Skocz do zawartości
IGNOROWANY

KOCIOŁ Z PODAJNIKIEM 5KLASA do 220m2 Białek Pleszew

marion6660

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano

Moze Jakis link? Klaster 5 ma palnik Ardeo. Ten palnik sprawuje sie bardzo dobrze. Mamy taki w rodzinie. Na temat reszty sie nie wypowiem zbytnio.

Opublikowano

I należy pamiętać że kształtki rurki i pierdółki to jeszcze ok. 50% ceny kotła, zanim kocioł da ciepło.

Opublikowano

Panie kolego widzę , że molestujesz już inny temat w sprawie tego samego ogrzewania.

w 1 temacie wybrałeś kocioł na którym chciałeś spalać na ruszcie.

Ja się Ciebie pytam ile chcesz czasu palić na ruszcie w danym sezonie grzewczym ?.

Czy umiesz palić na ruszcie tj, spalać drewno ? ewentualnie ile lat paliłeś na ruszcie ?. I jaki posiadasz opał - sezonowany.

Czy wiesz o tym , że paląc na ruszcie musisz dostarczyć dużą ilość tlenu tak by Ci kocioł nie obrósł w smołę.

Jeżeli masz o tym jakiekolwiek pojęcie to nie pchaj się w klasy 5 i ecodesing bo pójdziesz z torbami.

Zawsze to tego kotła z rusztem wstawisz palnik na pellet i nie będziesz mieć żadnego problemu.

Myśl racjonalnie na przyszłość i wyprzedzaj swą inteligencją zawsze rządzących bo oni przez swe przepisy doprowadzą Cię do tego iż będziesz dorabiał firmy kotlarskie które produkują kotły bez żadnej myśli twórczej a swoje 5 klasy i ecodesingi osiągają na opale w laboratorium wyselekcjonowanym.

Na tym opale którym będziesz używał by ogrzać swą rodzinę ta kupa złomu którą kupiłeś z blachą kotłową która nigdy nie leżała nawet przy blasze kotłowej nigdy nie osiągnie klasy 5 ani żadnej innej , tylko pellet to osiąga.

Tak , że jak ktoś wpadnie na pomysł , żeby kiedyś Ci wysłać drona nad komin do mierzenia PM  to i tak zapłacisz karę i to sromotną. Ty w tedy przedstawisz papiery na certyfikowany opał ekogroszek  oraz kupę złomu który kupiłeś z klasą 5 a tu ZOOONK.

Czy Ty wiesz , że kocioł 5 klasy załatwi Ci komin na amen jak nie masz wkładu z blachy 1,4404 , czy wiesz , że to są dla Ciebie dodakowe koszty.

Policz to wszystko a zamkniesz się w kwocie 15,000 zł.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wałkuje temat bo już zgłupiałem co kupić. Pierwszym wyborem był mpm ds 18kW i to chyba będzie najlepszy wybór. Sąsiedzi mają kilkuletnie kotły z podajnikami 3 czy 4 klasy i palą a dymu u nich nie widać. Doradźcie co mam kupić do ogrzania 220m ocieplonego domu i nie musi to być 5 klasa. Ekogroszek , miał , drewno mnie interesują do palenia najlepiej.

Teraz mam złom Zębiec skw36 kw i chcę to wyrzucić.

Opublikowano

Tu poszukaj pod tym linkiem https://kotlospaw.pl/up/ na pewno coś znajdziesz.

Znajomi maja i chwalą sobie. 

W razie problemów sterowanie palenie na ruszcie jestem do dyspozycji.

Opublikowano

W tej chwili nie opłaca się kupować kotła węglowego, kocioł drogi i węgiel drogi.

Może utnij tego Zębca od dołu, popielnik  i  dodaj przystawkę:

Szukaj najtańszej, albo sam dorób do niego. 

