Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy taki zestaw FV to dobry wybór ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Dostałem wycenę instalacji 3,3kW wraz z montażem na kwotę 16tyś brutto. 
Instalacja będzie na gruncie. Panele polskiego producenta które są już podobno w najnowszej technologii SmartWire i najdłuższej gwarancji na rynku. Falownik trójfazowy
SolarEdge.

Proszę mi powiedzieć czy to jest dobra cena jak za taki zestaw? Mocno zastanawiam się nad zakupem.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Instalacja już założona, od grudnia produkuje prąd. Panele jednak na dachu a moc instalacji 3,85kWp za kwotę 15tys. 

Probowalem indywidualnie kompletować , jednak wychodziło drożej 

Opublikowano

@mariusz0776 mozesz napisać więcej szczegółów? Jakie komponenty, inwerter, panele, jaka firma? Cena wydaje się bardzo atrakcyjna w porównaniu do tego co dzisiaj można dostać na rynku. Jesteś zadowolony? Wszystko na nowych częściach?

Opublikowano

Co w takiej instalacji jest taniego ,oto moje instalacje ;

Nowa którą kupił kolega.

Panele poli 260 15szt. cena 370 zł.z dwuletnią gwarancją.

Inwerter  z 5 lat gwarancji 2400zł

Elektryk przyłącz 500zł.

Profil,uchwyty ,kable 500 zł

Montaż paneli 1500 zł. ja montuje sam..             razem 10500 zł

Jak dla mnie to i tak za drogo kupiłem coś takiego.

Panele Canadian solar używane sprawdzone  250 15szt cena 230 zł  6-mc gwarancji.

Inwerter Aurora 1000 zł 6 m-c gwar

Elektryk 500 zł

Profile ,uchwyty, kable 500 zł

Montaż 0 zł.                                                                     razem 5500

Gwarancja na panele to czysty marketing ,gwarancje daje producent albo dystrybutor który pewnie za 5 lat nie będzie istniał.

To samo dotyczy inwerterów ,te stare miały żywotność min 20 lat, dzisiejsze mają pewnie 5 lat.

Opublikowano

@todi nie wszyscy mają czas i wiedzę latać za tym i kompletować elementy, żeby wszystko działało. Dobrze wiedzieć, że tak można, ale jak zobaczysz oferty na rynku są znacznie wyższe. Montaż paneli 1500zł, z ciekawości, firmy się tego podejmują? Z tego co pytałem to zawalone zleceniami. Do tego trzeb chyba też elektryka, który zna się na podłączeniu, odpowiednie zabezpieczenia? Jak masz wiedzę to nic tylko robić uprawienienia i zakładać firmę!

Opublikowano
Godzinę temu, todi napisał:

Co w takiej instalacji jest taniego ,oto moje instalacje ;

Nowa którą kupił kolega.

Panele poli 260 15szt. cena 370 zł.z dwuletnią gwarancją.

Inwerter  z 5 lat gwarancji 2400zł

Elektryk przyłącz 500zł.

Profil,uchwyty ,kable 500 zł

Montaż paneli 1500 zł. ja montuje sam..             razem 10500 zł

Jak dla mnie to i tak za drogo kupiłem coś takiego.

Panele Canadian solar używane sprawdzone  250 15szt cena 230 zł  6-mc gwarancji.

Inwerter Aurora 1000 zł 6 m-c gwar

Elektryk 500 zł

Profile ,uchwyty, kable 500 zł

Montaż 0 zł.                                                                     razem 5500

Gwarancja na panele to czysty marketing ,gwarancje daje producent albo dystrybutor który pewnie za 5 lat nie będzie istniał.

To samo dotyczy inwerterów ,te stare miały żywotność min 20 lat, dzisiejsze mają pewnie 5 lat.

Powiem tak , panele które mam mają 30lat gwarancji i daje ją producent który je w Polsce produkuje. Inwenter 12 lat gwarancji którą daje producent z możliwością  przedłużenia do 20 lat za jakieś 600zl. 

A teraz pokaż mi ile produkuje Twoja instalacja , bo moja z tego co widzę zwrócić się powinna za jakieś 4-6lat 

Opublikowano

Za 10 lat tego producenta paneli już nie będzie chinczyk go wykończy .

Instalacja jeszcze nie podłączona.

U mnie w obrębie 1km. jest z 10 instalacji i w żadnej nie udało się uzyskać rocznie więcej jak 1kw paneli=1000KWh rocznie

Kupiłeś za swoje czy z dotacją.

Opublikowano
@todi nie wszyscy mają czas i wiedzę latać

Dobrze wiedzieć, że tak można, ale jak zobaczysz oferty na rynku są znacznie wyższe. Montaż paneli 1500zł, z ciekawości, firmy się tego podejmują? Z tego co pytałem to zawalone zleceniami. Do tego trzeb chyba też elektryka, który zna się na podłączeniu, odpowiednie zabezpieczenia? Jak masz wiedzę to nic tylko robić uprawienienia i zakładać firmę!

