mirek1968 Opublikowano 13 Marca 2019 #101 Opublikowano 13 Marca 2019 Witam użytkowników "setlansów", właśnie nabyłem taki kociołek 15kw. ma zastąpić 14 letnie "ogniwo". Mało jest opini na temat tych pieców, jak z wytrzymałością , gwarancją ?
HarryH Opublikowano 13 Marca 2019 #102 Opublikowano 13 Marca 2019 I wiele opinii już nie znajdziesz, bo nie wolno tych kotłów produkować od 2 lat, a od tygodnia za ich sprzedaż grozi 200 000 zł.
mirek1968 Opublikowano 13 Marca 2019 #103 Opublikowano 13 Marca 2019 ktoś te piece pewno ma i użytkuje , a sprzedający za bardzo sie kar nie boją bo jeszcze stoją po składach ,jak również w internecie ich nie brakuje.
PunkRock1986 Opublikowano 14 Marca 2019 Autor #104 Opublikowano 14 Marca 2019 Trudno powiedzieć o wytrzymałości i serwisie Setlansa. Ja swojego użytkuje pierwszy sezon grzewczy i jestem zadowolony. Przejrzyj temat od początku, to będziesz miał namiastkę informacji o jego użytkowaniu. Kiedy go kupowałem, w internecie nie znalazłem żadnych informacji od użytkowników. Na tym forum też chyba mój temat jest pierwszym dotyczącym Setlansa.
mirek1968 Opublikowano 14 Marca 2019 #105 Opublikowano 14 Marca 2019 Wygląda na to że mało popularna ta firma , albo zbyt mloda
PunkRock1986 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor #106 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 No i zima jako tako zleciała. Dawno nie pisałem w temacie bo w sumie sezon przeleciał bez większych problemów. Spaliłem niecałe 4 tony węgla Orzech I Staszic. Jako że cena w tym roku 30 zł niższa na tonie a dłuuugo nie padało to jeszcze w sobotę udało mi się zakupić 2200 kg tego samego paliwa. Zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze tony o drobniejszej frakcji do uszczelniania zasypu.
spidoman Opublikowano 30 Kwietnia 2019 #107 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Tylko czy to jest Ruch Staszic czy Murcki.
PunkRock1986 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor #108 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 O to nie pytałem ale myślę że nie ma różnicy KWK Murcki-Staszic 32.2 28MJ/kg 7% 0.6% 7%
Gość witek1234 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 #109 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Palilem obydwoma. Niby nie ma różnicy ale wychodziło mi że Murcki słabszy. Ale obydwa OK w sumie a ja nawet wolałem Murcki:)
jacekmury1 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 #110 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Ruch Murcki już dawno zamkniety.
Gość witek1234 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 #111 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Paliłem tym węglem kilka lat temu. Wówczas był do kupienia :)
jacekmury1 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 #112 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 W 2015r zamknieta,racja co do wegla był słabszy.
mikkei Opublikowano 17 Sierpnia 2019 #113 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Długo nie śledziłem tematu - 4 tony to naprawde sporo - ale też miałem taki wynik jak rodzice palili w zębcu SWK 21kw - też GS. Ja na twoim miejscu przerobiłbym tego Setlansa na kocioł Dolnego spalania - czemu? - twój kocioł ma fajna konstrukcję - bo łatwo można zbudować na tylnej scianie kotła sciankę z szamotu + u góry zrobić zabudowę z zwyklej blachy powiedzmy 5mm na jakimś zawiasie albo uchwycie -a by można to demotować np do czyszczenia , boki uszczelnisz sznurem ceramicznym. Całośc ma wygladać tak. plusy tego rozwiazania: - tanie w budowie wystarczy kupić troche cegły szamtowej +blacha i spawarka i sznur ceramiczny do uszczelnienia. - duże oszczedność w opale bo w tym rozwiązaniu spalasz dym - inaczej wszystkie spaliny muszą przejść przez żar i przez co sie dopalają - efekt jest taki że z 1kg wegla otrzymujesz o jakieś dobre 30% wiecej energii. + czysty wymiennik - tj. sadza nie bedzie juz problemem , co najwyżejz wymiennika bedziesz mógł czyscić pył - powietrze wtórne do palnika mozesz łatwo dawkować nawiercając cegiełki szamotowe od dołu przez co powietrze bedzie trafiać z popielnika ew można by zrobić jeszcze inne rozwiązanie tak aby Powietrze Wtórne było podawane oddzielnie niezależnie tj. od otwarcia klapki popielnika. - twój piec jest fajny bo w tym rozwiązaniu dalej masz dużą komorę zasypową - tj. bedziesz musiał zmniejszyć ją o ok 15- 20cm przy tylnej sciance ale i tak jak widze jest spora i wejdzie tam ze 30kg wegla - a zasypywał już bedziesz mógł do pełna. Pisze co to wszystko dlatego bo znam utrapienia w paleniu w kotle górnego spalania i to tym jak kupiłem rok temu dolniaka - uwierz lub nie bardzo słabego węgla sobieski poszło mi 1200kg , a dom mam też starego budownictwa i wiekszy niż twój. Oczywiście nie palilem 100% weglem ale też z drewnem, tyle ze od połowy listopada do końca lutego non stop szedł węgiel.