Na ekogroch albo pellet.

https://www.olx.pl/oferta/podajnik-do-kotla-kompletny-zestaw-CID628-IDv9HyV.html#b97147d397

https://www.olx.pl/oferta/zestaw-podajnik-do-kotla-pieca-komplet-25-kw-CID628-IDdOcmp.html#76b82ced70

https://www.olx.pl/oferta/podstawa-kotla-pieca-podajnik-palnik-motoreduktor-viadrus-tekla-kielar-CID628-IDk16v7.html#76b82ced70

Albo zadzwoń to zabiorą stary i zrobią podajnikowy.

https://www.olx.pl/oferta/kociol-z-podajnikiem-przerobienie-kotla-na-podajnik-ekogroszek-CID628-IDr9aBX.html#76b82ced70

Opublikowano
2 godziny temu, robin60 napisał:

Myśl racjonalnie na przyszłość i wyprzedzaj swą inteligencją zawsze rządzących bo oni przez swe przepisy doprowadzą Cię do tego iż będziesz dorabiał firmy kotlarskie które produkują kotły bez żadnej myśli twórczej a swoje 5 klasy i ecodesingi osiągają na opale w laboratorium wyselekcjonowanym.

Na tym opale którym będziesz używał by ogrzać swą rodzinę ta kupa złomu którą kupiłeś z blachą kotłową która nigdy nie leżała nawet przy blasze kotłowej nigdy nie osiągnie klasy 5 ani żadnej innej , tylko pellet to osiąga.

Ogólnie mylisz się.

Powiem tak, moim zdaniem w realu żadna retorta na 30%mocy nie osiąga Vklasy, to faktycznie w większości przypadków na stanowisku w labo. To samo jednak powiem o większości produkcyjnych palników pelletowych, zapomnij w nich o Vtce w realu, najbliżej tego sa klasyczne palniki pelletowe rurowe bez obrotu, ewemtualnie część grawitacyjnych w dobrym wymienniku i odpowiednio wykonanych, natomiast prawie wszystkie z szufladą (płaskie palenisko ze zgarniaczem ruchomym)- ni dy rydy, podobnie jak obrotowe pelletowe (za dużo tlenu w złych miejscach)

W realu jednak palnik serii sv V-ke powyżej obciążenia 5kW z powodzeniem utrzyma na większości paliw rynkowych w dobrym wymienniku w warunkach domowych (a jego mała odmiana powyżej 3,5kW w domu).

Co do ecodesignu zgoda, tutaj potrzebny konkretny dobry ekogroszek, ale podobnie będzie tez przy pellecie

akurat pellet tym bardziej w stosunku do węgla wymaga zabezpieczenia komina.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pieklorz napisał:

W realu jednak palnik serii sv V-ke powyżej obciążenia 5kW z powodzeniem utrzyma na większości paliw rynkowych w dobrym wymienniku w warunkach domowych (a jego mała odmiana powyżej 3,5kW w domu)

Z tą mniejszą/większą odmianą chodzi o sv200/sv200n czy sv100/sv200 czy jeszcze inaczej?

Gość Visitor1230
Opublikowano
7 godzin temu, marion6660 napisał:

Wszystko pięknie ale nie chcę pchać się w duże koszty a to prawie 10000 zł. a tamten 7500.

W tym wlasnie tkwi cale sedno.  Zeby kupowac tanie rzeczy trzeba miec z reguly duzo kasy. Przy palniku Ardeo jest wysokie domniemanie bezproblemowej w  miare eksploatacji. Jezeli oczywiscie ogarniesz optymalne nastawy. Przy nieobrotowej fajce zycze powodzenia ze spiekajacym weglem. Zamieszkasz w kotlowni z laptopem na kolanach wypisujac dziesiatki postow typu" help". Jak juz kupisz sobie ten tanszy, po trzecim sezonie wyjmij slimak zeby sobie go obejrzec. Jak bedziesz wrzycal inny wegiel niz suchy pieprz to wymontuj go juz po sezonie drugim. Dla dopelnienia katastrofy zaoszczedz i pusc wode na grzejniki bez mieszaczy i grzej wode na 45 -50 stopni. Kociol sobie przegnije w dolnych partiach jak jedno ogniwo na forum po czterech sezonach. Generujac przy tym tony sadzy. A przez chlodne spaliny w zwyklym kominie kondensat zacznie przesiakac po pieciu sezonach. Bo tak jest przy piatej klasie. Palilem jedenascie sezonow podajnikowcem ze zwykla fajka to moge cos powiedziec.

Jezeli ekogroch w kotle piatce to dobry palnik w calosci zeliwny, obrotowy, wklad do komina, utrzymywac temp. kotla powyzej 65 stopni, sypac suchy wegiel, zastosowac zawor mieszajacy podlaczony do pogodowki i utrzymywac stala temperature dobowa. To wtedy mozna porozmawiac o dobrym wyborze, trwalosci i ekonomice.

