowano

Najlepiej dołożyć sterownik do tej pompy podłogówki najprostszy sterownik pompy CO).

Czujnik zewnętrzny masz mieć 0 z tego co kojarzę. Co instrukcja mówi na ten temat?

Opublikowano

Czyli kocioł nie może sterować dwoma pompami i ta za sprzęgłem będzie cały czas chodzić nawet jak kocioł nie grzeje?

Dziwne, że tak rozbudowany sterownik nie ma tak prostej opcji.

Czyli cały czas ma chodzi ta pompa?

Wyłącza się wtedy jak pokrętłem od temp na kotle przekręce Maks w lewo, wtedy też przestaje chodzić kocioł.

Opublikowano

Ta instalacja powinna bez sprzęgła i tej dodatkowej pompy chodzić, a jak już ze sprzęgłem to tylko 1 pompa za sprzęgłem to pociągnie.

bez mieszaczy i innych dodatków.

Opublikowano

Kiedyś pisałeś, że jedyny prawidłowy układ to że sprzęgłem w głównej mierze dlatego je chciałem, oczywiście w moim przypadku jak pisaliśmy na pw gdy miałem wątpliwości czy dobrze hydraulik planuje zrobić.

Nie ma żadnych mieszczący czy innych dodatków.

Jest kocioł, sprzęgło, pompa willo i rozdzielacze z rotametrami do tego pogodowka i cw400.

W takim razie jak to prawidłowo ustawić? Trzeba wyrzucić pompę willo?

Opublikowano

Ale jak masz zasilaną instalację - cała za sprzęgłem czy jak zrozumiałem część jest sprzed sprzęgła?

Jak cała za sprzęgłem to zostaw, jak podzielona to trzeba całość przenieść za sprzęgło i pompę wilo.

Najlepiej daj rys, gdyż takie opisywanie nic nie daje.

Opublikowano

No to masz OK, za wyjątkiem ocynku w instalacji i tego odpowietrznika aut na sprzęgle - musisz go zakręcić bo inaczej możesz zapowietrzyć instalację.

I tak jak już pisałem -  w sezonie grzewczym pompa na kotle zasuwa na 24/24h, a pompa wilo podłączona wprost do gniazdka też 24/24h - cała automatyka mieści się w kotle - to co jest i twojej ręce.

Opublikowano

Mam też takie odpowietrzniki przy rozdzielaczach, też zakręcić?

Serwisant pompę willo wpiął do kotła, nie może tak zostać? Jak ustawie wybieg pompy 24h to pompa w kotle i willo cały czas pracują. Pytam bo sam raczej tego nie zrobię

Opublikowano

Nie mam pojęcia pod które zaciski połączył, jutro mogę sprawdzić. Dodam, że nie robił to hydraulik tylko serwis Junkersa.

Dlaczego ta pompa powinna być połączona na stałe w gniazdku a nie przez kocioł? Mam tą nowsza wersję kotła 24-5C hm, może on ma taką możliwość.

Opublikowano

Wybieg ustawiasz na sterowniku kotła dla pompy w kotle(schłodzenie wymiennika- polega to na tym że po wyłączeniu się palnika pompa jeszcze ma pracować przez ustawiony czas) Na panelu pompy Willo ustawiasz odpowiednią charakterystykę pracy-ze stałą regulacją ciśnienia dla OP

Opublikowano

Co zaobserwowałem. Jeżeli ustawie na sterowniku cw400 regulacje temp zewnątrz z punktem początkowym, na kotle jest znaczek grzejnika i słychać jak kocioł cały czas pracuje wraz z pompa willo mimo, że nie grzeje tzn nie ma znaczka płomienia. Nie ważne jaki jest czas wybiegu pompy, chodzi ona cały czas w kotle ( słychać szum) i willo.

Jeżeli ustawie sterowanie według temp pomieszczenia i nie ma potrzeby ogrzewania domu, nie ma znaczka grzejnika na kotle i wtedy po 3 min ( taki ustawiłem do sprawdzenia czas wybiegu pompy) wyłącza się kocioł, wraz z pompa willo.

Czy przy regulacji za pomocą pogodowki jest jakieś zabezpieczenie i kocioł cały czas chodzi w trybie ogrzewania? Tak to wygląda

Opublikowano
23 godziny temu, Szczypiorr napisał:

Czyli kocioł nie może sterować dwoma pompami i ta za sprzęgłem będzie cały czas chodzić nawet jak kocioł nie grzeje?

Nie może, musi być MM100 albo zewnętrzny sterownik.

Dziwne, że tak rozbudowany sterownik nie ma tak prostej opcji.

No niestety

Czyli cały czas ma chodzi ta pompa?

Nie, tylko jeśli kocioł grzeje na obieg CO.

22 godziny temu, odpowietrznik napisał:

A pan z działu technicznego Junkersa mówi że jeżeli jest sprzęgło i dodatkowa pompa za to powinien być zaw.3D z siłownikiem +moduł MM100 Również twierdzi że przy dwóch obiegach grzewczych(OP+grzejniki)konieczne są dwa MM-y

No to trochę pan plecie w pierwszym przypadku, w drugim ma sporo racji, choć ze względów oszczędnościowych da się to zrobić na jednym MM100.

19 godzin temu, odpowietrznik napisał:

Nie wiem czy dobrze,być może serwisant wykorzystał tą opcję?

Nie masz pompy od cyrkulacji? 

2 godziny temu, Szczypiorr napisał:

Co zaobserwowałem. Jeżeli ustawie na sterowniku cw400 regulacje temp zewnątrz z punktem początkowym, na kotle jest znaczek grzejnika i słychać jak kocioł cały czas pracuje wraz z pompa willo mimo, że nie grzeje tzn nie ma znaczka płomienia. Nie ważne jaki jest czas wybiegu pompy, chodzi ona cały czas w kotle ( słychać szum) i willo.
Jeżeli ustawie sterowanie według temp pomieszczenia i nie ma potrzeby ogrzewania domu, nie ma znaczka grzejnika na kotle i wtedy po 3 min ( taki ustawiłem do sprawdzenia czas wybiegu pompy) wyłącza się kocioł, wraz z pompa willo.
Czy przy regulacji za pomocą pogodowki jest jakieś zabezpieczenie i kocioł cały czas chodzi w trybie ogrzewania? Tak to wygląda

Jeśli kocioł nie ma płomienia, to znaczy, że nie ma zapotrzebowania na ciepło - tak jakby nie było odbioru na sprzęgle. Dziwne to trochę.

Kocioł grzeje cały czas, bo masz ustawioną opcję "Sposób obniżenia: Red.".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.