Dajesz

Jeśli mieszkasz w miejscowości minimum 100tys ludzi robisz tak:

Dajesz ogłoszenie „Insalacja 3,6Kw dach płaski/skośny itd”
Po tygodniu dostaniesz kilka ofert (ja tak zrobiłem)

Kolega pytał to napisałem :)
Opublikowano

Firmy instalacyjne PRZESADZAJĄ z cenami- straszą nas właśnie takimi farmazonami o których piszesz. (Bezpieczeństwo, uprawnieni itp) tak naprawdę montaż dla zwykłego elektryka to jak dla piekarza bułkę upiec...

Zazwyczaj więcej problemu jest z kimś kto ci na dachu stelaż zainstaluje ;)

Opublikowano

Masz w 100% rację do instalacji el. nie potrzeba żadnych super uprawnień wystarczą zwykłe do 1kv 

Ja dachów się nie boję łażę po nich 15 lat,

Opublikowano
9 minut temu, todi napisał:

Za 10 lat tego producenta paneli już nie będzie chinczyk go wykończy .

Instalacja jeszcze nie podłączona.

U mnie w obrębie 1km. jest z 10 instalacji i w żadnej nie udało się uzyskać rocznie więcej jak 1kw paneli=1000KWh rocznie

Kupiłeś za swoje czy z dotacją.

Możliwe że te instalacje mają takie inwentery i taką sprawność paneli  jaki Ty zakupiłeś...

Na drugim obrazku wynik z niepełnego roku. 

Masz jeszcze jakieś wątpliwości ...?

DA749CAB-A5CE-4DBA-938A-7E436717683A.jpeg

45D77702-2883-4D54-B44B-A451C3586D64.jpeg

Opublikowano

Tyle że rok 2018 był bardzo dobry może ten będzie jeszcze lepszy ,ja za 4000 KWh płacę ok.2000 zł.

Opublikowano
Możliwe że te instalacje mają takie inwentery i taką sprawność paneli  jaki Ty zakupiłeś...
DA749CAB-A5CE-4DBA-938A-7E436717683A.thumb.jpeg.f059408344a5a2b41dfc9ac3ad4feb78.jpeg
45D77702-2883-4D54-B44B-A451C3586D64.thumb.jpeg.945e0cf66505485c92e39bfd66f2af2e.jpeg

Nie mam teraz czasu szukać, ale wpisz „srednioroczny uzysk energii z jednego KW w PL tam znajdują się dane statystyczne z bardzo dużej ilości mikroelektrowni PV.
10Kw na dachu to około 9000-9500kw/h rok
Opublikowano

Tak , był to rekordowy rok , niemniej jednak pisałeś że żadna ze znanych ci instalacji nie osiągnęła więcej jak 1000kWh z 1kWp. 

Nie patrz na te przeliczenia na zł , bo to przelicza tak jak mu wpiszesz a widać ewidentnie że ktoś błędnie wartości wpisał. 

Opublikowano
8 minut temu, Rafal2018 napisał:

Nie mam teraz czasu szukać, ale wpisz „srednioroczny uzysk energii z jednego KW w PL tam znajdują się dane statystyczne z bardzo dużej ilości mikroelektrowni PV.
10Kw na dachu to około 9000-9500kw/h rok

Ale ja wiem ile można uzyskać z 1kWp instalacji. Ta moja niech da 3000kWh , to i tak znacznie więcej niż moje roczne zapotrzebowanie 

Opublikowano
DA749CAB-A5CE-4DBA-938A-7E436717683A.thumb.jpeg.f059408344a5a2b41dfc9ac3ad4feb78.jpeg
45D77702-2883-4D54-B44B-A451C3586D64.thumb.jpeg.945e0cf66505485c92e39bfd66f2af2e.jpeg

Mariusz, te zdjęcia aplikacji to z twojej?
Opublikowano

Nie, nie z mojej.

Moja od niespełna trzech miesięcy produkuje. 

5127A6CA-A2E8-465F-AEC8-EEB58E7B8868.png

Opublikowano

Proszę nie odbierz tego za krytykę ,oczywiście- super ze kupiłeś PV. Mi do pompy ciepła potrzeba 10Kw i zapłacenie więcej nie jest wskazane.

Pozdrawiam i temat raczej do zamknięcia.

Opublikowano

Nie no , bez jaj. Jakie 6000/ rok z 3,85kWp? Powiem ci tak , za ostatni rok wyszło mi zapotrzebowanie na prąd 2500kWh. Instalacja jak już pisałem niech da 3000kWh rocznie a będę zadowolony a jest to bardzo realne gdyż każdy panel ma optymalizator mocy i są skierowane na południe 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.