Jezeli preferujesz kolego drewno to kup dobry kociol zgazowujacy drewno i do tego bufor. Rozpalisz raz na dobe na pelnej mocy( czyli ekonomicznie spalisz to drewno) cale cieplo zmagazynujesz w buforze. A oddawac mozna przez mieszacz 4D podlaczony do pogodowki stopniowo rozladowujac bufor. 

Opublikowano

Witam

Każdy kto nie ma dostępu do sieci ciepłowniczej staje przed tym dylematem co wybrać - jaki kocioł i czym palić.

To mnie też trapiło od ubiegłego roku tzn. całą zimę wrzucałem miał do kopciucha i szukałem alternatywy.

Koledzy na tym forum byli i są bardzo uczynni i w dużej mierze dzięki ich pomocy dokonałem wyboru Kotłospaw UP 16 o którym kolega @robin60 wspomniał i wybrałem 16 kW, ale są modele większe na większe powierzchnie.

Od czerwca palę tylko pelletem CWU i nie narzekam, a dodatkowy ruszt uruchomię tylko na weekendy gdy już trzeba będzie trochę puszczać na CO. To są moje początki obcowania z pelletem i na razie dobrze się zapowiadają oby tak dalej, bo nie wyobrażam sobie powrotu do tego co było przy węglu a potem miale. A dodatkowy ruszt ma służyć do spalania drewna którego mam trochę "poutykanego".

Kolego @marion6660 powiem tak co wybierzesz to będzie Twój wybór i obyś był z tego zadowolony i służył Ci jak najlepiej czy będzie to mpm ds 18kW czy coś innego.

Pomyślności.

Opublikowano
6 godzin temu, krisgie napisał:

Z tą mniejszą/większą odmianą chodzi o sv200/sv200n czy sv100/sv200 czy jeszcze inaczej?

One się wszystkie tak nazywaja. Tj sv200, n to nowsza wersja. Ogólnie wielkosci odlewu od paru dni są 3 a te się jeszcze dzielą na dane moce w srodkowym i wiekszym. Srodkowy w uproszczeniu to odlew pod ramke pancerpola 25, większy odlew jest pod ramke pancerpola 50. Teraz mija ktorys dzień obecnosci najmniejszego, już seryjnego. Aktualnie chyba ze 3producentow ma na nim badania przeprowadzone na moc 8 oraz 9kW. 

Malutki i srodkowy są też od niedawna lekko zmodernizowane. Nastąpił tuning odlewu, teraz po odkreceniu wyczystki można wysunac dolną płytkę. 

Opublikowano

Z normalna retortą, aby wyszło co miało... to na około palnika ceramika i ceramiczny deflektor a później jak można wnioskować płaskie półki ze "stadem jeży" (zawirowacze)

Pewnie większość te stada jeży w poziomym wymienniku w domu wywali, bo to upierdliwe niezależnie od producenta kotła, wyjmując przy czyszczeniu takie przeszkody syf będzie się sypał na ziemię a ze względu na więcej płaskich półek pewnie będzie to trzeba robić co jakieś 7-max.10dni, po wywaleniu jeży myślę,że gdziec co 2tygodnie i już wygodniej, bo tylko zgarniając bez syfu na podłodze.

Cieszy natomiast,że producent zaczął czytać normę i są elementy wymagane zapisami bezpieczeństwa tej normy, czyli czujnik otwarcia klapy a także system wyrównywania ciśnień w koszu (to powinno być w każdym kotle V-ej klasy, aby była jasność)

Opublikowano
20 godzin temu, robin60 napisał:

Tak , że jak ktoś wpadnie na pomysł , żeby kiedyś Ci wysłać drona nad komin do mierzenia PM  to i tak zapłacisz karę i to sromotną. Ty w tedy przedstawisz papiery na certyfikowany opał ekogroszek  oraz kupę złomu który kupiłeś z klasą 5 a tu ZOOONK.

A słyszał ktoś o takich dronach ?? Chyba że Straż wiejska będzie powołana i na kominy będą patrzeć i to będą te drony.

52 minuty temu, Pieklorz napisał:

Pewnie większość te stada jeży w poziomym wymienniku w domu wywali, bo to upierdliwe niezależnie od producenta kotła, wyjmując przy czyszczeniu takie przeszkody syf będzie się sypał na ziemię a ze względu na więcej płaskich półek pewnie będzie to trzeba robić co jakieś 7-max.10dni, po wywaleniu jeży myślę,że gdziec co 2tygodnie i już wygodniej, bo tylko zgarniając bez syfu na podłodze.