Panstan Opublikowano 24 Sierpnia 2019 #114 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Kocioł DS to dobra sprawa do palenia ciągłego,ale jak ktoś ma zapotrzebowanie np na 10-12-14 h/na dobę palenia bo więcej h palenia i przegrzewa dom,to GS palony od góry to wygodniejsza opcja. NP :zapalasz o 7.00 rano,pali się 12-16 h i nic cię nie interesuje,nie podkładasz i jest ciepło. Po kilku godzinach od wygaśnięcia kotła rozpalasz na nowo i idziesz dalej. Zwłaszcza gdy ktoś ma dużą komorę załadowczą. Każdy ma inne warunki.
mikkei Opublikowano 24 Sierpnia 2019 #115 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 O zapominaniu może masz racje - ale jest tego 1 spory minus - to że opalu idzie na to samo nawet do 50% wiecej w GSie
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2019 #116 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Możesz mikkei nie zaśmiecać swoimi przemyśleniami tego fajnego tematu? Autor chyba jest człowiekiem, który rozumie słowo pisane i umie czytać ze zrozumieniem. Gdyby chciał, to dokładnie rok temu zamiast Setlansa kupiłby dolniaka, a jednak wybrał Setlansa.
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2019 #117 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 A ja nie wierzę w spalanie mniejsze o 50% bo przecież taki dolniak musiałby mieć sprawność na poziomie przeszło 100%. @mikkei Słabo też wierzę w to,że spalanie miałeś na poziomie 12kg/dzień słabego węgla przy 170m2 co daje Nam wynik około 2.5kW/h. W takim razie po co taķą kobyłę kupiłeś (14kW)? Ehh,już czytałem,że i 8kg/dzień węgla ktoś spalał wraz z cwu,więc nic mnie nie zaskoczy. W dniu 17.08.2019 o 15:54, mikkei napisał: tyle ze od połowy listopada do końca lutego non stop szedł węgiel. Sam węgiel czy wraz z drewnem? Ile drewna zużyłeś? Ja robiłem obliczenia dla samego węgla przez 100dni/1200kg
mikkei Opublikowano 25 Sierpnia 2019 #118 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 NIewiem skąd ty wziołeś te swoje wartości, ale kolega podawał ze 39kg spala sie w 20-22h , ja mniej wiecej podobny wynik czasu uzyskałem spalając równy worek wesołej 25kg
PunkRock1986 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Autor #119 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Dom domowi nierówny - wiemy to choćby z tego forum. Trzeba wziąć pod uwagę jeszcze, że mój dom przez 5 lat stał zupełnie pusty. Remontowałem go od podstaw, łącznie ze zrywaniem tynków. Wszystko w ubiegłym sezonie było świeże i nie wygrzane. Temp. w domu do średnio około 23 - 24 *C więc palone dość mocno. Instalacja jest grawitacyjna więc ma sporą bezwładność. Myślę że w nadchodzącym trochę ograniczę spalanie. Mam zamiar w tym roku zrobić dokładną statystykę. Szykuję sobie taką bazę danych która będzie zawierać : Temp. na dworze, temp w pomieszczeniach, godzina rozpalenia i temp początkowa na kotle, temp zadana, czas palenia, waga paliwa na zasyp.
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2019 #120 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 @mikkei To nic osobistego,więc nie bierz tego do siebie-już tłumaczę. 23 godziny temu, mikkei napisał: NIewiem skąd ty wziołeś te swoje wartości, W dniu 17.08.2019 o 15:54, mikkei napisał: uwierz lub nie bardzo słabego węgla sobieski poszło mi 1200kg , a dom mam też starego budownictwa i wiekszy niż twój. Oczywiście nie palilem 100% weglem ale też z drewnem, tyle ze od połowy listopada do końca lutego non stop szedł węgiel. To był punkt zaczepny. 1200kg na około 100dni,ale jak się okazuje Ty spalasz 25kg/dzień,czyli mam już około 2500kg w 100dni. Dodajmy pozostały czas do końca sezonu i wyjdzie ze 3.5t tak z grubsza. Ty masz 170m2 ocieplonego budynku a kolega 140m2 nieocieplonego. Pytam,więc-gdzie te oszczędności po przejściu na ds'a? Nie wierzę w oszczędności rzędu 50% a nawet 30% przy dobrym prowadzeniu kotła gs. Nadal uważam,że masz małe zapotrzebowanie bo tylko 40W/m2,czyli jakieś 7kW maks
PunkRock1986 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Autor #121 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Proszę wziąć pod uwagę że pełny zasyp stosowałem w wyjątkowo mroźnych okresach. W dni w których temp nie spadała poniżej - 10 * C w nocy zasyp nie był tak obfity a kocioł przez większość sezonu ma zmniejszone palenisko cegłą szamotową żeby ograniczyć jego moc.