I tu kończy się ta "słynna" 5 klasa. Ja dokupiłem do swojego kotła skam-p zawirowiwacze u producenta. Wywaliłem to po miesiącu z przyczyn o których napisał @Pieklorz, lepsze częstsze (one on week) samego wymiennika, niż te kłopotliwe czyszczenie "jeży". Ja do swojego skam'a planuję załadować do wymiennika 12 cegieł szamotowych, już mam to rozrysowane w głowie, czekam na sezon i tego drona do pomiaru PM (q, co to jest PM?)

Opublikowano

Oczywiście trzeba walczyć o czyste powietrze, ale nikt w tych raportach nie pisze o badaniach studentów nt. emisji pyłów zawieszonych np. z budowy. Sorki ale nie zalinkuję tylko z głowy przytoczę, gdzieś przeczytany przykład... cięcie krawężnika betonowego szlifierką kątową tarczą ścierną na sucho! (chyba każdy to widział)...pomiar z odległości 15metrów.... wynik..... jedno przecięcie = godzinna emisja PM10 i PM2,5 dla przeciętnego kotła węglowego. Te chmury pyłu co widzimy i opadają kilkadziesiąt czy kilkaset metrów dalej na parapecie okna czy szybach okien  to nie o ten pył chodzi, to jest pył który unosi się praktycznie bez wiatru i dosłownie zawisa. A ile takich betonów się dziennie przecina, szlifuje, ściera na drogach betonowych, kostkach brukowych betonowych .... zaraz odezwą się głosy krytyki, ale cóż ... taki  mamy świat i lobby.

Nie ulega wątpliwości że trzeba dbać o powietrze. Pozdrawiam.

Opublikowano
5 godzin temu, Oldek napisał:

Chyba że Straż wiejska będzie powołana i na kominy będą patrzeć i to będą te drony.

Nie ma przepisów pozwalających rozliczać kogokolwiek z emisji na końcu jego komina. Chyba, że ze składu tej emisji wynika, że spala odpady.
Trzeba mieć papier na 5. klasę.

38 minut temu, YaroXylen napisał:

ile takich betonów się dziennie przecina, szlifuje, ściera na drogach betonowych

Prawdopodobnie mniej niż przepalane jest węgla i drewna. Litości, to wybielanie się za wszelką cenę zbliża się do granic wymiotnych.
Po co się rozdrabniać: podobno 18 największych tankowców (w innej wersji: wulkanów) na świecie emituje więcej syfu niż my wszyscy razem w ciągu roku, więc nie musimy się spinać z niczym.

Gość Visitor1230
Opublikowano

2 godziny temu, JacekFF napisał:

A te zawirowacze czemu wogóle mają służyć? 

Jak sama nazwa wskazuje zawirowuja. Czyli utrudniaja przeplyw spalin wokolo wyminnika. To taki prosty sposob dla uzyskania piatej klasy. Niektorzy producenci osiagneli w tym perfekcje pakujac tego tyle ze kociol to jeden wielki zawirowacz.

Opublikowano
31 minut temu, Juzef napisał:

Nie ma przepisów pozwalających rozliczać kogokolwiek z emisji na końcu jego komina. Chyba, że ze składu tej emisji wynika, że spala odpady.
Trzeba mieć papier na 5. klasę.

Powinieneś napisać : Jeszcze nie ma , gdyż nasz rząd nowe prawa tworzy w tempie błyskawicznym 

Opublikowano

Na razie ten rząd tworzy ustawę, która pozwala na sprzedaż węgla - syfu.

Normy zaproponowane przez resort energii zezwalają na spalanie węgla o bardzo wysokiej zawartości wilgoci (nawet 24 proc.), siarki (nawet 1,8 proc.), popiołu (nawet 28 proc.) i niskiej wartości opałowej (18 MJ/kg). Co więcej rozporządzenie umożliwia wprowadzanie do
obrotu handlowego odpadów węglowych tj. flotokoncentratów czy mułów, poprzez ich mieszanie z miałami.
Więc niech nie mówią o dbałości o środowisko i ludzi oddychających tym powietrzem, tylko lobby górnicze i święty spokój z protestujacymi, odwiedzającymi Warszawę z oponami i łąńcuchami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.