mikkei Opublikowano 26 Sierpnia 2019 #122 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Pomimo tego że zmniejszyleś palenisko i tak opału ci idzie - mi nie chodzi absolutnie o to aby komuś wytykać że spalił dużo czy za dużo jego sprawa. Tyle że w GSach na początku pali sie realnie słabo a nagle rozpala sie cały zasyp przez to że drobny zar przesypuje sie przez wegiel i lubi sie od tego zajac całość od dołu. - efekt jest taki że dużo energi wywalane jest w komin. Teraz mając DS z palnikiem ceramicznym z perspektywy czasu widzę że Gdybym miał dalej GS na 100% szedłbym w przerobienie go na DS - bo łatwo w nim sie steruje płomieniem i mocą pieca, Ostatnio nastknałem sie na filmik jak gość przerbił moj były piec GS - tj Zębca SKW na dolne spalanie - a myslałem ze to niemozliwe bo otwor komory zasypowej jest w tym piecu połaczony z wyczystką do wymiennika - ale gość to dokonał i działa to jak DS - spaliny bdb obmywają najpierw tylną sciane a potem wymiennik. Najważniejsze jest to aby regulować moc pieca - tu ostatnio natknałem sie na ciekawy filmik. gośc zasypuje zasyp popiołem aby nie rozpalało sie wszystko - https://youtu.be/mile6uFbUE0?t=61 Jamjestcichy napisał: Pytam,więc-gdzie te oszczędności po przejściu na ds'a? - Nie bede sie kłócił ale kilka sezonow wstecz moj ojciec potrafił spalić w tym samym budynku 4t , z delikatnie mniejszym udziałem drewna, nie bede nic nikomu udowadniał - kazdy dom jest inny ale realne korzysci majac dobry piec są duże
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2019 #123 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Godzinę temu, mikkei napisał: Nie bede sie kłócił ale kilka sezonow wstecz moj ojciec potrafił spalić w tym samym budynku 4t , z delikatnie mniejszym udziałem drewna, nie bede nic nikomu udowadniał Ale co udowadniał? Unikasz odpowiedzi. Napisałeś,że spaliłeś 1200kg węgla nie pisząc nic o spalonym drewnie nie wiedząc czemu. Masz kocioł 13kW,więc logiczne jest,że 1.2t tam nie idzie tylko zdecydowanie więcej. Napisz ile zużyłeś w tym okresie drewna. Nadal mnie nie przekonuje owe spalanie a to,że Twój tata spalił 4t o niczym nie świadczy-no może o tym,że wrzucał ile wlezie i nie patrzył ile mu tego opału schodzi. Mój tata spalał 10kg węgla w 5h a ja to samo w 10h tyle,że u niego klapka była otwarta bardzo mocno a u mnie niewiele.Po zamontowaniu kepasa (miarkownika) nie ma już tego problemu. Ja nie mówię,że nie ma oszczędności mając ds'a bo z pewnością są,ale byś musiał sam porównać gs'a palonego od góry z ds'em. Sprawność gs'a rodziców jest na poziomie 55% co uważam za słaby wynik,ale po zamontowaniu rck myślę,że to się zmieni. Nie wiem jaką sprawność ma ds,ale wątpie by było to +30% chyba,że z buforem.
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2019 #124 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 @mikkei Odniosę się jeszcze do filmiku-niezła jazda. Koleś z 5t zszedł na 2t-albo palił tak jak mój tata na początku (byle palić) i spalał 5t albo bajki pisze. Nie wiem czy to co teraz zrobił (przekładanie popiołem) nie osiągnąłby montując rck plus regulacja miarkownika-przecież wtedy zasyp też wolniej się spala. Najgorsze jest to,że są osoby takie,które wierzą w super "wynalazek".
PunkRock1986 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Autor #125 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 N o i dorzucone jeszcze 1250 kg Orzecha II. Na ten sezon mam do dyspozycji trzy frakcje węgla. Kostkę Makoszowy, Orzech I Staszic, Orzech II Staszic.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.